Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

heyda 

všechny recenze uživatele

Film, který poměrně citlivě popisuje důsledky občanské války v Súdánu, která byla samozřejmě bohatě dotována západními zbrojařskými korporacemi, což zde nikoho nezajímá. Podstatné je, že tisíce lidí prchalo ze Súdánu a někteří šťastlivci získali možnost se uchytit i v samotných Spojených státech. Je zajímavé, že vyšel tenhle film zrovna v této době, kdy je velmi aktuální téma uprchlictví pro Evropu, každopádně film doporučuju. Ukazuje velmi výstižně, že multikulturalismus je nefunkční ideál. Lidé by měli žít tam, kde je jejich domov a rodina, cestováním se pak mohou kulturně obohacovat. Jenže obchodníci se smrtí a někteří magoři, co mají moc, si prostě klid nepřejí. 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film je to vlastně celkem dobrý a ukazuje se, že ono i přestěhovat se do Ameriky s tím, že to bude země zaslíbená, je jedna velká lež. Co mi ale nesmírně vadilo, to je vypočítavost přidání charakteru, který hrála Reese. To je tak nesmírně klišovitá postava - žena, co je jí všechno jedno, ale až když pozná naprosto jiné lidi, uvědomí si, co dělala špatně - až je to prostě nepříjemné. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Opravdu silné drama po všech směrech. Přiznám se, že úvodní část, jež se odehrávala v Africe, mě až tak nebavila, avšak jakmile se utečenci dostali do tábora a následně do USA, začal mě jejich příběh patřičně bavit. Cena svobody má v sobě řadu lidských hodnot, na které se v západní civilizaci plné shonu zapomíná. Snímek není prost moudrosti a emocí, což umocňuje výsledný dojem, který by byl za 5* i bez Reese Witherspoon. Abych pravdu řekl, nejlepší herecké výkony tu stejně pro mě podávali neznámí herci černé pleti. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že som videl dva filmy. Prvý o úteku a putovaní detí do utečeneckého tábora. Ten mohol byť samostatným filmom, so silným dramatickým nábojom a mohol končiť nástupom do lietadla. A druhým mohla byť čistá komédia o aklimatizácii ľudí z iného sveta, v ktorej by boli humorným spôsobom demonštrované všetky záludnosti, ktoré so sebou preskakovanie storočí, kultúr a kontinentov prináša. Keďže to tvorcovia napchali do jedného filmu, vznikla nesúrodá naivno-propagandistická zmeska, v ktorej si iba pozorný divák nájde letmé zmienky o problémoch imigrácie. Jedným z málo svetlých momentov je návrat Memera, aby pomáhal tam, kde je ho treba, teda v utečeneckom tábore. Pretože rozdiel medzi utečencami a azylantmi spočíva práve v tom, že utečenci sa po pominutí nebezpečenstva vracajú do rodnej krajiny. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa výborná vec. Protiamerické argumenty nie sú na mieste, veď tu ide o ťažký osud vojnou skúšaných Afričanov a ich problém adaptovať sa v pre nich novej civilizácii. Toto sa podarilo zobraziť veľmi dobre. Milá Reese Witherspoon takisto zapadla do deja tak, ako mala. Film nosí v sebe isté posolstvo a divákovi ho odprezentoval v najlepšej forme. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)
  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama