Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Philippe Falardeau opäť nesklamal a priniesol nám ďalší pozoruhodný film s krásnym posolstvom. Pôvodne som sa nazdával, že názov filmu by mal byť "The Good Life", ale napokon to "Lie" malo predsa len svoje opodstatnenie. Strastiplný úvod vystriedal vytúžený "Americký sen", s ktorým sa musela štvorica súrodencov vysporiadať, hoci kultúrny šok bol citeľný. Trochu mi je ľúto, že z udomácnenia Abital nebolo prezentované absolútne nič a celá prostredná časť filmu bola zameraná len na trojicu bratov. Reese Witherspoon vôbec nebola tou ústrednou postavou ako by som čakal, ale to je len plus. Miestami to bolo naozaj úsmevné, inokedy zas dramatické, a záver mal krásne posolstvo - preto The Good Lie! ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa toho dramatického náboja nedržali aj po príchode do USA. To bola veľká chyba, navyše mi postava Reese prišla až príliš zasnená. Možno to takto tam chodí ale ja som im to nežral. Každopádne to malo aj pár posolstiev. Napríklad vyhadzovanie jedla po záruke. Na Slovensku je možno opačný problém, prebálime, opláchneme a predajme :D ()

Reklama

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Keď som našla tento film dokladne som ho preštudovala tu na čsfd a do poslednej chvíle som váhala, či sa naň mám pozrieť, alebo ho odložiť niekam do archívu medzi také, ktoré sa možno raz dostanú na rad. Na koniec som sa odhodlala, a som veľmi rada, pretože toto nevinne vyzerajúce dielko má v sebe neskutočnú múdrosť, pravdu a moc. Jediný komentár nevystihuje to, čo uvidíte, keď filmu dáte šancu, alebo možno čo ucítite hlboko vo svojom vnútri. Jedna z mojich najobľúbenejších pasáží je tá, kde musia africkí bratia, ktorí získali prácu v supermarkete, vyhadzovať potraviny, ktorým končí záruka, absurdnejšiu situáciu som asi nezažila. Nebudem prezrádzať viac, pozrite si ho a trochu sa možno zamyslíte, čo je vlastne v živote skutočne doležité. Naviac je plný láskavého humoru, čo je tiež jeho veľkou prednosťou. Takto nenásilne vlastne prezentuje aj kritiku konzumnej spoločnosti a to bez sarkazmu, len pomocou obyčajného, zdravého, ľudského rozumu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se podívala díky filmové výzvě od kamarádky a nepřečetla jsem si před tím ani o čem to je, prostě jsem si řekla podívám se na to, takže jsem byla docela překvapená. Scény z Afriky jsou velmi realistické a soucítila jsem s těmi dětmi, museli si projít úplným peklem. Je těžké si představit, že bych se odtud měla najednou dostat do Afriky a žít tam a přizpůsobit se jejich zvykům a životu a proto mě bavilo sledovat, jak si zvykají na Americký styl života, musela to být obrovská změna. Reese to vše jen krásně doplňovala, samozřejmě konec mě rozplakal a zároveň i zamrzel. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně emocionální drama inspirované skutečnými událostmi. Působivý a dech beroucí příběh sourozenců plně vtáhne do děje a jejich strastiplná cesta za svobodným životem plná dramatických, tragikomických i hodně emocionálních scén nenápadně ovlivní diváka, že jim tak trošku začne i fandit a soucítit s nimi. I když některé scény vypadají trošku méně pravděpodobně, přesto dojem a celkové vyznění snímku diváka upoutá a na film jen tak lehce nezapomene. "Chceš-li jít rychle, jdi sám. Chceš-li dojít daleko, jdi s přáteli." (africké přísloví) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)
  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama