Reklama

Reklama

Krampus: Táhni k čertu

  • Česko Táhni k čertu! (více)
Trailer 1

Kdo se nikdy nebál, že ho na Mikuláše odnese čert, ten ať hodí vánoční ozdobou. A to jste přitom nenarazili na nejstrašlivějšího z pekelníků, na Krampuse. Temný protipól všech vlídných symbolů údajně nejkrásnějších svátků v roce dokáže spolehlivě vyděsit nejen děti, ale i nevěřící dospělé. K tomu, aby se vám zjevil a strčil vás do pytle, přitom stačí tak děsivě málo. Puberťák Max žije v obyčejné rodině, kde jsou vztahy a emoce jako na houpačce, tedy chvíli nahoře, chvíli dole. Aktuálně jsou u bodu mrazu, protože se blíží poněkud vypjaté období Štědrého dne a navíc na svátky dorazila rodina máminy (Toni Collette) sestry (Allison Tolman), která patří k trochu jinému civilizačnímu okruhu, diplomaticky řečeno. Místo klidu a míru proto v téhle rodině vypukne peklo, na což Max velmi nešťastně reaguje prohlášením, že by Vánoce nejraději zrušil. V tu chvíli začne venku zuřit sněhová vánice, po které už nic nebude, jako bylo dřív. Nejen že přestane jít elektřina a nedá se nikam dovolat. Za okny jejich domu se začnou zjevovat děsivé stíny, které získávají čím dál děsivější kontury. Krampus vytáhl v čele armády monster potrestat ty, kteří zavrhli Vánoce. Místo svařáku začne téct krev. A nikdo netuší, jak to zastavit. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (430)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nikoliv hororová komedie ale rodinný horor.  A to může být samosebou pro spoustu žánrových fanoušků docela problém.  Nedá se čekat krev a střeva ven ani nekorektní vtípky.  Nadějí je jen temný pohádkový fantasy háv, a to se Doughertymu podařilo jen tak nějak napůl. Na zážitku nepřidají nesympatické postavy, ale ok, pro příběh je to vlastně podstatné, Krampus trestá ty nezvedené.  Naopak mě bavily ožívající symboly Vánoc a půtky s nimi. Jako jádro zábavy opravdu povedené. Tedy až do příchodů elfů, kdy si najednou člověk přišel jako na masopustu se škraboškami, hodně nepovedené masky, a korunu jim nakonec dodal sám Krampus, jehož vzezření se nedá srovnávat ani s těmi horšími krampusáckými maskami z mikulášských průvodů.   Bez nadšení, na dva prsty. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

V rámci hororového žánru je "Krampus" podľa mňa príjemne osviežujúci a na nič sa nehrá. Plus tu dokonca aj dobre zapracuje vianočnú atmosféru. Počuť koledy v niektorých scénkach je priam klenotom. Neviem. Podľa mňa to skutočne dobre dotvára tento film. Je skvelé vidieť na začiatku ako sa Vianoce pre rodinu stali skutočne sviatkom, kde sa všetci stretnú a je potreba dať najavo svoju rodinnú nenávisť. A potom keď sa čaro Vianoc absolútne vytratí a Max roztrhá svoj list pre Santa Clausa, ktorý bol príčinou jeho poníženia pred celou rodinou, začnú sa diať hrozivé veci. A čo je pre mňa pozitívne, všetko prichádza postupne. A začne to do jemného mrazenia, po skutočné útoky. A Krampus rozhodne nenechá rodinu na pokoji, kým lekcia nie je naučená. Keď sa zoznámite s postavami, som presvedčený, že nenájdete nikoho, kto by mal vaše sympatie, no niekedy je potreba obrovského Krampusa na to, aby rodina objavila v sebe čaro Vianoc, no najmä, aby opäť jeden k tomu druhému začali nachádzať cestu. Možno to mohlo mať trošku iný záver, no nemyslím si, že je to niečo zlé. Koniec koncov, nie všetko musí skončiť v štýle - "a žili šťastne až do smrti." Plus aj tie vianočné dekorácie na každom kroku a zabijacké hračky tomu niečo dávajú. Nemyslím si, že ide o super silný film a možno by som bol rád, keby bol trošku strašidelnejší, no na druhú stranu je pravda, že minimálne to rieši veci inou cestou než väčšina klasických hororových filmov, ktorých už bolo všade dosť. Mohli ísť so strašením ešte o niekoľko metrov ďalej a potlačiť to, no úprimne to nie je nejaký vážny nedostatok. Možno by som sa rád dozvedel viac o Krampusovi a nechal tam pár tajomných momentiek, no to by bolo asi všetko. Má to atmosféru, dokonca aj vianočnú, má to dobrú myšlienku a spôsob podania príbehu nie je najhorší. Som spokojný. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Doughertyho posedlost svátečními horory vítám s otevřenou náručí. Pokud s halloweenským debutem na sebe silně upozornil, s vánočním Krampusem pak potvrzuje, že ty ostré přechody mezi humorem, napětím a akcí mu sedí jako málokomu. V jednu chvíli se bavíte nad rozhádanou, vzájemně se nesnášející rodinou, půlky se vám sevřou při prvním setkání s ústředním roháčem, abyste následně přímo jásali nad útokem smrtících hraček. K tomu si připočtěte pochybně vyhlížející sněhuláky, maskované elfy nebo hladové perníčky, a musí vám být jasno: tohle bude vedle Kevina a Jasněnky (nebo si dosaďte jinou libovolnou pohádku) další vánoční klasika. Nebudu tvrdit, že to je úplně perfektní, ale kino tomu dost pomohlo - třeba zvuk mi skoro drtil koule. A kdo má potřebu hledat mouchy, ať táhne k čertu. (90%) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl Krampus ještě o chlup komediálnější, a je jedno jestli v tom černohumorném stylu potyčky na půdě nebo ve stylu griswoldovských Vánočních prázdnin, kterým začínal, líbil by se mi ještě více. I tak ovšem jde z mého pohledu o velmi příjemné překvapení, kterému se daří bavit i napínat a které se mohlo obejít bez těch několika otravných vážnějších minut propagujících rodinné hodnoty. Asi nejvíce mě potěšili trikaři - s výjimkou krvelačných perníčků se tady příliš nehraje na digitální kouzla, ale na staré dobré loutky a animatroniku. A všechno to vypadá skvěle! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate veľmi solídna lahôdková hororová záležitosť. Ale má zopár nedostatkov a ja za ten najväčší považujem nevyužitý potenciál. Čo poteší, sú odkazy na Vianočné prázdniny, skutočne temná atmosféra, a u mňa jednoznačne záver. Je dosť s podivom, že v závere hollywoodskeho filmu som si spomenul na takú šialenosť, akou bol Dellamorte Dellamore. Inak mačku nahradil pes, elektrina znova štrajkuje, všetci sú na nevydržanie a David Koechner je dvojčaťom Randyho Quaida. Alebo sa dal pre potreby filmu chirurgicky upraviť, čomu hovorím skutočná obeta pre úlohu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Příjmení ústředních postav - Engel, je německou verzí slova "anděl" a odkazuje na jejich německý původ. Ten je pak samozřejmě potvrzen faktem, že babička (Krista Stadler) mluví německy a pochází z Německa nebo Rakouska. Tyto země jsou také původem historek o Krampusovi, kde je velkou součástí folklóru a vlastně naší verzí čerta. (hansel97)
  • 95 % záběrů bylo natočeno ve studiu. (HellFire)

Související novinky

"Jedenáctka" se utká s Godzillou

"Jedenáctka" se utká s Godzillou

30.01.2017

Vedle filmových vesmírů se superhrdiny, kouzelníky nebo rytíři Jedi nám roste před očima také univerzum s obřími monstry. V roce 2014 ho rozjela Godzilla, už za pár týdnu ho obohatí Kong: Ostrov… (více)

Reklama

Reklama