Reklama

Reklama

Krampus: Táhni k čertu

  • Česko Táhni k čertu! (více)
Trailer 1

Kdo se nikdy nebál, že ho na Mikuláše odnese čert, ten ať hodí vánoční ozdobou. A to jste přitom nenarazili na nejstrašlivějšího z pekelníků, na Krampuse. Temný protipól všech vlídných symbolů údajně nejkrásnějších svátků v roce dokáže spolehlivě vyděsit nejen děti, ale i nevěřící dospělé. K tomu, aby se vám zjevil a strčil vás do pytle, přitom stačí tak děsivě málo. Puberťák Max žije v obyčejné rodině, kde jsou vztahy a emoce jako na houpačce, tedy chvíli nahoře, chvíli dole. Aktuálně jsou u bodu mrazu, protože se blíží poněkud vypjaté období Štědrého dne a navíc na svátky dorazila rodina máminy (Toni Collette) sestry (Allison Tolman), která patří k trochu jinému civilizačnímu okruhu, diplomaticky řečeno. Místo klidu a míru proto v téhle rodině vypukne peklo, na což Max velmi nešťastně reaguje prohlášením, že by Vánoce nejraději zrušil. V tu chvíli začne venku zuřit sněhová vánice, po které už nic nebude, jako bylo dřív. Nejen že přestane jít elektřina a nedá se nikam dovolat. Za okny jejich domu se začnou zjevovat děsivé stíny, které získávají čím dál děsivější kontury. Krampus vytáhl v čele armády monster potrestat ty, kteří zavrhli Vánoce. Místo svařáku začne téct krev. A nikdo netuší, jak to zastavit. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (430)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vianoce mám veľmi rád. Sú to krásne sviatky. Každý rok sa snažím si ich užiť naplno. A viete čo mám ešte rád? No predsa filmové horrory. Takže keď sa tieto dva elementy spoja v jednom snímku, vždy ma to poteší. Páčia sa mi vianočné horrory, dá sa pri nich dobre pobaviť. Presne tak to bolo i v prípade amerického filmu "Krampus: Choď do čerta", ktorý v roku 2015 podľa vlastného scénara natočil režisér Michael Dougherty. Démonický Krampus a jeho pekelní pomocníci ma príjemne postrašili. **** ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Vánoční jednohubka, která mohla být i něco víc, kdyby se podařilo napsat lepší scénář na základech představené "mytologie". Kombinace pohádkového hororu a většinu času podprůměrné komedie, která se snaží čerpat nějaký ten humor z těch nejnudnějších klišé o vánočním rodinném sjezdu se sociálně zaostalou nebo případně děsivě levou (nešikovnou) partou lidí. Jediné co dokázal z tohohle amerického balíkovství film vytěžit, je parádní titulková sekvence, která je parodií a kritikou na až psychotický konzum. S příchodem Krampuse a spol. na scénu se ovšem vytvoří velmi hutná atmosféra a vydrží z mírnými výkyvy až do konce filmu. Nic děsivého v pravém slova smyslu tu není, ale strašidelného a v jistých okamžicích zneklidňujícího ano. Závěr filmu na diváka vytáhne zvrat a málem španělsky působící hororovou poetiku jak od del Tora, jenže co naplat, když tohle netočí žádný takový mistr, ale jen mírně pokročilejší tvůrce. A všechny náběhy na kvality neustále podrývá ten zcela nedovařený děj. Samozřejmě ne za vše může jenom scénář, herci taky nejsou zrovna slavní, někteří působili přímo marně, ale problémy, které má zdejší dramatický oblouk a stavba dialogů, interakce mezi postavami a jejich logika, jsou hlavním zlem, které mělo táhnout k čertu. Postavy se chovají v krizových situacích úplně hloupě a divně, to likviduje dramatičnost a napětí scén, do toho začne babička zase mluvit německy (koho napadla taková blbost, v ničem to filmu nepomáhá a hlavní scénu nakonec odvypráví anglicky) a celé se to rozpadá přímo před očima. Když pak náhle začnou zcela bez opodstatnění a emocí rychle mizet jednotlivé postavy pod sněhem a celé se to náhle snaží být strašně nepříjemné a vygradované, nefunguje to tak jak by mělo. Přesto poslední scény filmu celkový dojem vylepšují, právě kvůli té fantasy či pohádkové strašidelné poetice. Morbidně vtipní vraždící pomocníci a tetička v akci jsou taky skvělé věci, jediné opravdu funkční komické scény. A z nějakého důvodu mě ten film stejně bavil, možná měl paradoxně toho proklatého ducha Vánoc, kdo ví? Asi jedině Krampus. 5/10 PS: Existuje doprovodný komiks, který mytologii prý nějak rozšiřuje a dává pomůcky pro pochopení určitých věcí. Až ho seženu, uvidíme, jestli to nějak pomůže. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl Krampus ještě o chlup komediálnější, a je jedno jestli v tom černohumorném stylu potyčky na půdě nebo ve stylu griswoldovských Vánočních prázdnin, kterým začínal, líbil by se mi ještě více. I tak ovšem jde z mého pohledu o velmi příjemné překvapení, kterému se daří bavit i napínat a které se mohlo obejít bez těch několika otravných vážnějších minut propagujících rodinné hodnoty. Asi nejvíce mě potěšili trikaři - s výjimkou krvelačných perníčků se tady příliš nehraje na digitální kouzla, ale na staré dobré loutky a animatroniku. A všechno to vypadá skvěle! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MÍSTO NĚJ PŘIŠEL MNOHEM CHMURNĚJŠÍ, MNOHEM STARŠÍ DUCH. BYL TO KRAMPUS. A TEN, STEJNĚ JAKO PO TISÍCE LET, NEPŘIŠEL ODMĚŇOVAT, ALE TRESTAT…“ /// Začíná to jako Vánoční filmeček - Clark Griswold by měl radost, že se někdo vrhl na parafrázi jeho sváteční pohody. Von to vlastně vánoční film je. Dokonce to není ani špatně natočený... a příběh je úchylná pohádková kravina, který bohužel v závěru dojde dech, takže v mozku přetrvá maximálně trapnej smrad (jako z františka) a pocit, že Dougherty chtěl snad i strašit. Bohužel nevěděl jak. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Hledám důvod k víře v Ducha Vánoc. 2.) Na Vánoce (možná i jindy) straším děti perníkem. 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Takový mírnější horůrek bez stříkající krve, to je pro mě ideální. Začátek filmu vypadá jako normální vánoční film, kdy se sejde celá rodina, která se moc nemusí a musí to ty 3 dny spolu přetrpět. Pak se ovšem začnou dít záhadné věci, mizet lidé a rodinka pochopí, že tohle nebudou ty Vánoce, na které jsou zvyklý. Film se mi líbil, herci byli sympatičtí, příšery také povedené. Konec musím také pochválit, protože to není ten tradiční konec, na který jsme zvyklý, tady to skončí jinak než čekáme. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Před oficiálním uvedením do kin nebyl film promítán filmovým kritikům. (HellFire)
  • Natáčení probíhalo na Novém Zélandě, konkrétně v Stone Street Studios na Stone Street v Miramaru (Wellington) a na Mitre 10 MEGA Petone, 25 Bouverie St, Petone, Lower Hutt 5012. Natáčelo se od 16. března do 5. května 2015. (noelcoward73)
  • Děj filmu se odehrává v noci mezi 24. a 25. prosincem, ale podle pověsti Krampus chodí 5. prosince. (MistrMcFalk)

Související novinky

"Jedenáctka" se utká s Godzillou

"Jedenáctka" se utká s Godzillou

30.01.2017

Vedle filmových vesmírů se superhrdiny, kouzelníky nebo rytíři Jedi nám roste před očima také univerzum s obřími monstry. V roce 2014 ho rozjela Godzilla, už za pár týdnu ho obohatí Kong: Ostrov… (více)

Reklama

Reklama