Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německo v roce 1945, několik dní před konečnou kapitulací. K vesnici Tannbach a přilehlému panství Striesow se blíží jednotky americké armády. Zatímco jedni vyvěšují bílé prapory, jiní plánují dostát Hitlerovým pokynům a bojovat do posledního muže. Poslední výstřely, které ještě v Tannbachu padnou, zásadně zamíchají osudy zdejších obyvatel, potažmo prohloubí již letité křivdy a neshody. Anna von Striesow se v nové době plné mnohoznačnosti snaží vzpamatovat z otřesů posledního dne, ale také z toho, že její bezstarostný svět chráněného života na panství se náhle rozsypal tváří v tvář realitě. O to zásadnější je pro ni sbližování s Friedrichem, který na panství přišel s matkou Liesbeth Erlerovou a dalšími uprchlíky z bombardovaného Berlína. Následující měsíce pod americkou vládou navracejí do vesnice její běžný chod včetně toho, že přičinliví lidé jako člen strany Franz Schober se snaží dostat do přízně nových pánů a vytěžit z ní maximum. Na druhé straně Hilde Vöcklerová je jednou z těch, které tíží vina, i když ne přímá, ale v podobě syna Horsta, nelítostného člena SS. Zatímco hrabě Georg von Striesow je stejně jako většina dospělých mužů z vesnice poslán do zajateckého tábora a Anna se musí starat o chod panství, doléhá na zdejší obyvatele zpráva, že s oficiálním koncem války se okupační zóna se posouvá, takže Tannabach připadne pod kontrolu Rusů. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně zajímavá věc - německá vesnice na konci války, když Američané dobývali Německo a tahle vesnice spadla pod jejich kontrolu, ale válka ještě nebyla dobojovaná. Celkem dobře vykreslené postavy s různým vztahem k nacistickému režimu ( hodně mrazivá byla milá babička s portrétem Hitlera jako svatým obrázkem). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už mě tohle systematické (filmové) přepisování dějin nebaví. Nicméně opět zvítězili Němci (zde s pomocí Američanů) nad zavilými nacisty, kteří však nebyli až tak zavilí a ničemní jako Rusové. Nakonec se za Hitlera se už modlila jen jedna stará babička, a to ještě růženec. - Nevím, jak seriál bude pokračovat dál, ale tohle mi stačilo. Už žádný německý film z války natočený v tomto tisíciletí! A český raději také ne! - Připománím ještě jinou událost z této doby, která se stala kousek od mého bydliště ve Velkém Meziříčí (kolem Balinky a Oslavy jezdím každý rok na kole). Ta byla zajisté skutečná, byť z hlediska "filmového umění" nepravdivá! ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na příběhu by se určitě dalo najít víc vad na kráse, ale jeho základ postaven myslím pevně. Líbí se mi, jak jednotlivé postavy mají znázorňovat jednotlivé postoje toho, jak se lidé chovali po válce. Trochu přehnaná mi přijde ta závěrečná pasáž s Rusy, ale šlo spíš o vyslání signálu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod chcem napísať to čo mi chýbalo v úvodnej časti 1. diela ako sa Nemecko rozdelilo na okupačné zóny. V prvom rade sa vyčlenilo územie Poľsku (podľa obývania menšinami sa vytvorili nové hranice Poľska Lužickou Nisou a Odrou a taktiež si Poľsko so Sovietskym zväzom rozdelili Východné Prusko). Zostatok nemeckého územia sa rozdelilo na 4 okupačné zóny (americká zóna, britská zóna, francúzska zóna, Sovietska zóna) a Sársky protektorát (táto oblasť nebola formálne okupovaná). Tieto vojska, ktoré po 2. svetovej vojne ostali na svojich územiach do dnes neopustili územie Nemecka, mimo vojsk Sovietskeho zväzu (odišli 31. 8.1994). Ostatné okupačné vojska boli Parížskou zmluvou zo 23.10.1954 formálne odvolané, ale keďže NSR vstúpila 9.5.1955 do NATO sa z okupačných sa zmenili na spojenecké vojska. Dňa 23. mája 1949 z trizónie (už bola britská a americká spoločná a k nej sa pridalo aj Francúzsko) vznikol štát Spolková republika Nemecko so špeciálnym štatútom mesta Berlín a odpoveďou na to bolo že dňa 7.10.1947 zo sovietskej zóny vznikol nový štát Nemecka demokratická republika. Seriál je skutočným príbehom obce Mödlareuth na bavorsko-durynskej hranici, ktorej stredom preteká potok Tannbach a práve ten tvoril hranicu medzi sovietskou zónou a americkou zónou. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama