Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (259)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Není absolutní pochyb o tom, že Lion byl natočen na základě úžasného životního příběhu, avšak dovolím si tvrdit, že ani sám život by nenapsal něco tak neuvěřitelně přeslazeného a místy i nesympatického. Možná to byl režisérův záměr, kdo ví, nicméně na mě osobně tyto části působily jako velmi rušivý element v jinak dobře namíchaném filmovém koktejlu. Až tento velmi podstatný detail nemám k filmu Lion žádné výtky. Všechno ostatní, začínaje poutavým úvodem a konče hereckými výkony, funguje tak jak se v rámci filmu očekává. „I'm not from Calcutta... I'm lost.“ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V rovině jednostranného cílení na litování osiřelých či opuštěných indických dětí jsem si příliš jistý nebyl, ale když s přibývajícími minutami přibudou i motivy, je to hned jiná písnička. Sarú totiž kromě rodiny a odpovědí na otázky hledá i sám sebe a v podání vyzrálého Patela mu tuto polohu věřím do poslední minuty. V kombinaci s doceněným dramatickým comebackem Nicole Kidman se z letošního akademického otloukánka stává překvapivě ambiciózní kousek, snadno překonávající některé příliš okatě zaměřené favority. ()

Reklama

Handle 

všechny recenze uživatele

Příběh se mi líbil moc, ale k filmu samotnému už mám bohužel plno výhrad. Pokud vezmu film jako celek, tak bohužel nedrží pohromadě, nějaké pasáže jsou skvělé, u jiných jsem ale usínal nudou (především v druhé polovině). Druhá půlka by si zasloužila trochu kvalitnější scénář i lepší režii, protože se kolikrát zbytečně vlekla - místo toho, aby gradovala. Závěr filmu se vás každopádně jistě dotkne, dokonce jsem po něm přemýšlel o 4*, ale ne, za mě jsou to silné 3*... :) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Príjemný závan exotiky v tom množstve filmov, ktoré sa dostanú do našich kín. Podobne ako v Slumdog Milionárovi, aj tu je zaujímavejšia tá detská časť bez Patela, no celkovo určite pôsobí Lion vierohodnejšie a emocionálne silnejšie ako SM. Nie je až taký extra silný, aby si zaslúžil byť medzi filmami nominovanými na Oscara, no keďže tento filmový rok sa mi javí ako najslabší za dlhé obdobie, tak prečo nie, spomedzi nominovaných určite nie je najhorší. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

FIlm, na který jsem víceméně šla jen z hecu, a z kterého se vyklubal jeden z nejsilnějších zážitků roku 2016. Příběh je pomyslně rozdělený na dvě částí. První tvoří Sarooho dětství, kdy se ztratí rodině a musí se sám naučit přežít v nebezpečné Indii. Sunny Pawar jako malý Saroo je naprosto úžasný a zoufalství a ztracenost své postavy zosobňuje s takovým předsvědčením, že se vám chce brečet pokaždé, kdy zakřičí bratrovo jméno. Dev Patel na něj úžasně navazuje jako dospělý Saroo sžíraný vzpomínkami na ztracenou rodinu. Nicole Kidman je tu jen jako mateřská opora, ale těch pár scén stačí na to, aby si vysloužila Oscarovou nominaci. Příběh je to přímočarý, ale naprosto upřímně napsaný a hlavně bez jakéhokoliv patosu. Všechny emoce jsou ukotveny v realitě a po konci filmu jsem si připadala, jako by mi někdo dal pěstí. Vidět vedle mě brečícího dospělého chlapa mi jen dalo za pravdu, že je to skutečně výjimečný film. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Príbehu Saroo Brierleyho sa venovali v televíznej relácii 60 Minutes Special a tiež sa objavil v reklame na Googli, propagujúcej funkciu Google Earth. (Da_reba)
  • Natočené podľa románu Saroo Breierleyho "A Long Way Home", ktorý odrážal skutočné udalosti. Pôvodne mal aj film niesť rovnaký názov. (Da_reba)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama