Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (259)

misterz 

všechny recenze uživatele

Sympatický námet, sľubujúci silnú drámu o chalanovi, ktorý konečne po 25 rokoch našiel cestu domov. No žiaľ to spracovanie ma moc nenadchlo a celkovo tak film zaostal za mojimi očakávaniami... Často úmorné, málo záživné a nízkoenergetické. Úvod ešte ušiel, ten malý chlapček bol perfektný, no potom keď vyrástol celý príbeh zapadol do akejsi zvláštnej, pomalej nezáživnosti. Aby sa chalan štvrť filmu len vnútorne rozožieral nad tým, že mu Google Earth nepomáha tak ako čakal a že či to povie svojej nevlastnej matke (Nicol Kidman) tak to sa mi už zdalo trocha moc, skrátka toto kvázi artové podanie mi nesadlo. Myslím, že film je krásnym príkladom toho, ako niekedy účel nesvätí prostriedky. Priemer. 60/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Hrozně se mi líbila první polovina, kdy byl chlapec ještě malý a potýkal se s nástrahami Indie, kde na každém rohu číhal pedofil. Bylo k vidění krásné prostředí, děj byl neskutečně dramatický a malý hrdina velmi rozkošný. Jsem si jistý, že v blízké době bude k vidění i jinde. Jakmile se děj přehoupl do Austrálie, kde si chlapce adoptovali Nicole Kidman a Faramir, tak snímek postupně začínal být dost o ničem a nezachránil to ani adoptovaný bratr hlavního hrdiny - mentoš Mentoš, či velký sympaťák Dev Patel. Film uvádí, že byl inspirovaný skutečnou událostí. Nechce se mi věřit, že hlavní hrdina hledal svůj domov pomocí nekonečného procházení map namísto toho, aby svůj domov našel během okamžiku pomoci zkomoleného názvu své rodné osady, který si pamatoval. Myslím si, že by to byla pro danou aplikace mnohem lepší reklama, která by demonstrovala její brutální efektivnost. To, že se člověk musí hrabat pěkně dlouhou dobu v mapách, aby našel to co hledá je spíše kontra reklama. V závěru mě zklamalo shledání, které proběhlo na mé straně zcela bez emocí. Vynahradily mi to záběry skutečného shledání, které následovaly potom. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka Khalesi. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúcu prvú časť filmu o stratenom chlapčekovi v Indii, na ktorého v tisíce kilometrov vzdialenom meste od počiatku útočia lovci detí za účelom sexuálnych zneužití. Chlapcovi sa akýmsi riadením osudu, či náhodou podarí vyhnúť fatálnemu znásilňovaniu. Naopak ocitne sa v sirotinci a nedlho potom vo vzornej austálskej rodine. Zhruba tu niekde sa film začne lámať a z dojímavého pretĺkania sa chlapca indickými reáliami sa stáva akási neveľmi vydarená a dosť mizerne zahraná reklama na Google Earth. Takže ak to tak spojím, výsledkom je len slabo nadpriemerné hodnotenie,k čomu prispel zase celkom obstojný záver filmu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh řemeslně dobře natočený v nejdelší reklamě na Google Earth. Ne, vážně, to, co se stalo, je téměř neuvěřitelné. Malá chyba na začátku spustila lavinu, která totálně převrátila několik životů. A při chlapci, který nasedl do špatného vlaku, stáli všichni svatí. Anebo ne? Dostal vzdělání, pohodlný domov, milující adoptivní rodiče, bezpečí – je tohle víc, než ztratit svou vlastní krev? ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První polovina, odehrávající se v Indii, je skoro na plný počet. Člověk si jenom uvědomí, jak zhýčkaná a rozmazlená naše Západní civilizace je, se všemi přeplněnými supermarkety, hygienickými standarty a dostatkem pitné vody. Ty indické reálie jsou zde fantasticky podané, podobně působivě v nějakém studiovém hollywoodském filmu naposledy před 9 lety v Milionáři z chatrče. Bohužel zbytek filmu je natahované cosi, co by se v klidu dalo odvyprávět za 10 minut, přitom emocionálně mě to jen lehce lízlo. Je to škoda, potenciál tu byl. Ten film je jenom důkazem, jací mistři jsou bratři Weinsteinovy v propagaci svých filmů v předoscarové sezóně, krásně to chlapci dokážou u akademiků a novinářů protlačit, ty nominace jsou úplně mimo. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na mnohých miestach v Indii, juhoaustrálskej Tasmánii, ale aj priamo v austrálskom Melbourne. (MikaelSVK)
  • Príbehu Saroo Brierleyho sa venovali v televíznej relácii 60 Minutes Special a tiež sa objavil v reklame na Googli, propagujúcej funkciu Google Earth. (Da_reba)
  • Postava Rooney Mary (Lucy) nie je založená na skutočnej osobe, ale je kombináciou viacerých Saroových priateliek, ktoré s ním boli počas hľadania. (Astonko)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama