Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. apríla 1940 Nemecko prepadlo Dánsko. Obranu krajiny zabezpečovali iba malé a rozptýlené jednotky pohraničnej stráže a prvky divízie Jutland, ktoré sa nedozvedeli o kapitulácii Dánska. 4. rota na poloostrove Jutsko bránila svoju krajinu proti ohromnej presile, veď na tomto smere útočila nemecká 170. pešia divízia generálmajora Wittea. 2. cykločata pod velením podporučíka Sanda a 2. motočata seržanta Bundgaardepa neudržala obranu v oblasti Krusaa, ani mesto Lundtoftebjerg, a nakoniec pri obrane mesta Haderslev obe kapitulovali. Až vtedy sa dozvedeli, že Dánsko sa vzdalo dávno pred nimi. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

misterz 

všechny recenze uživatele

Menšia komorná dráma o jednom márnom boji a zbytočne stratených životoch. Bolo tragikomické pozerať sa, ako tí chudáci išli na bojisko (ak sa to tak dá nazvať) na bicykloch a so 40 nábojmi vo vrecku. No plní odhodlania, smutné a hlavne zbytočné. Opäť zaujal najmä Pilou Asbæk, ktorý film ťahá trochu hore. Lepší priemer. 65/100 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nepříliš dlouhý válečný film, který není ani epický, ani vyloženě strhující. Jenže tím, jak si na nic nehraje, je vlastně nesmírně sympatický. Vypráví skromný příběh několika vojáků, kteří na počátku války velmi krátce bojují proti obrovské přesile německé ozbrojené divize. Film hlavní postavy nijak neglorifikuje, německé vojáky nedémonizuje a ani nestaví před divaka přehnaně šokující scény. A přesto má velmi kvalitní vizuál, precizní herecké výkony a zručně vyobrazené a vskutku intenzivní přestřelky. Film jednoduše vypráví jeden "malý" scénáristy nepřikrášlený příběh, který je i přes svou (v kontextu dějin) nedůležitost velmi zajímavý a stojí za to ho vyprávět. Na mě to působilo nesmírně osvěžujícím dojmem. Neobyčejně obyčejně. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hodina a půl je na něco takového příliš přestřelená stopáž, naopak měla délka odpovídat o né délce konfliktu, která sama trvala velmi krátce. Rychlá a zbytečně roztažená ukázka rychlosti poddání se Dánska lavině, jež by je stejně jen překročila pár kroky a záleželo tak jen na tom, jak těžce německá bota došlápne. Jak tehdy, tak i teď, je hlavní se neuprdnout příliš nahlas, aby to nebylo chápáno jako provokace. ~ 2,5* ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se pobavil nad některými komentáři (kola proti tankům a podobně), když cyklistickými rotami či prapory disponovala téměř každá evropská armáda (německou nevyjímaje). Pěší divize byly na počátku války opravdu pěší, takže kola představovala při rychlých přesunech obrovskou výhodu. Ale k filmu. Užil jsem si ho. Potěšilo mě, že dánští tvůrci ze svých vojáků nedělali něco víc, Američané i Rusové by si z nich měli vzít příklad, celý snímek na mě proto působil krajně autenticky. Potěšily mě i velmi pěkné záběry na Pzkfw II i SdKfz 222/ 223, nadchla mě tísnivá atmosféra prostoupená bezmocí a myslím si, že se tento film, na rozdíl od mnohých válečných velkofilmů, opravdu povedl. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejrealističtějších válečných filmů, co jsem viděl. Tento příběh z pohledu malého národa, který je uvržen do beznadějného boje, nám může být blízký. Škoda, že po Tmavomodrém světě náš historický film stále spí. 9. duben je svým podáním skvělé osvěžení po rusko-americké sebechvalné pompě a francouzském šaškování. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • V první bojové scéně si můžeme všimnout pár kulometů MG42 v rukou německé armády. Film se však odehrává o dva roky dříve, než byl tento kulomet vyvinut. (PozorGranat)
  • Výzbroj dánskych vojakov vo filme sa skladá z pušiek Krag-Joergensen M84/24, ľahkých guľometov Madsen a pištolí Bayard M1910. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama