Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva studenti z katolické internátní školy Benjamin a Arthur (Dominic Guard a Dai Bradley) zorganizují útočnou „kampaň“ proti svému nenáviděnému řediteli, otci Goddardovi (Richard Burton). Vymyslí si ten nejbizarnější a nejzvrácenější hřích a pak se z něj vyznávají při zpovědi. Benjamin, který je jeho oblíbencem, knězi tvrdí, že zabil svého spolužáka Blakeyho (Billy Connoly) a jeho tělo zakopal v lese. Otec se přesvědčí, že to není pravda, a zuří; nemůže však porušit zpovědní tajemství. Tato krutá hra však pokračuje, vymkne se jim z rukou a výsledkem je opravdová vražda. Není vůbec jasné, kdo je vlastně vinen – ředitel, nebo naopak jeho svěřenci? Snímek se dostal do kin až v roce 1988, dlouho po Burtonově smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Aky 

všechny recenze uživatele

Silné drama o vině, odpovědnosti, odpouštění a trestu, které si nezadá s Dostojevského poetikou. Polemika s křesťanskou vírou, vzýnamu a finkce zpovědi; člověk nemusí být věřící, aby se neubránil přemýšlení. A přitom stavba filmu zůstává thrillerem Hloubku a mnohovýznamnost příběhu dodává zejména dokonalý výkon Richarda Burtona v jeho nejlepších letech a nesilnější formě. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zkrátka skvěle vystavěný snímek s geniálním hercem v hlavní roli, co by si mohl režisér a diváci více přát, snad jen vícero takových.. Přísně religiózní kněz Goddard bojuje ve zdech svého výchovného ústavu nejen s prospěchem a příjímaním náboženské víry svých žáků, ale i s ďáblem, který je skryt ve dvou jeho svěřencích, kteří jsou schopni čehokoli, aby dokázali svému představenému, že jsou a položili na kolena jeho víru, podaří se jim i skrze smrt srazit na kolena bohamilujícího muže..?!!! ()

Reklama

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborný, napínavý thriller. Vcelku originální i zajímavý příběh se velice dobře napsaným scénářem, atmosféra filmu je vice než vydařená, zrežírováno kvalitně, Rich opět předvádí famózní výkon v další skvělé roli (ve stejném roce natočil i kultovní Dotek Medůzy a válečný film Divoké husy - neuvěřitelné, tři zcela odlišné role v jednom roce a pokaždé zahrané zcela fantasticky, důkaz jeho mistrovského herectví). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O morálce, výchově, zpovědi a svědomí. 1) Inu, ideologické (v tomto případě katolické) vymývání mozků má občas vedlejší účinky. 2) Zpovědní tajemství mělo silný smysl v době, kdy církev a tudíž i její služebníci se honosili nezpochybnitelnou autoritou. Ovšem dnes? 3) Pozoruhodný herecký výkon podal 53letý Richard Burton (kněz Goddard). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Najlepsi film Anthony Page-a ? Podla mmnohych 4 a 5 - hviezdickovych evidentne jo. No ale u mna je Burtonov film Dotek meduzy za rok 1978 podstatne vyssie. Tuna ide len o prazdnu konverzacku, vymysleny pribeh dvoch chovancov a kopu prazdnych kecov. Burton bol pan herec, ale obavam sa, ze nuda zase suverenne prevladla. 50 % ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Film bol podľa scenára Anthonyho Shaffera natočený v roku 1978, ale v USA ho uviedli až v r. 1988, štyri roky po smrti Richarda Burtona. (Svadbos)
  • Tento film původně napsal dramatik a scenárista Anthony Shaffer jako hru s názvem „Play With A Gypsy“ a v televizi je také známá jako „Murder By Confessioní“. (sator)
  • Exteriéry katolické školy uváděné v tomto filmu ztvárnila škola Ellesmere College poblíž Ellesmere v Shropshire v Anglii. Interiéry školy byly natočeny v Pinewood Studios. Mnoho chlapců z Ellesmere College se v tomto filmu objevilo jako komparz. (sator)

Reklama

Reklama