Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

V době, kdy šel tenhle film do kin, mi bylo třináct, ale můj život měl se životem těch dvou holek v tomhle filmu hodně málo společnýho, dokonce bych řekla, že mi podobný lidi, co se snaží bejt za každou cenu cool, lezli na nervy. Ale na to každej kašle. Hlavní body příběhu jsou stejný jako u tuctu dalších: hlavní hrdinka se rozhodne razantně změnit svůj život, přidá se k partě, obdivuje ji celá škola, chová se jak kráva a na konci si začíná uvědomovat, co vlastně udělala. Velkým překvapením ale je, že příběh zdaleka není tak prostoduchej, jak by se mohlo zdát a že herecký výkony jsou tu na teenagerskej film skutečně mimořádný. On je celej ten film v pojetí teenagerského filmu hodně dobrej. Dokonce jako by se tvůrci snažili i o jakési drama a psychologii. Ale na to kašlu zas já, protože tohle je přesně jeden z těch filmů, se kterýma se prostě sžít nedokážu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

No, vedle drogového Requiem za sen mi i z Třináctky bylo mírně nevolno. Další porce šokujících obrazů dnešní americké mládeže, kdy se věková hranice neustále snižuje a mladé dívenky si nechtějí nechat nic ujít. Takže nechat se odpanit od největšího frajera z předměstí je vlastně výhra, stejně jako zkusit drogy, piercing, krást nebo si řezat do ruky.. Tichá Tracy už netouží být ambiciózní studentkou, prahne po samostatnosti a po kontaktu s místní rebelkou Evii, divokou, obletovanou (i nenáviděnou), šacenou dle posledních módních trendů.. Předčasně vyspělá Tracy však tohle rozhodně neustojí. Ale na to je ještě dost času! Jasně, je to mnohdy přespříliš efektní, určitě se ze dne na den nezmění postoj ke stávajícím hodnotám, ale kde je psaný, že to tak musí být! Debutující režisérka použila nervní, ruční kameru, která je neustále v pohybu, nešetří transfokací, mění tónování obrazu, neustále ruší tempo vyprávění – i samotný příběh je spíše útržkovitým klipem epizod, než-li lineární dějovou linkou. Nevadil mi ani morální závěr na posteli, který je zklidňující pasáží dynamického filmu (jinak by to asi mnozí nerozdýchali). I když tlačit více na pilu rozhodně ještě šlo. To by ale tohle dílko muselo skončit nejinak než tragicky. Otázkou ale zůstává, jaký záměr tvůrci měli. Dívčí duo se s ničím nemaže, Tracy neustále surově verbálně napadá svoji matku, vyléčenou alkoholičku, která už neví kudy kam (bravurní Holly Hunter – je přirozená i v nečekané nahé scéně), její přerod v nekontrolovatelnou hyenu je fantastický. Pochopitelně je největší doménou ústřední trio – vedle již zmiňované držitelky Oscara Holly Hunter překvapí debutující Nikki Reed (spolupráce na scénáři), která pravděpodobně čerpá z vlastních zkušeností a je stejně jako blonďatá a předčasně dospělá Evan Rachel Wood v roli měnící se Tracy obdivuhodná!! Určitě zde byla snaha šokovat, ale na druhou stranu „proč ne“? Silný (malý) film, který si zaslouží pozornost!! Tudíž z řadou lidí tu nesouhlasím!! ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Jako zástupce tohoto živočišného druhu musím být na stejné straně, ale jelikož jsem hříčka přírody a po všech stánkách ideál ženy, tak musím kroutit hlavou, co všechno dívky dokážou v době, kdy jim rostou první chloupky a plaší se hormony, udělat. Ale nebudu lhát, ač jsem nikdy nebyla a nebudu královnou krásy ani nejoblíbenější holka na škole a na světě, tak dokážu pochopit, chování a jednání Tracy, ale do jisté míry. Do míry únosnosti. Nevím, jaké to je mít „těžké“ dětství, ale dělat si ho ještě těžší v tak mladém věku, počkej až dovršíš třicítky, mladičká :o) Film ví, jak u lidí vzbudit ty nejbláznivější pocity a teď je musím zkrotit! ()

numi 

všechny recenze uživatele

Nedokážu si vysvětlit hodnocení na ČSFD (na IMDb je to přeci jen lepší - 7,2), protože svou syrovostí, sebevědomou kamerou a někdy až puntíčkářskou dokonalostí jednotlivých výbuchů a návalů hněvu, respektive zoufalství, mladé Tracy a její matky Meg, se tenhle snímek řadí téměř k takovému klenotu, jakým je film Requiem za sen. Jasně, v něm hrála fantastická trojice Leto, Burstyn, Connelly a bylo to uvěřitelnější, neboť všichni byly výrazně starší, ale on je právě tohle důvod, proč Třináctka u mě vystoupala až k nejvyšší metě. Tyhle příběhy se dějí i ve třinácti letech a nejsou poplatné pouze jednomu období života. Kdybych si měl představit dětství postavy Jennifer Connelly z Reqiuemu za sen, tak by to byl přesně příběh Tracy (i když vím, že ona ve skutečnosti pocházela z bohaté rodiny). Kruté, děsivé, deprimujicí a pravdivé. Věřil jsem všem třem hlavním protagonistkám každé slovo, a to se mi nestává často. Zahoďte předsudky a tenhle film si vychutnejte. [srpen 2006] ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to tak 3 a půl hvězdičky, protože rozhodně jde o zajímavý příběh, který je dělaný nejen pro mladé holky, jak to na první pohled může vypadat. Co je na tomto filmu asi nejlepší je postupná gradace, kdy začátek je skoro růžový, ale postupně se růžová začne měnit na krvavě červenou a na konci člověk bude jen nevěřícně kroutit hlavou (co je všechno ve světě dospívajících holek možný). Co se mi však nelíbilo, byly určité momenty a vyhrocené situace, kde se jak maminka, tak ta dcera chovaly trochu přitaženě za vlasy a nebo naopak příliš povoleně. Ale jejich chyba to není, jejich úkol bylo tu roli zahrát věrohodně a to se jim fakt povedlo. Skvělý herecký výkon! Bohužel za úplně nedořešený konec prostě nemůžu zaokrouhlit nahoru, nýbrž musím dolů. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Nikki Reed (Evie) má opravdu piercing v jazyku, zatímco Evan Rachel Wood (Tracy) používala přísavný cvoček. Ten se ale občas uvolnil a než skončilo natáčení, Evan Rachel Wood jich několik nechtěně spolkla. (Ozo)
  • Scénář k filmu byl napsaný za šest dní. (MiCM)
  • Tracy měla původně hrát Nikki Reed. (Ozo)

Reklama

Reklama