Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Čapkovo protiválečné drama natočené v roce 1937, prakticky v poslední možné době. V roce 1938 přišel Mnichov a náš osud se zpečetil. Na Vánoce Karel Čapek zemřel, což jej jistě zachránilo před krutou smrtí v koncentračním táboře či brzké popravě. Ve filmu se v netypické roli objevil Hugo Haas a potvrdil, že umí zahrát i nekomediální roli. Jeho Dr. Galén je skutečně tragickou postavou tohoto odvážného dramatu, který upozorňuje na nebezpečí nacistického Německa. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Obrovské herecké osobnosti svádějící souboj o životy lidí a zemi....naši zemi. Nezapomenutelná a nadčasová hra Karla Čapka došla velmi důstojného filmového zpodobnění, avšak svět se stále nepoučil... A i tady musím říct, že do některých věcí již netřeba zasahovat neb dokonalost sama jsou. Díky doktoru Martinovi (jenž přinesl do filmu i dvě nové silné scény) nemá Bílá Nemoc i přes závěrečný monolog Mistra Štěpánka takovou sílu jako původní verze a nelze mi dát jinak skvělému zpracování plný počet...80%. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Věčný mír. Vždyť je to přímo zločin. Zavřít toho chlapa." Jsem pacifista, nemám rád lidi vydělávající na válce a tak je mi Dr. Galén sympatický. Jednak umí léčit příčinu a nikoli následek choroby, samozřejmě prostředky na odstranění zápachu či morfiem, a taky nabízí svůj lék výměnou za Věčný mír. Jak však může dopadnout odhodlaný vizionář bez marketingových zkušeností? Beru Bílou nemoc jako stále aktuální varování a ačkoli mi černobílá dramata většinou nic neříkají, tak tohle je hodně silné. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Dobově naivní, přesto stále mrazivě aktuální. Nadčasové téma, ukované do podoby silného, přes pomalu plynoucí děj strhujícího příběhu. Dokonale vystižená doba, dokonale vystižená lidská přirozenost, skvěle zahrané postavy, ty vedlejší i ty hlavní. Haas v umírněném projevu je opravdu dětina a opravdu výborný, ještě o fous lepší je však vynikající Štěpánek, dokonalý mix Hitlera a Stalina. Jejich společná scéna patří k těm, na které se nezapomíná. I po letech stále stejně působivé a znepokojivé, dvojnásob, když si člověk uvědomí, že ten film vznikl rok před Mnichovem. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Prvorepubliková kinematografie měla něco do sebe - samozřejmě kvalitní předloha udělá také svoje, přesto ale atmosféra i umění herců minula již je dávno passé, přeci jen je dnes jiná doba a diváci chtějí něco jiného. Pomineme-li ty dva malé rozdíly oproti knize, které sice mají dalekosáhlé důsledky, přesto pro celkové vyznění filmu důležité nejsou, dostáváme úžasný snímek - snímek o boji proti válce, možná naivnímu boji proti válce, boj Davida s Goliášem, ale Goliášovi to vyšlo... a doktoru Galénovi jak se to vezme... Důležité je, že kdyby jako doktor Galén byli všichni, není třeba vůbev takových doktorů Galénů... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Maršálovu dceru si zahrála Karla Oličová, známá a oblíbenkyně prezidenta Edvarda Beneše. A ačkoli s jejím hereckým výkonem nebyl Hugo Haas spokojený, tak ho musel přetrpět, protože díky jejímu obsazení dostal požadované finance, bez nichž byt tento film nevznikl. (Teres)
  • Léčba, kterou prováděl Doktor Galén (Hugo Haas), patrně spočívala ve využití protilátek extrahovaných z krve očkovaných zvířat (tzv. antitoxinů, které dokáží neutralizovat toxické produkty patogenu a zároveň zneškodnit i patogen). Tímto způsobem se před vynálezem antibiotik léčil například záškrt nebo tetanus. V tomto filmu se to dá určit z návodu, který předal svému příteli Martinovi. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama