Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (177)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1788. hodnocený film: Nějak bych ani neřekl, že tenhle film byl natočen na motivy knihy Stephena Kinga. Samotná zápletka je skvělá, ale do role Dolores byla vybrána žena, která není nikterak silná, ani zajímavá. Celou tu dobu žije v přítomnosti svého tyranského muže a dělá služku u bohaté rodiny. Pak ale jakoby se něco změní a Dolores v sobě najde vnitřní sílu zbavit se manžela. Na pomoc jí přichází dcera, která svými argumenty vyseká matku z obvinění z vraždy. 4* nakonec dám snímku6, který můžu jen doporučit. Skvělé herecké výkony a perfektní příběh, takový byl film. Knížka bude ale určitě ještě lepší, vždyť je to King. 4* ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kathy Bates je vynikající herečka a velká sázka na jistotu. Na jejím výkonu film stojí a padá, i když jde o velmi silný lidský příběh. Nejdříve jsem samozřejmě četla knihu od Stephena Kinga. Nikdy jsem si nemyslela, že mě kniha, která je vlastně jeden dlouhý monolog vyprávěný nějakou postarší hospodyní bude tolik bavit a nebudu se moct od něho odtrhnout dokud ho prostě nedočtu, ale byla to právě Dolores, která mě vyprávěním o svém pohnutém životě dokázala udržet u čtení a knihu jsem zhltala a měla jí plnou hlavu. Jako by všechny mé myšlenky měly najednou vytrysknout ven ve velkém gejzíru. Film všechno jen podpořil, protože jsem si herce a postavy knihy ztotožnila a taky jsem zažila takové malé deja vu. Jezdí k nám do práce jedna starší paní, která by o svém životě taky mohla napsat román a klidně by si mohla s Dolores Claiborneovou podat ruku. Obě ženy toho prožily mnoho a obě byly (jsou) jedny z nejsilnějších žen, které jsem mohla poznat a jejich příběh vyslechnout. ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Ani najempatickejšia ľudskosť akej som bola schopná pri pozeraní tohto filmu ma nemohla donútiť schváliť jednanie Dolores. Ľuťovala som ju pre ponižovanie a trápenie v manželstve, ale toto nie je dobré ani správne riešenie. Mám vážne výhrady svedomia. Nie, určite ju neodsudzujem, ale jej jednanie jednoducho neschvaľujem! Nie my rozhodujeme o živote a smrti človeka! Našťastie, že v druhom prípade už toho nebola schopná... Premýšľam čo dodať: filmársky dobre urobené (vrátane bravúrnych hereckých výkonov), ale surové, bezbožné ....a vidina miliónovej sadisfakcie a dcérinho "pokojného života" je pre diváka len akousi falošnou ilúziou - toto predsa nemôže vyvážiť ten balvan hriechu na duši, ani nijak ovplyvniť skutočnosť, že raz sa za naše skutky budeme zodpovedať Bohu, Večnému Sudcovi... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Extraordinárny snímok, ktorý je postavený v prvom rade na dvoch vynikajúcich hereckých výkonoch, t.j. Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh sa vzájomne dopĺňajú najmä v prítomnosti, ale i v minulosti nemajú na ružiach ustlané, teda aspoň doma, kde je opilecký člen domácnosti, ktorý terorizuje svoju rodinu, a to sa dá nazvať, ako FILM odohrávajúci sa v 2. časových rovinách s nádychom silných scén. Veľmi kvalitná záležitosť režiséra Taylora Hackforda, ktorý sa mohol oprieť o skvelú predlohu autora Stephena Kinga, podľa ktorého sa už druhý rok po sebe nakrútil perfektný film ( 1. je Vykúpenie z väznice Shawshank ). Pozoruhodne sa prelínajú tieto zložky filmového diela, ktoré tým dostáva širší rozmer (význam), a práve sledovanie - flashbackov, či skôr akejsi bližšej retrospektívy, je vynikajúcim spestrením konečného výsledku, že spoľahlivo funguje v obidvoch rovinách, pričom zdá sa mi, ako by tá predchádzajúca trochu viac dominovala, než tá súčasná, ale nie je sa tomu čo čudovať, lebo tak to má byť ! Spomenul som, že sú tu tieto dve hlavné ženské postavy, ale taktiež sa patrí povedať, že bez niekoľkých vedľajších by sa nepodarilo nastoliť taký excelentný portrét Dolores Claiborne. Námatkovo - Judy Parfitt ako Vera Donovan, Christopher Plummer ako Detektív John Mackey, alebo aj David Strathairn ako Joe St. George, áno, jeho výkon by sa dal charakterizovať : Veľký, väčší, najväčší HAJZEL zo všetkých ! Páčila sa mi i Gabova kamera a Danova hudba, že podtrhovali, zvýrazňovali dusivú atmosféru... PS: Pri zatmení slnka sa môžu diať neuveriteľné veci... A táto pasáž je najlepšou v celkovom vyznení. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stephen King pro tenhle román zvolil formu nepřerušovaného monologu hlavní hrdinky a pro mne z toho byla jediná jeho kniha, kterou jsem se nemohl prokousat. Adaptace naštěstí má klasickou dramatickou konstrukci, soustředěnou režii, perfektní hudbu a vynikající obsazení s famózní Kathy Bates v hlavní roli. Možná že Judy Parfitt měla být vykreslena jako ještě větší mrcha. Možná bych měl ještě pár dalších připomínek. Ale při rozhodování mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami jsem dal na celkový dojem. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)
  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)
  • Společnost Castle Rock koupila od Stephena Kinga práva k natáčení za $1.500.000. (D3VIL)

Reklama

Reklama