Reklama

Reklama

Melanie: Dar života a smrti

  • Česko Nejnadanější dívka (festivalový název) (více)
Trailer 1

Film se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je lidstvo téměř vyhubeno kvůli parazitické houbě, která se přenáší lidskými tekutinami. Infikovaní lidé se rychle mění v bezduché zombie, kterým se říká „hladoví“. Jedinou nadějí lidstva je malá skupina hybridních dětí druhé generace, které také patří k hladovým, ale mají schopnost myslet a učit se. Děti jsou vězněny na vojenské základně pod vedením seržanta Parkse a chodí zde i do školy, kde s nimi experimentuje doktorka Caldwellová. Hlavní učitelkou je Helen Justineauová, která zodpovídá za vzdělání dětí. Mezi dětmi vyniká nadaná dívka Melanie, která si k Helen vytvoří silné citové pouto. Když základnu přepadnou „hladoví“, Melanie uteče a spolu s ní i Helen, Caldwellová a dva přeživší vojáci, Gallagher a Dillon. Melanie má celou dobu náhubek, aby ostatní nepokousala či nesežrala. Dillon je při dalším útoku hladových zombie zabit. Skupina dojde pěšky do Londýna, kde potkává zástupy hladových. Ti je ale necítí, protože se členové skupiny namazali blokovacím gelem. Na noc se uzavřou v opuštěné laboratoři. Caldwellová prozrazuje, že hladové děti druhé generace byly objeveny jako novorozeňata poté, co zabily své matky… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

borec999 

všechny recenze uživatele

Nekonvenčné spracovanie zombie tématiky, kedy sa film sústredí skôr na filozofovanie a rôzne úvahy než na nejakú krvavú vybíjanú zombíkov. Čo by nemuselo byť zlé. Tempo je však až príliš pozvolné a ani raz ma film nedokázal plne strhnúť či zaujať. Za mesiac si z toho budem pamätať len ľahko podivný záver a to, že išlo o zombie film s malým dievčatkom v hlavnej úlohe. 40% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Chtěla bys kočku, Mel ??" - "Už jsem jednu měla.." ;) Ačkoli přeživší lidé pro mutanty jako Pandora, totiž živá mrtvá Melanie, neměli výraz, mě napadají hned dva, ale pro tenhle malý velký biják.. Totiž jednak famózní, coby adaptace skvostné Careyho mnohovrstevnaté dystopie, a druhak inspirativní, s ohledem na poměrně vytěžený zombie subžánr.. Podobně progresivní snímek tu totiž nebyl od Zombielandu, který však k žánru přistupoval naprosto odlišně.. Cynické, temné a naprosto dechberoucí !! Talentovaný Colm McCarthy překvapil i uchvátil.. A Glenn Close znovu dává vzpomenout na své nejlepší a zejména trestuhodně nedoceněné role.. ()

Reklama

3497299 

všechny recenze uživatele

Docela invenčním způsobem aktualizovaný subžánr zombie apokalypsy. Závěr se nese na značné nadsázce, která je ovšem celkem pochopitelná vzhledem k stěžejnímu rozpletení a žádoucí zkratce. Příběh, v němž fungují protiklady - metaforicky: černá je ve skutečnosti bílá. Protagonistka má v sobě nelidskou zrůdnost v podobě parazita, který ji proměňuje v pudového predátora. To je třeba překonat a dokázat, že ve skutečnosti je lidštější než normální lidé okolo. Příběh k tomu může dojít dvěma způsoby, přičemž jeden je klasický a druhý je podvratný. Klasický způsob je klišé – hrdinka se musí obětovat (např. zemřít, aby mohla být vytvořena protilátka). Podvratný způsob zpochybňuje lidskost, respektive nositele ohně kultury, zásadnějším způsobem – je třeba změnit perspektivu mimo primární antropocentrické hledisko. Osobně jsem očekával druhý způsob a film mě v tom nezklamal. Dualit je zde ovšem víc – např. hlavní seržant se jeví jako zlý, proto se musí ukázat, že zlý není; učitelka předvádí mateřské sklony, a proto je třeba předvést, že v sobě nese skrytou vinu (v jedné scéně řekne, že není tak dobrá, jak se zdá – film to z nějakého důvodu nerozvádí, ale lze z toho soudit, že šla někdy dříve na potrat). Další zajímavý bod je ten, že mimo bezmyšlenkovitá monstra zde nejsou žádné záporné postavy. Všichni jsou kladní hrdinové, ale drama se odehrává mezi různými představami o tom, co je vyšší dobro. Vyprávění se obejde bez zásadnějších lapsů – snad jen scéna, kdy se vojáci unikající z napadeného tábora nepodívají průhledem za hlavou, kdo že jim to nasedl na palubu vozu – předpokládají, že čistě lidská posádka, a pak se diví přítomnosti mladé hrdinky. V rámci tohoto hororového subžánru, který před pár lety zažil velký boom, určitě dosti nápaditá a inovativní záležitost. Předlohu jsem nečetl, prý není špatná. ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Ale jo, já jsem byl nakonec spokojený. Některým vadilo tempo nebo holčička, kterou hraje černoška. Wtf? Fakt Czechia... Ale hlavně mě opět rajcovala Gemma Arterton se svým civilním projevem, luxusní prdelí a sexy hlasem. Už jako IO v debilním remaku Souboje titánů mě brala. :-D Jo a Glenn Close je tu krásně slizská. Velmi solidní post-apo. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

McCarthy se sice snaží vnést do zombie tématu něco nového, otázkou je, jestli to funguje dobře. Pokud se přenesete přes první nudnou půlhodinu, dostanete docela ucházející zábavu ze špinavého apokalyptického prostředí. Bohužel se tam ale nic výrazného nestane, pouze sledujeme velmi krátkou cestu jedné přežívší skupiny a její následné postupné sežrání. Ze scény se zombie dětmi před závěrem jsem byla dosti v rozpacích, protože se mi prostě absolutně nelíbila. Konečný závěr byl taky trochu na hlavu, ale podtrženo, sečteno, sledovat se to dalo. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (1)

  • Doktorka Caldwell (Glenn Close) ve filmu říká, že proměnu lidí v zombie má na svědomí houba Ophiocordyceps Unilateralis. Tato houba skutečně existuje a přezdívá se jí „zombie houba“. Avšak nenapadá člověka, nýbrž blanokřídlý hmyz. Především pak mravence rodu Camponotus. (efenberger)

Reklama

Reklama