Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední den školy se uhlazený učitel Andy Campbell nechtěně zasadí o vyhazov svého obávaného kolegy Rona Stricklanda. Když ho pak Strickland vyzve na pěstní souboj, Campbell musí najít způsob, jak se vyhnout krutému výprasku. Ice Cube a Charlie Day hrají v komedii "Na férovku, pane učiteli" dva středoškolské učitele, kteří se chystají vyřešit své rozpory pěkně po „drsňácku.“ Poslední den školy se uhlazený učitel angličtiny Andy Campbell (Day) ze všech sil snaží udržet věci pod kontrolou, a to i navzdory nejapným vtípkům maturantů, špatnému vedení a rozpočtovým škrtům, které ohrožují pracovní místa. Všechno ale začne jít od desíti k pěti poté, co se nechtěně dostane do křížku se svým mnohem drsnějším a obávanějším kolegou Ronem Stricklandem (Ice Cube), který Campbella vyzve na staromódní pěstní souboj za školou. Zpráva o potyčce se šíří rychlostí blesku a stane se přesně tím, co tahle škola – i Campbell - potřebují. (HBO Europe)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (109)

kingik 

všechny recenze uživatele

Škola končí, Novák leze po jabloni, bláznivej den. Tak nějak se to zpívalo v české cover verzi dávného hitu, až na toho českého emigranta Nováka a jabloň, vše zmíněné ohledně obsahu filmu platí. Na americké střední zavládl poprask, je poslední školní den, žáci prankují své učitele ostošest, vyvádějí je z míry, ti by rádi přežili tenhle den bez úhony, jenže se nad nimi vznáší denní můra v podobě náhlého propouštění z práce, o kterém rozhoduje vedení školy. Učitel angličtiny Andy Campbell (Charlie Day), klidný a rodinně založený muž, ovšem nemající u žáků patřičný respekt, se dostane do konfliktu se svým kolegou, výbušným učitelem dějepisu Stricklandem (Ice Cube), kterého se celá škola bojí, částečně je to také přikrmeno kolujícími zvěstmi, že byl dříve nemilosrdným členem gangu, policistou v utajení a tak. Faktem ale zůstává, že Andy na Stricklanda žaloval řediteli školy o nemilém incidentu, ke kterému došlo mezi Stricklandem a neukázněným žákem na jeho hodině, čehož byl Andy svědkem, načež dějepisář dostal vyhazov ze školy. Ve Stricklandově očích je od tohoto okamžiku práskačem, kterého je nutné zpráskat. Ihned po škole jej vyzve na pěstní souboj. Kdyby tahle satira na špatné školní systémy a rasovou nerovnoprávnost, určitě není náhoda, že jeden učitel je běloch a druhý černoch, byla z poloviny alespoň tak vtipná, jak je ukecaná, bylo by to určitě fajn. Film je to totiž v lecčem originální, měl dobrý komediální základ v hercích, jenže po nějaké době to celé začne působit jako nějaká natahovaná epizoda ze seriálu o školním prostředí, vysílaná kvůli přívalu sprostých výrazů a mládeži nevhodného obsahu v pozdních nočních hodinách. Není se co divit, režii si vzal na starost výhradní tvůrce seriálů, režisér Richie Keen, který svůj ojedinělý filmový počin vlastně vůbec ničím neozvláštnil. Satira se náhle jeví jako vedlejší produkt, hercům se nedostává patřičných gagů, zápletka o plánované školní bitce učitelů je prudce natahovaná. Děj se odehrává v jeden den, ve škole, případně v jejím blízkém okolí. Charlie Day, Ice Cube, Christina Hendricks, Jillian Bell i Tracy Morgan tvoří zajímavý školní sbor, plný rozdílných charakterů i jejich nestandardního přístupu k metodám výuky, což je jeden z nejvýraznějších atributů filmu. Jenže prostě na komedii je to dost komediálně málo výkonné i vytížené. Herci by potřebovali pomoc od scénáře i režie, což se jim nedostává, a film dostal téměř improvizační ráz, kde se hlavně hraje na to, kdo ve filmu provede větší absurditu. Je to škoda, s takovým ansámblem to mohl být větší odvaz. Tohle byl prostě jen takový neorganizovaný slepenec ze školního prostředí. 6/10 ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Ice Cube je borec, kterej se jako jedinej dokáže tvářit hrůzostrašnějc, než moje přítelkyně, když si dám o jedno pivo navíc; ovšem s tim rozdílem, že u něj mi to přijde k smíchu a chci takových komedií víc, kdežto v případě hereckého výkonu mé přítelkyně přemýšlím o detoxu. Je tu samozřejmě spousta laciného humoru, který pracuje se synonymy vagín, penisů a onanie, ale je to komedie také pro mladé, kteří si své reprodukční orgány teprve ošahávají, takže takovej humor považují za maximálně epickej. Každopádně v záplavě novodobých komedií se jedná o poměrně slušnej nadprůměr, kdy se nezaujatej člověk, kterej neni kovanej sociálníma dramatama východního bloku, docela slušně zasměje. ()

Reklama

notozjano 

všechny recenze uživatele

Pěkně,pěkně. Ze začátku mě slabošství pana učitele trochu štvalo, ovšem jakmile tuto škatulku odhodil jsem se smíchu už neubránil. Neskutečně vtipná a místy i dost sprostá komedie. Nejlepší scény - vystoupení dcery a pobyt ve vazbě - se mi tak zaryje do paměti, že zeptá- li se někdo na doporučení nějaké komedie, bude to tahle. Silné 4. ()

datel13 

všechny recenze uživatele

Nova americka komedie o hodne sprostych zacich a jejich ucitelich, kteri se musi dostat na stejnou uroven, aby je srovnali. A taky variace na pribeh o loserovi, kterymu vsichni tak nakladaji, az se rozhodne jit tvrde proti proudu. Film misty za hranici urcityho vkusu a pod hranici vtipnosti, ale dohromady docela fungujici celek. 50 % ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

V podstatě jediné, co se dá této komedii vyloženě vytknout, je vážně až nesoudná a naivní zápletka, čímž mám na mysli především to, že na amerických školách se sice můžou dít vážně divočiny, ale zdejší chování a činy jak žáků, tak učitelů měli spíš blíž ke klasickým parodiím, než seriózním filmům, takže se prostě jedná v tomto ohledu o pořádný úlet. Pokud ovšem bude případný divák právě nad tímto faktem ochoten přimhouřit oči, tak poté dostane opravdu svižnou a místy poměrně vtipnou komedii, plnou fuckování, slušně nabroušených a nekorektních hlášek a sympatických postav, obsazených zábavnými herci. Celé se to jinak odehrává během jediného dne, takže spád filmu je opravdu zběsilý, což navíc pomohlo i k zakrytí několika trapnějších momentů, důležité ale je, že těch zábavnějších je tu mnohem víc. A jelikož jsem se u těchto typů filmů postupem času naučil smířit se i s těmi jejich klasickými kýčovitými závěry, tak výsledný dojem z této ptákoviny je nakonec poměrně až nečekaně pozitivní, jen opakuji, divák do toho musí jít skutečně jako do pořádného úletu, a ne jako do normální komedie. P.S. Nedávno jsem viděl skvělý film Straight Outta Compton, který jen tak mimochodem pojednává i o drsné minulosti Ice Cuba a zmiňuji to kvůli tomu, že ani trochu nechápu, co nyní tohoto chlápka vede k účasti v takovýchto filmech, jako je právě Fist Fight. Tím ovšem nenarážím na tento film samotný, spíš jen tak uvažuji, že právě s ohledem na jeho minulost bych ho typoval spíš do drsných, nekompromisních dramat a thrillerů, ale on se převážně věnuje takovýmto šaškárnám, kde sice také hází po celou dobu drsný, nasraný ksichty, ale dělá je spíš jen pro pobavení, než vystrašení. Fakt zvláštní. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Původní název filmu byl „Teacher Fight“. (SONY_)
  • Film se natáčel v Georgii v USA. (kellne)

Reklama

Reklama