Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příběh, který si možná nezamilujete, ale určitě ho nezapomenete. Mě se vryl do paměti i díky hereckým výkonů. mladičké Julie Delpy a Marco Hofschneidera, který si ve filmu zahral i se svým bratrem. Agnieszka si umí vybrat téma i dobré scénaristy, má výborný pozorovací talent, umí se vcítit do postavy a krásně vykreslí atmosféru. A je jedno, jestli se přenese do druhé světové války ať už na bitevní pole nebo do kanálu či do Prahy 60. let. Podobně jako Mates Hradecky - viděla jsem třikát a určitě neodolám a podívám se znovu. Tentokrát je tu fundovaný popis k filmu, který se dá bez obav přečíst - letní filmová škola nikdy nezklame. ()

PetrVabruscak 

všechny recenze uživatele

Určitě jsem nečekal, když jsem si doplňoval filmografii Larse von Triera, že budu mít šťastnou ruku a zaměnim tento film s jeho Evropou. Do rukou se mi dostal tento unikátní film od polské režisérky Agnieszky Holland. Co si budeme nalhávat... Tento film je po scénáristické stránce úplný TOP a divim se, že ho neschlamstla továrna na sny. Příběh o strachu, válce a dvou ideologií. Ono za války, jako židovský chlapec, utéct k bolševikům a záhy utéct do nacistického Německa, má něco do sebe a něco navíc. Krušné časy nastaly chlapci, když se dostal na bojiště nebo k Hitler Jugen. Člověk, aby se bál v tomto nehostiném prostředí vymočit nebo vyspat se svou nacistickou přítelkyní. Byla to doba, kdy obřízka byla problém. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je možné také přežít v době, která vám nepřeje. Chlapec se jako žid snaží přežívat tak, jak je to jen možné. Takže hraje různé role, které jsou nakonec nejvíce ovlivněny tím, že má místo předkožka jen rovnou žalud. Je drsné, na jak malém detailu to někdy může ztroskotat. Ale také nemusí. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Evropa, Evropa je dokonalou ukázkou lidského boje o přežití (podobně jako např. Nabarvené ptáče) a také zfanatizované společnosti Třetí říše. Zároveň v sobě ukrývá složitou otázku, kam až je člověk ochoten zajít proto, aby přežil... Z mého pohledu se jedná o nejsilnější a filmařsky nejvyspělejší film Agnieszky Holland. V hlavní roli Salomona Perela (ten skutečný se objeví jen na krátký okamžik ve finále) se představil výborný Marco Hofschneider, který celý film táhne od začátku do konce. Vyzdvihnout lze režii samotné Hollandové, skvělý scénář, ve kterém nic neruší ani nepřebývá, a také všechna ostatní řemesla od kamery a zvuku přes výpravu a kostýmy až po hudbu Zbigniewa Preisnera. Evropa, Evropa je vynikající film, který by se měl povinně promítat na hodinách dějepisu. Obraz války a s ní spojené lidské existence bojující o život totiž přibližuje neuvěřitelně poutavě i pravdivě. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Jsi německým židem stojícím na place před branami Hitlerjugend, všude vlají vlajky s hákovým křížem a než se stihneš vzpamatovat a poprvé v životě pozdravit vůdce se kolem tebe zformuje kruh možná s více než 200 nadějnými německými hochy a ty stojíš uprostřed kruhu, všechny modré oči se dívají jen na tebe a hoši prozpěvují "Nabruste dlouhé nože na dlažební kostce, zabořte nože do židovského masa".... to je jen jedna ze zobrazených zapeklitých situací a nejspíš noční můra všech židovských hochů v té šílené době. Náš hoch je ovšem mazaný jako liška a přelstí i tu nejbystřejší rasu světa. Odlehčenější přesto stále vážný a neuvěřitelný příběh z nejkrutější éry dějin. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)
  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)

Reklama

Reklama