Reklama

Reklama

Četař York

  • USA Sergeant York (více)
Trailer
USA, 1941, 134 min

Obsahy(1)

Zálesácky ostrostrelec sa stáva jedným z najoslavovanejších amerických hrdinov prvej svetovej vojny potom, čo bez akejkoľvek pomoci zaútočil a zaujal nemeckú pozíciu... (matriosa)

Zajímavosti (7)

  • Příběh seržanta Yorka byl vysněným projektem producenta Jesseho Laskyho už od doby, kdy 22. května 1919 sledoval z okna své kanceláře na Páté avenue jeho triumfální newyorské uvítání. Trvalo mu ale více než dvacet let, než získal dostatečnou podporu pro jeho natočení a vděčil za ni především vypjatému vlastenectví Harryho Warnera tváří v tvář americkému izolacionalismu přelomu 30. a 40. let. Podobně dlouho mu trvalo, než přesvědčil samotného Yorka, aby s natočením filmu souhlasil, a Lasky tak získal přístup nejen k němu samotnému a jeho okolí, ale také k jeho deníkům a dopisům z oné doby. (Letní filmová škola)
  • Alvin Cullum York se narodil Pall Mall v Tennessee. Během první světové války sloužil u roty C, 328. pěšího pluku, 82. pěší divize "All Americans" U.S. Army. V hodnosti desátníka se zúčastnil 8. října 1918 diverzní akce proti silně hájené kótě 223, akce proběhla v průběhu ofenzívy Dohodových spojenců v oblasti Meuse-Argonne. Pomocí pěchotní pušky M1917 Enfield a pistolí .45 Colt M1911 zabil 28 Němců, a tak zlomil jejich odpor. Podařilo se mu zajmout 132 německých vojáků, včetně 4 důstojníků, a ukořistil 32 kulometů. Za svůj husarský kousek se mu dostalo vyznamenání Medailí cti, v angličtině Medal of Honor, a povýšení na seržanta. (charlie_ando)
  • Seržant York (Gary Cooper) ve filmu střílí z německé pistole Luger P.08. Ve skutečnosti střílel z americké pistole Colt 1911 do které filmaři nedokázali sehnat slepé náboje ráže 45. (JohnnyFox)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu nejvyznamenanějšího vojáka první světové války. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama