Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

zdenur 

všechny recenze uživatele

Jsem prostě nějak jinak naladěný. Neleze mi do hlavy takhle vysoké hodnocení. Spousta keců.. kupa nudných keců, které mně doslova lezly krkem. Nemohl jsem se dočkat konce, v polovině jsem si připadal jako ve dvou hodinách.. ()

halogan 

všechny recenze uživatele

Asi nejgeniálněji natočený český film. Škoda, že to bylo na mne takové... moc táhlé. Ale jinak perfektní. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi vrchol české kinematografie. Originální kamera, režie, zvuk, to vše je dokonalé, ale vše by přišlo vniveč bez pana Hrušínského. Od samého začátku mi z tohoto člověka mrazilo v zádech jako z máločeho jiného. Jeho monology patří k tomu nejděsivějšímu, co lze v českých (a leckterých jiných) filmech vidět (slyšet). Opravdový skvost! ()

Chosé85 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že Spalovač mrtvol je pro mě těžký film. Hodně věcí jsem nepobral, ale i přesto plné hodnocení, protože to je otázkou spíše druhé projekce. Geniální Rudolf Hrušínský a skvělá nevídaná kamera. A vůbec technicky tento film předběhl svou dobu. Náhlé (ale plynulé) přechody z jedné scény do druhé, rychlý střih, detailní záběry na jednotlivé postavy, pokusy s kamerou jako je rybí oko a jiné defomace a mrazivá hudba. A nejmrazivější Hrušínský, který se díky zfanatizovaným myšlenkám stal bezcitnou postavou, která se nebála očistit i svou rodinu. Jeden z nejlepších tuzemských filmů. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Spalovače mrtvol řadím zcela rovnocenně mezi takové formáty dramatu a hororu jako jsou Ptáci a Psycho. Do dnešní doby je to nepřekonaný snímek tohoto žánrů od domácích tvůrců a kdo ví, zda-li se český štáb vůbec vybičuje k takovému výkonu a můza je natolik políbí, aby se k tomuto veledílu kvalitou alespoň přiblížili. Doposud byly veškeré domácí pokusy víceméně nechtěnými parodiemi. Rudolf Hrušinský se do role zcela položil a jistě je jedním z adeptů na nejlepší herecký výkon filmové historie. Celá atmosféra snímku je nezapomenutelná a i po 40 letech neztratila ze své "snové syrovosti" vůbec nic.. ()

klokyn 

všechny recenze uživatele

Od Spalovača mrtvol som očakával, že v ňom uvidím postavu Karla Kopfrkingla, ktorá sa zo vzorného otca postupne mení na sadistickú beštiu veriacu v nacistické ideály. Lenže Kopfrkingl už od začiatku viac menej pôsobí ako psychopat a vy len čakáte, kedy nastanú okolnosti, ktoré umožnia jeho vnútornej povahe vyplávať na povrh. Atmosféra filmu je vskutku hororová a jeho technická stránka je mimoriadne nadčasová. Stále mi však niečo nedovoľuje dať plný počet hviezdičiek. "Zinuško, když máme tak vzácnou návštěvu, nezahraješ na klavír? Třeba Mahlerovy písně o mrtvých dětech. Nebo něco úsměvnějšího! Saint-Saenův Tanec kostlivcův!" ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Čím víc jsem rozmlsanější novýma a novýma filmama, který vykradaj líp a líp ty starý, tím víc mi pravě tyhle filmy přijdou nudný. Ale nebudu hned tak negativní, Hrušínský je tam jako herec naprosto genialní, jeho psychologická stránka je tam super, změny názorů, povahy, ovlivnitelnost. Bohužel jen děj už u mě trochu upadal co si pamatuju, ale i tak 4 hvězdičky:) ()

camper 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský, mě, ostatně jako on vždycky v tomto filmu naprosto dostal. Film podle stejnojmenné knihy Ladislava Fukse. Celým filmem jsme provázeni jím a on, ačkoliv nedělá zrovna samozřejmé věci, o tom tak mluví. Výborný lehce hororový film. ()

kubyno 

všechny recenze uživatele

Rudova óda na kremaci, mráz běhající po zádech už je z pouhého Hrušínského výrazu a jeho doteků. Neskutečně zahraný, geniálně natočený, zajímavě a hlavně brilantně sestříhaný opus, který podbarvuje neskutečná hudba. Protože citliví lidé hudbu milují... Hrušínského výkon sice nemá slov, ale pro mě byli vynikající i ostatní herci (i když trochu ve stínu), resp. pak jejich postavy, např. Menšík a Myslíková nebo i mladý Kraus mi občas vehnali do úst i ten opravdový úsměv a ne jen te černý. Opravdu mistrovské dílo, takže asi nejlepší český film vůbec. Smekám... ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Mrazivá atmosféra, děsivě perfektní výkon Rudolfa Hrušínského. Na rozdíl od předlohy je ve filmu Kopfrkingl děsivý a odporný hned na začátku. V knize se mi právě líbilo, že připomíná normálního měšťáka, a pak se začne projevovat. Hrušínský děsí hned. Neříkám, že je to v knize lepší, jen mi ve filmu chyběl tento moment překvapení. Jinak film nabízí překvapení a lekaček víc než dost. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně pětihvězdičkový film, ale stejně jsem dala čtyři, což teď objektivně přehodnocuji. Faktem je, že mi na filmu nesedí jeho stylizace, kdy v něm válku vidíte jen proto, že je vám to řečeno. ()

j0nathan 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší český film. Herecké umění R. Hrušínského je prostě famózní. Neviděl jsem líp zahraného slizouna/psychopata. Díky tomuto filmu jsem si oblíbil oslovení "nebeská". Dál k tomu nemám co dodat. ()

Laky. 

všechny recenze uživatele

Na střední jsem to měl jako povinnou četbu. Ta knížka se mi tak zalíbila, že jsem neměl jinou možnost než ten film okamžitě shlédnout. S uznáním tvrdím, že filmové zpracování se velice vydařilo. Bez keců 5*. ()

Rondell 

všechny recenze uživatele

Já vím, že se jedná o českou klasiku, taky vím, že je to obecně hodnocený jako masterpiece (a to jak předloha, tak film), ale mně to prostě nějak nesedlo. Děj se mi zdál rozvláčnej a těžko jsem se na něj soustředil. Musím ovšem ocenit dokonalý střih a samozřejmě propracovnou psychologii psychopata (o dokonalých hereckých výkonech Rudolfa Hrušínského je zbytečné mluvit). To vše je ovšem zbytečný, pokud vás film nebaví. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský tady podává výborný výkon o tom žádná. Ale to je tak všechno, velká nuda a šeď od začátku až do konce, měl jsem problémy abych u toho neusnul. Dialogy mi přišly zbytečně zdlouhavé a nudné. Nečetl jsem knihu takže nemůžu srovnávat, ale ta musí být určitě mnohem lepší. Jinak " rakvičku nebo věneček? " to bylo dobrý. ()

Vierunka 

všechny recenze uživatele

„Největší lstí ďábla je, když sám o sobě prohlašuje, že není.“ /Giovanni Papini/ Sugestivní. Hypnotické. Strhující. Morbidní. Geniální. Nejlepší česká hororová černá komedie zcela mistrovským způsobem zachycuje psychologickou proměnu a rozklad osobnosti hlavního hrdiny v období nastupující hrůzné nacistické okupace. Vzácný příklad toho, kdy se snímek se ctí vyrovnal, ba dokonce možná i překonal svou knižní předlohu. Film se od novely v mnohém neliší, některé události jsou tu podány jinak, některé jindy, některé navíc a některé vůbec. Zásadní rozdíl je v závěru, osud jedné z nejděsivějších postav české literatury končí v blázinci na konci války, což ve filmu chybí a zanechává tak v divákovi dojem, že zlo vítězí nad dobrem. To ale rozhodně není na škodu, naopak, umocňuje to mrazivý pocit z nadprůměrného a nadčasového uměleckého díla, jímž tento nezapomenutelný klenot /nejen/ české kinematografie jistojistě je. 110%. ()

Skarface 

všechny recenze uživatele

Vynikající film a nebojím se říct že se jedná o jednu z nejlepších rolí Rudolfa Hrušínského ! Rudolf vždycky uměl a je škoda že už není mezi námi ! Co film sním to kvalita ! ()

Raimok

všechny recenze uživatele

Nechci to hodnotit. Musel bych dát jednu hvězdu a kazil bych všeobecnej názor na film. Jsem asi hodně omezenej, když se mi to nelíbilo, ale nemůžu si pomoct. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama