Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 655)

Skarface 

všechny recenze uživatele

Vynikající film a nebojím se říct že se jedná o jednu z nejlepších rolí Rudolfa Hrušínského ! Rudolf vždycky uměl a je škoda že už není mezi námi ! Co film sním to kvalita ! ()

Raimok

všechny recenze uživatele

Nechci to hodnotit. Musel bych dát jednu hvězdu a kazil bych všeobecnej názor na film. Jsem asi hodně omezenej, když se mi to nelíbilo, ale nemůžu si pomoct. ()

Něžná 

všechny recenze uživatele

Něžná, nebeská, čarokrásná.... znovu zhlédnuté a stále fascinující a pohlcující, od dokonalého hlasu a mluvy Rudolfa Hrušínského až po vynikající kameru a střih... <3 ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Spaľovač mrtvol vo mne vzbudil hlboký záujem o horory staršieho data. Spracovanie jednoznačne predčilo súčasné snímky, ktoré disponujú mnohými efektmi a výmyselmi. Vyvolať v divákovi tak odpudzujúci pocit len na základe scenára a jednoduchých záberov je však umenie! Bolo to perfektné (ani som nedúfala, že niečo také vyjde z mojich úst) a dokonca keď som pri tom jedla uvažovala som, že to stopnem, pretože mi to celkom spôsobovalo nevoľnosť, a to sa tam nekonali žiadne prudké gore scény. Neuveriteľné, klobúk dolu, Cremator je jeden kult. ()

Nolanofil 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský je majstrovsky démonicky, kamera perfektná, hudba na psychiku a zvyšok je mrazivý a nezvyčajný, ale zaručene nie dokonalý. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Spalovač mrtvol má jedinečnou atmosféru, ze které mrazí. Ačkoli jsem se u něj nebála a místy jsem se i zasmála některým opravdu morbidním hláškám, kdejaký tvůrce hororů by se od tohoto mistrovského díla mohl leccos přiučit. Hrušínský hraje přímo božsky, svou postavou doslova žije. Především mě zaujala nekonvenční kamera, perfektní střih, nádherná hudba pana Lišky (a Dvořáka) a šílené, avšak fascinující Kopfrkinglovy monology. Kdo miluje filmy a Spalovače mrtvol ještě neviděl, ať neváhá a okamžitě si jej sežene. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nesmírně široký rejstřík postav Rudolfa Hrušínského - pan Kopfrkingl je jeho dramatická role největší a snad i nejzávažnější. V plné šíři ukazuje, jak se slušný a solidní zaměstnanec krematoria shodou okolností stává s vidinou kariéry "v novém světě" fanatikem, který věří, že koná dobro, když vraždí členy své rodiny, v nichž proudí trocha židovské krve... Zaváhal jsem trochu nad plným počtem, když se mi zazdálo, že je Juraj Herz v pojetí předlohy poněkud nesrozumitelný, ale pak přišla symbolika v samém závěru filmu: když je Kopfrkinglovi předložen návrh na spolupráci při vybudování obřích krematorií, visí za ním naproti dlouhému stolu pravé křídlo Boschovy Zahrady pozemských rozkoší - Peklo - a vzpomněl jsem si, že jsem loni u toho triptychu v Pradu stál a potom o tom obrazu hodně četl. Ano - pravé Peklo se hodlali nacisté připravit všem "neárijcům". Takže - plných pět! ()

in nomine 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné herectví nejlepšího českého herce všech dob ! A k tomu filmový štáb v top formě kolem něj ! Kdo viděl a nedal 5 hvězd je divák hlupák :)) ()

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Pecka české kinematografie. Člověku jde mráz po zádech, když kouká, s jakou elegancí a nenuceností bere usměvavý Hrušinský své duše ke spasení za zátylek. Navíc to má ještě vynikající střih. Podruhé už si to asi nepustím, ale jsem rád, že jsem to mohl vidět. ()

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Existuje perfektní filmové zpracování literárního díla? Ano. Existuje. Je jím Spalovač mrtvol. ■ Věta: "Dáš si rakvičku, nebo věneček?" tímto filmem dostává zcela nový rozměr. ■ Při scéně: "Drahá, co kdybych tě oběsil?" omdlévám hrůznou rozkoší. Tak krásné, tak spanilé, neotřelé, tiše suše hrůzostrašné a podmanivá kamera vše jen umocňuje, až se mi z toho motá hlava... ■ KOPFRKINGLŮV monolog: "Nikdo nebude trpět. Spasím je všechny!" je tak děsivý, odporný a fascinující zároveň, že člověk přemýšlí, zda je s ním všechno v pořádku... ■ Film popisuje lidskou zvrácenost tak přenádherně a věrně, že divákovi se až tají dech a husí kůži má nejen na zádech. Smutné však je, že takoví lidé opravdu byli, jsou a patrně budou. Pošuci, co chtěj spasit svět a klidně tě kvůli tomu zabijou. Zrůdnost skví se v kráse a krása ve zrůdnosti, rozemelem vyvařené kosti. Stínítka lampiček z kůže na stolech kancelářských, zneužití v pravý opak myšlenek Buddhových. Zabití, vražda, spása, uhranutí smrtí. Pošuk ochutnává sto nových chutí... ◢ ■ ◣ (C) [95/100] ()

holyterry 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem se tomuto filmu vyhýbala jako čert kříže. Teď toho lituji. Musím uznat že toto je jeden z nejlepších českých filmů které jsem viděla. Prostě Ladislav Fuks (jako spisovatel), Juraj Herz (jako režisér) a Rudolf Hrušínský (jako herec) umí velmi dobře svoje řemeslo. Taky se mi zdá že toto je jeden z mála filmů které se krásně vyrovnává kvalitou svojí knižní předloze. ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Když zemřela Vlasta Chramostová, rozhodl jsem se uctít ji shlédnutím tohoto filmu. Viděl jsem jej už před lety, ale teprve teď jsem ho začal vnímat v jiném světle. Všímal jsem si nuancí, které mi dříve unikaly. V pravdě jde opravdu o mistrovské dílo. To, co mě na filmu nejvíce dostalo, je scéna, kterou prozradím jen jediným slovem: "tatínku.." Spolu s Liškovou hudbou mi to vehnalo slzy do očí. Je to film, který patří k vrcholům nejen československé kinematografie! ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

To, že byl Rudolf Hrušínský sqělý herec je všem jasné, ale co dokázal v této roli spalovače, je až šílené...Filmy Juraje Herze miluju a všechny jsou vlastně" hororory" včetně pohádek, ale toto předčí naprosto vše...Kam se hrabou všechny krváky a thrillery a cokoliv dalšího...V tom Hrušínského klidném a usmívajícím se klidu, je tolik zrůdnosti a zla, než v jakémkoliv jiném dramaticky stylizovaném filmu...To se musí vidět a ne o tom kecat...Za mě 100% ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu převratový monumentální snímek, který vyniká svou psychologickou atmosférou a velkým hereckým výkonem Rudolfa Hrušínského, kterého bezpochyby považuju za jednoho z nejlepších československých herců všech dob. Nečekal jsem, že mě to bude bavit, ale opak je pravdou a ve výsledku jsem spokojený. Čisté 4* ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| New world | Wow. Tento film by mohol zastupovať celú našu národnú kinematografiu. Réžia a samotný strih sú ohromujúce. Film som si miestami pozastavoval a udivoval som sa, ako plynulo boli niektoré strihy prevedené. Neuveriteľné, na rok '68 šokujúce (presne to sa stane, keď dáte režisérovi úplne voľnú ruku). Hlavný aktér filmu, Rudolf Hrušínský, je neuveriteľný. Veril som mu všetko. Posledná pol hodina vynikajúca. | Hodnotenie: 8/10 | ()

mirliflore 

všechny recenze uživatele

Excelentní drama pana Herze. Hutná atmosféra by se dala krájet a vše vyzdvihuje do vrcholných výšin výkon Rudolfa Hrušínského, který snad ani nemá smysl komentovat. Vše perfektně sedí, jak má (dokonce ani scény s panem Menšíkem a paní Myslíkovou mi nepřišly trapné a kýčovité, opravdu nevím, jak to Herz dokázal, u každého jiného filmu by se mi enormě nelíbily) a zvlášť posledních 5 minut a pokus pana Kopfrkingla zabít svou dceru je přímo mistrovsky natočen. Na závěr bych asi měl citovat nějaký z proslovů Rudolfa Hrušínského, ale má jich tolik, že si neumím vybrat. ()

Uškudasket 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně skvělý film.Chvílemi vás dokonce bude mrazit až v morku kostí např. ve scéně ,,dáš si rakvičku nebo věneček”.Bezpochyby největší herecký výkon Rudolfa Hrušinského jen potrhuje mimořádnou myšlenku filmu. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

100% - Když jsem tento film viděl poprvé v roce 1989 v kinosále vysokoškolského filmového klubu, zůstal jsem sedět s otevřenými ústy. Kdykoliv jsem ho viděl později, věděl jsem už, co mě čeká, ale i tak na mě vždy zapůsobil. Rudolf Hrušínský tomu všemu vévodí, ale vynikající herecké výkony podali i ostatní - scéna, kdy se Vlasta Chramostová jako manželka pana Kopfrkingla nechá naprosto dobrovolně a bez odporu oběsit a pouze výraz očí prozrazuje, že pochopila, co se s jejím mužem stalo a že není cesty zpět, ta je vynikající. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama