Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sarah Jordan (Angelina Jolie), společensky velmi dobře postavená mladá žena, žije v Londýně a jednoho dne náhodou vyslechne naléhavou prosbu nezvaného hosta - humanitárního pracovníka, dr. Nicka Callahana (Clive Owen). Žádost o pomoc pro zbídačené děti, o které muž pečuje, zcela změní její život. Je přitahována Nickem i jeho případem a naráz se rozhodne připojit se k němu, opustit klidný život v Londýně a přacovat po jeho boku v utečeneckých táborech. Nesnadný úkol dovede Sarah do podivných míst, kam přijde množství lidí, ale jen málokdo přežije. Brzy zjistí, že tvrdé podmínky, které zařívá - a její rostoucí přitažlivost k charismatickému a nevypočitatelnému doktorovi - v ní zažehnou touhu po zachraňování lidských životů... a je odhodlána riskovat ten svůj. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Uff... Na jednu stranu opravdu silný zážitek, na druhou stranu ho ubíjejí nudnější scény, které se s těmi krutými neustále střídají. V každém případě se film může pyšnit dobrými hereckými výkony (především trio Jolie, Owen, Emmerich), jemnou hudbou Jamese Hornera a hlavně celou první třetinou. Počínaje snobským banketem, přes hození banánu doprovázené salvou smíchu (za který bych mimochodem všechny přítomné bezváhání do jednoho smějícího se idiota postřílela), přes odjezd hlavní hrdinky do zahraničí, přes nalezení na kost vyhublého dítěte, přes zabidlování v táboře, až po její odjezd zpět domů. Tahle část byla pro mě skutečně kritickou, protože při záběrech na zubožené a zmrzačené obyvatele tábora, jsem měla každou chvíli problém zadržet slzy... Druhou silnou částí pro mě byla scéna, ve které figurovali čtyři Rudí Kmérové, všichni hlavní hrdinové, miminko, jeho maminka a ruční granát. Tuhle scénu se nebojím nazvat šílenou, protože skutečně byla a musela jsem se neustále ptát sama sebe, zda-li je vůbec možné, aby existovali takovéhle svině... Poslední opravdu dobrou částí je snaha hlavní hrdinky o záchranu své (ne)tajné lásky a následný neočekávaný konec. Ale i přes některé opravdu geniální scény nemohu zapomenout na zbytečně dlouhé pomlky mezi jednotlivými "misemi" a možná mi nesedělo i samotné střídání misí. Myslím, že jedna lokalita ve stylu "Slz slunce", by byla mnohem lepší... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bohatá, rozmazlená slečinka se stane během snobského večírku svědkem vystoupení humanitárního pracovníka, který demonstruje bídu třetího světa na vyhublém etiopském chlapci. Slečinku to pochopitelně vezme za srdce a rozhodne se pomáhat. Přes počáteční odstup v sobě pracovník a slečinka najdou zalíbení a vznikne s toho velikánská láska. Klasický příběh, i když trošku netradičně podaný, který se snaží hrát u diváka na city prostřednictvím otřesných záběrů z Etiopie a z Kambodži, což se mu do určité míry daří. Oceňuji i celkem realistické podání toho, čím musí dobrovolníci projít, aby alespoň trochu ulehčili domorodcům bídný život. Naopak se mi vůbec nelíbila Angelina Jolie, která pouze střídala různé odstíny soucitných pohledů a celkově její výkon vyzněl tristním způsobem. Nicméně i to jsem byl schopen akceptovat, protože se mi to, i přes tu kýčovitost, líbilo, ale bohužel závěrečná mise v Čečně to celé zkazila a zachránit to nemohl ani, pro mě celkem překvapivý, konec.50% ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Být humanitární pracovník je samozřejmě ušlechtilé a být tato profese jako film na ČSFD, má ode mě plný počet hvězd (i když lidí je jak sraček a když tak o tom přemýšlím, tak záchrana přírody a jiných živočišných druhů je mi možná milejší... tedy samozřejmě za sobeckého předpokladu, že nejsem ten obyčejný bezmocný člověk, který tu humanitární pomoc potřebuje - ale to je na dlouhé povídání a kvůli tomu komentář nepíšu). Máme tady film, který se na všechny ty hladomory, nemoci, vraždění a uprchlíky snaží upozornit, citově na diváka zaútočit a politovat oběti. A problém je, že o tohle jde filmu asi v první řadě. Nevím, jak moc je možné, že humanitární pomoc někde probíhá, pak tam skončí a přesunuje se jinam - nechá tam pak všechny napospas svému osudu? Tak mi to alespoň připadalo. "Hm, tady to nevyšlo, zkusíme to jinde", Etiopie, Kambodža, Čečensko. Prostě film musí obsáhnout co nejvíce světových tragedií, které se týkají hlavně politických převratů a válek (o přírodních katastrofách tam nic není, to není tak scénáristicky zajímavé) a to, že do děje je zakomponováno i milostné vzplanutí, je typický Hollywood. Co se týká zpracování, tomu nemám co vytknout - výjevy ze zdemolovaných oblastí, s mrtvolami nebo napůl mrtvolami a fanatickými utlačovateli, to by ještě šlo. Moc spokojený ale nejsem s jednotlivými postavami, potažmo s hereckými výkony - Angelina Jolie je sice koc, ale ty její napumpované rty na sebe strhávají až moc velkou pozornost (aby taky ne, když zabírají polovinu obrazovky) a když si na hlavu nasadí kožešinovou čepku huňatku, vypadá jak z módního časopisu a ne ve válečné zóně. Prostě Angelina je se hodí do jiných rolí, než do této. To už by byla lepší ta její reportérská ségra (Teri Polo). To takovej Clive Owen už na tom byl lépe - do role se hodil... ale ta postava byla až moc über. Prostě z filmu mám takový pocit průměrnosti, i když určitý respekt tady cítím (hlavně štáb si podle mě zaslouží pochvalu). Takže průměrné 2 hvězdy by mohly stačit. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Caspian Tredwell-Owen .. Nejdřív si Angelina Jolie prosadila tento průměrný film a zahrála sama sebe v různých prostředích, kde jsou chudé dětí a následně na to začala tyto sirotky rovnou postupně adoptovat (a samozřejmě i jinak humanitárně podporovat - "eso" je opravdu jen pro pár vyvolených). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $4,430,101Tržby Celosvetovo $11,705,002║ Trošku nezaslúžený prepadák, film má určité kvality a zaujímavý príbeh, k tomu aj kvalitné obsadenie aj zručného režiséra Martina Campbella, chýbalo len trošku lepšie doladiť príbeh aby posolstvo malo silnejšiu podstatu. /60%/ ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Počas natáčania niektorých scén museli aktéri doslova mrznúť pri teplotách 40 stupňov pod nulou. Ďalšie scény sa však pre zmenu natáčali počas 40 stupňových horúčav. (MikaelSVK)
  • Stejně jako ve filmu i v reálném životě Angelina spolupracuje s UNHCR. Od roku 2001 je vyslancem dobré vůle této organizace. (Kajouska)

Reklama

Reklama