Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (361)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V snímke vidíme nápisy ako počítače pre farebných, káva pre farebných, farebným vstup zakázaný alebo hlavnú hrdinku bežiacu na záchod pre farebných, vzdialený 800 metrov od jej pracoviska. Naozajstný potlesk si tu zaslúži scenár a réžia. Výber knižnej predlohy, plnej ošemetných tém, do ktorých sa dá ľahko zamotať a spôsobiť preplácanú filmovú katastrofu, sa tentoraz podaril na jednotku. Skryté čísla sú dobre vystavaná snímka okolo ústrednej témy, ktorou je boj negerských žien za svoje práva v povolaní, kde sa to len hemží bielymi mužmi. Čakali by sme teda úmornú drámu. Ale kdeže, na príbeh sa nahliada s neuveriteľnou ľahkosťou a dôslednosťou. Na svoje si prídu ľudia so záujmom o históriu, nadšenci do vesmírnych programov, feministky, ale aj takí, ktorí len hľadajú kvalitnú snímku, u ktorej si zaleňošia, ale nestratia zbytočne čas. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Za mě spokojenost. Nečekala jsem od filmu nic víc, ale ani nic míň, naprosto to naplnilo moje očekávání. Svižně to utíká, nenudíte se a navíc to má super soundtrack. Co se týče obsazení, tak tam jsem si taky nemohla stěžovat, všechno mi to sedlo. Příběh jako takový je fajn, i když je to podle skutečných událostí, tak mi to místy přišlo až neuvěřitelné, ale beru to. Lepší 4* ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ono je nakoniec ľahšie prekonať pozemskú gravitáciu a Sovietov vo vesmírnych pretekoch, ako rasové predsudky v Amerike. A že to prvé a druhé nie je vôbec jednoduché. Vlastne ak máte IQ hviezdnych výšin, tak sa zdá, že je hračka všetko. Hidden figures je príjemný retro film, ktorý prvoplánovo neždíma z diváka emócie a logické morálne posolstvo neponúka ako citové vydieranie. Melfi a spol. totiž pochopili, že ak sa na svet dokázali pozerať z nadhľadu aj tieto tri výnimočné ženy, tak by bolo chybou ich prístup nezopakovať aj vo filmovej forme. Doporučujem si dopriať kombo Hidden figures + The Right stuff v jeden večer. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příjemně mě překvapilo, že ke spočítání všech tehdejších vesmírných záležitostí postačovaly základy vysokoškolské matematiky, tudíž bych to dovedl i já. Mám pocit, že snímek lehce pohřbila režie. Neustále se přepíná mezi postavami a jelikož jsou všechny tmavě černé, tak mi začaly trošku splývat. Děj se odehrál naprosto bez emocí. Rasový problém byl nastíněn snad pouze 45 minutovým denním během na nejbližší záchod pro černé. Netuším, do jaké míry se film opírá o skutečné události. Dodnes jsem nevěřil, že by osoba černé pleti kamarádila s matematikou. Tady se takových inteligentních opiček sešlo hned několik. Vůbec jsem například nepochopil, proč si zahrál ve filmu Jim Parsons v tak strašně vedlejší až zbytečné roli. Celé to strašně páchlo vynuceným patriotismem. Celé to bylo prostě zle. S přivřenýma očima slabé dvě hvězdy. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Film pojednáva o rasizme, sexizme a o aj tak úžasnej Amerike. Taktiež o hrdinstve a spolupatričnosti jej obyvateľov napriek všetkým týmto izmom. Chápem čo ním tvorcovia chceli vyjadriť, len škoda, že v praxi sa príliš často dejú veci úplne inak. Niekedy mám dojem, že čo sa nejakého pokroku týka, funguje to už len na báze techniky, ale už nie čo sa týka ľudskej osobnosti. Každopádne natočili to celkom pozerateľne miestami snáď aj vtipne. Len tá veľkoleposť mi trochu dvíhala žalúdok. Nie som práve fanúšikom nejakých vesmírnych výletov, viac by ma potešilo niečo o tom, ako si nezničiť planétu, ktorá je naším domovom. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Film je umístěn do NASA v roce 1961 a zobrazuje oddělení segregovaných zařízení, jako je jednotka West Computing Unit, kde černí matematici byli nuceni používat samostatné jídelní prostory a koupelny. Ve skutečnosti se Dorothy Vaughan stala první černošskou nadřízenou v Národním poradním výboru pro letectví (NACA) v roce 1949 a oddělení segregovaných zařízení bylo zrušeno v roce 1958. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama