Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (113)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dánští filmaři mě opět nezklamali. Naprosto odporný, hnusný, nervy drásající snímek, bohužel (!!!), natočený podle skutečných událostí, nehodnotím plným počtem jenom kvůli tomu, jak realisticky a nekompromisně divákovi předkládá, co se v dánských dětských domovech v šedesátých letech dělo. Násilí na dětech a mladistvých, násilí, které si tito nakonec začnou na sobě páchat navzájem sami, bitky o jídlo, manuální dřina, veřejné ponižování, znásilňování, žádné východisko... Díkybohu aspoň za ty sny. Sny, které člověka dokáží udržet nad vodou, které mu dají sílu sebrat odvahu a zabojovat z posledních sil. A za trošku obyčejného, lidského štěstí, které v tomto případě nakonec vedlo k vysvobození... Přesto je jasné, že bytost, která si prošla takovým peklem, se nezahojí už niky. Velmi krásný film, a snad bude tento následující spoiler berličkou pro další diváky, kteří budou jistě mít co dělat, aby film dosledovali: s dobrým koncem. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Další drsný film z různých ústavů pro děti, kterých se začíná rojit čím dál víc (poslední Freistatt) a je to o to šílenější, že jsou podle skutečných událostí. Nikdy nebudu schopná pochopit jednání takových lidí, jako byl například ředitel a jemu podobní. Že tam dojde i k jiným zvrácenostem bylo tudíž nabíledni. Když se tak na tyhle filmy dívám, tak se nedivím, že scéna s kladivem musela přijít a když ne tohle, tak by to bylo něco jiného. Je zvláštní, že to tak dlouho procházelo a nikdo ani nemuknul. Strach je asi to, co jim bránilo ozvat se dřív, protože následky jakékoli represe byly takové, že to dětem zavřelo ústa. Lars toho hajzla hrál odporně na výbornou a moje známá Sofie zase tu druhou stranu, kde její srdce přece jen fungovalo a v té "náhodné" správné chvíli reagovalo jak mělo. A Elmer a Erik byli moc prima bráchové. Celkově chválím za casting. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Vesmírna odysea 1969 v dánskom vydaní. Nie však o neposlušných strojoch, ale o "neposlušných" deťoch. Nechcem si ani predstavovať, ako to v tých časoch skutočne v týchto domovoch fungovalo, ale musela to byť sila, keďže sa tejto téme venuje nemalé množstvo severskej kinematografie. Možno si poviete jeden z mnohých (filmov) a možno vás ani nijako špeciálne nezaujme...to nechám na vás. Ja som spokojná. Možno je to tým, že keď filmy prekladám a teda ich pozerám pomaly a niektoré scény vidím niekoľkonásobne za sebou, mám pocit, akoby som film dokázala viac precítiť a všimnúť si aj ten najmenší detail, ktorý môže pri klasickom jednom pozretí uniknúť. Chlapci to zahrali skvele, Lars Mikkelsen úplne geniálne a ako bonus som tam ešte mala aj môj milovaný "zásah prozreteľnosti". Ja ku spokojnosti niekedy naozaj viac nepotrebujem... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Další slušně udělanej film o ošklivých, tentokrát ale hodně ošklivých věcech (je to náhoda, ale sotva před pár dny jsem viděl podobného Krále z ostrova Bastoy). Hodnotím vlažně. Zdálo se mi to být přitažené za vlasy, přemrštěná krutost, na druhou stranu nepochopitelná loajalita a zbabělost. To je opis chování dospělých. Dětskou opatrnost, vyvolanou nekonečným bitím, mi nedělá problém pochopit. Dětské herecké výkony nebývale dobré, ani nechci vědět, jak si na nich režisér vynutil tolik slz a smutku- to by možná mohlo být taky na film. Nějak se tomu ale rozpadl konec. Časově to vůbec nesedělo, starší chlapci měli jít do týdne pryč, bráchové se stačili kompletně uzdravit a ti jejich kamarádi tady přitom pořád ještě byli, Elmerovi se proměnil charakter, najednou z něj byl malej Zorro mstitel, prostě se tomu z mého pohledu nepovedl finiš. Ale je pravda, že mi nevyhovuje ani to téma, podobných filmů jsem už viděl x a je to pořád na jedno brdo. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Severania proste tie drámy vedia točiť parádne (škoda, že sa to nedá povedať aj o ostatných žánroch). Už po prečítaní námetu som tušil, že toto ma bude určite baviť, a tak sa aj stalo. Tá nádej prudko kontrastujúca s beznádejou tu hrala naozaj ústrednú rolu. Smutné, že takéto niečo obdobné sa aj v skutočnosti stalo. Strach udržiavaný kvalitnou šikanou držal chlapcov poriadne na uzde. Nič proti disciplíne, ale toto bolo moc! Čo sa týka rozuzlenia zápletky, tak to mi prišlo trochu moc naivné. Čo akože čakal ten geniálny riaditeľ, keď dal chlapcovi "dovolenku" na výlet? A k čomu bolo dobré takéto absurdné riešenie? To ma trochu sklamalo. Aj keď veľké zmeny si asi občas fakt vyžadujú výstredné činy. Až na spomínané naivnosti a absurdnosti, veľmi dobré! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Začiatok deja filmu je zasadený na jeseň 1967. Malý Elmer, ktorý túži byť astronautom, poučuje ostatných chovancov v ústave, že doposiaľ ešte nebol vo vesmíre človek, iba zvieratá (ktoré tam umreli). Prvý človek však cestoval do vesmíru v apríli 1961 a v tom čase tak malo za sebou cestu do kozmu až 31 ľudí. (jakeer)
  • Kytarista na ulici hraje píseň „Shadow of a Gypsy“ dánské rockové skupiny Ache, v červenci 1969. Píseň ale vznikla až v srpnu 1970. (vojacekr)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. dubna 2016 v dánském Odense. (Varan)

Související novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (více)

Reklama

Reklama