Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 015)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem s plným hodnocením váhal, ale po druhém shlédnutí jsem odzbrojen vykulhal z kina a bylo to prostě bez debat. Měl jsem chuť obléknout brnění, nabrousit katanu a vyrazit do bitevní vřavy. Vše, co jsem napoprvé filmu vyčítal se rozplynulo v dokonalém zážitku a po dlouhé době upřímných slzách, slévajících se v čerstvě nalezené tůňce pocitů pečlivě zrajiích do podoby budoucích vzpomínek, jež mě budou provázet a živit ještě dlouho předlouho... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Takto presvedcive historicke filmy se rodi jen obcas. Samurajove me vzdy uchvacovali a tady jsou podani opravdu tak jak sem si je predstavoval. Cestni, hrdi, statecni, a na konci jsem evropany z plné duše nenavidel. Tom Cruise umí tyhle smutne role, ale v ostatnich uz takovy dobry neni (ještě že v těch depresivních hraje docela často). Watanabe byl uzasnej a Zwick natocil jeden z nejkrasnejsich lidskych pribehu.. audiovizální orgie podbarvené japonskými zvyky, křehkostí lidského života a životními moudry ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Krásne vyplnená hollywoodska šablóna, v ktorej vás nič neprekvapí, no pri ktorej sa budete cítiť ako v raji. Je vidieť, ako si dali všetci záležať. Vrátane Edwarda Zwicka. Čo scéna, to buď krásne poetická harmónia, alebo mrštná sila akcie. Tomovi Cruisovi jeho rola sadne lepšie než by ste čakali a hudba Hansa Zimmera dodáva bojovým sekvenciám neskutočnú silu. Podstatne väčšiu, než tým v Gladiátorovi. Posledný samuraj je mimochodom po všetkých stránkach lepším, plnším filmom, s opodstatnenejšími diváckymi slzami v závere. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No nie nadarmo sa píše, čím starší, tým lepší, pretože Cruise sa mi v poslednom čase začína veľmi páčiť! A hlavne prekvapuje príjemným herectvom. A nielen on bol prekvapením. Takisto krásne vyrozprávanie, filmová stredná, v iných filmoch často monotónna, sentimentálna a nedotiahnutá časť bola krásnym spestrením filmu. A o bojovej záverečnej scéne a celkovom závere tiež nemusím hovoriť. Takže opäť sa môžem vracať k jednému z ďalších vojnových dojákov. 95%. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem nečekal skoro nic. Ono, když se Hollywoodští bossové rozhodnou natočit oscarový velkofilm z Japonska 19 st. o muži, který ztratil a posléze znova nalezl svou čest s Tomem Cruisem v hl.roli, může z toho nakonec vylést opravdu cokoliv. Po dvou příjemných hodinách sledování "Samuraje" ale musím napsat, že se jim to, pro mě překvapivě, celkem podařilo. Příběh je sice trochu jednodušší a lehce předvídatelný, a osudová přeměna hl.postavy je (když to mírně zlehčím) v podstatě vměstnána do bodu jestli si nakonec toho panáka dá nebo nedá - to vše ovšem ve výborné režii E.Zwicka, který tímhle filmem potvrdil své vysoké kvality, takže s ním nakonec vlastně nemám větší problém. Exteriéry jsou nádherné, výprava a kostýmy překrásné, K.Watanabe k sežrání a konečně taky T.Cruise z toho nevychází vůbec špatně a svou čest zpět nakonec rozhodně získal. Pro ty jedince, kterým se začnou chvět ruce po letmém pohledu na Katanu, kteří milují tradiční Japonsko a ve fimech si nejvíc užívají dialogy typu : "Řekni mi jak zemřel." - "Povím Vám jak žil." je "Poslední samuraj" bezpochyby malým, krásným dárečkem od velkých bossů ze zámoří. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (44)

  • Na začátku závěrečné bitvy se některé zátarasy vyztužené slámou vznítí samy - jezdci s pochodněmi jsou už dávno mimo záběr. (TheNine)
  • Japonský znak, který nakreslí kluk pro Algrena (Tom Cruise) na papír, je znak pro slovo "samuraj". (HellFire)
  • Postavy a události ve filmu byly inspirovány kombinací osobností a událostí ze dvou konfliktů během reforem Meidži. Postava pana Ōmury (Masato Harada) je inspirována osobou Ōmury Masujirō, který byl na konci období Edo a počátku období Meidži vojenským vůdcem a zakladatelem moderní císařské armády Japonska a jednou z vůdčích osobností války Bošin v letech 1867-68. Postava Katsumota (Ken Watanabe) byla inspirována vůdcem Sacumského povstání samurajů v letech 1876-77 Saigō Takamorim. Postava kapitána Nathana Algrena (Tom Cruise) byla částečně inspirována francouzským kapitánem Julesem Brunetem, který bojoval po boku Enomota Takeakiho ve válce Bošin a vzdal se kvůli tomu vojenské kariéry a hodnosti ve francouzské armádě a částečně osobou Fredericka Townsenda Warda, amerického žoldáka, který byl jednou z hlavních postav rebelie v Číně mezi lety 1851-64 během níž také zemřel. (ajaxx)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama