Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když nevíte co by, obírejte vdovy… Light thriller s rozdanými kartami, kde o nějaké napínavosti nemůže být příliš řeč, neboť než strýček "Merry Widow" Charlie s nenechavými prsty škrtiče přestoupí na druhou kolej, čas se na Hitchovy poměry hodně vleče. Ta holčička-profesůrek v brýlích by si báječně rozuměla s malým Vašíkem Klausů.. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Výstižný obraz maloměšťácké špíny, z níž se vylíhla hrůza jako červi ze starých hadrů. Z chrlivého lůna obyčejné (lidské, příliš lidské) americké rodiny povstane vraždící nenažranec s naivním sebe-obrazem velkého (snad dokonce dandyovského) trestajícího Zla a začne ještě trávící prchat, přičemž magnetizován bezelstným rodinným teplem se vrací do rodného hnízda, které záhy začne také polykat. Uboze a male, drkoce zuby, ze sebe souká hloupé teorie o právu Zla na trest za lidskou nedokonalost (jíž je ovšem sám skvělým příkladem) a bojí se. Okolo tiše bubří středostavovský klid, nestravitelný a přes svou grotesknost zrůdný, a jako hmyz krouží naivní strážci zákona, planoucí "láskou na první pohled", jejímž stínem zákonitě bude košatý rodinný strom s plody až příliš podobnými strýčku Charliemu. Skvěle vystavěné drama pak vrcholí dokonale ironickou poctou nehybnému klidu, líhni toho, co nakonec stráví celý svět. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že bych na ten film měl být hodný, protože je to už takový vetchý dědeček a měl bych mít úctu k jeho šedinám, ale když on je to thriller a tam bych se měl - aspoň pokud chci naplnit žánr - cítit napjatý, jenže strýček Charlie je průhledný jako okenní tabule a je na tom zkrátka a dobře znát doba vzniku. Z dnešního pohledu je to strašně předvídatelné, naivní a navíc zatížené balastem dobově vděčných prvků, jako je přemoudřelá dceruška - třetí hvězdičky bych byl ochoten dát, jedině kdyby strýček mordoval právě taková děťátka. Je úsměvné, že současné thrillery o několik tříd lepší mají leckdy menší procentuální podporu než tahle zestárlá klasika. Nebudu k Hitchcockovi servilní a nadělím mu pouhých 40 % celkového dojmu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sveták a playboy Charlie má problémy so zákonom. Sťahujú sa nad ním mraky. Policajti sú mu na stope. Preto sa rozhodne urýchlene opustiť New York. Odíde na druhý konec spojených štátov amerických. Navštívi svoju staršiu sestru Emmu, ktorá býva v malom kalifornskom mestečku Santa Rosa. Ona i jej rodina ho vrele privítajú a ubytujú vo svojom dome. Nemajú "Ani tieň podozrenia", že ich milovaný strýko Charlie je nebezpečný zločinec. **** ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Typický Hitchcock, míněno dobrém slova smyslu. Silná zápletka, precizní provedení, žádná hloubka. Odsýpá to a velmi dobře se na to kouká. A Joseph Cotten je rozhodně jeden z nejméně využitých herců Hollywoodu, protože tuhle roli si "dal" znamenitě... Škoda, měl dostat víc příležitostí. Když vidím prkno-Granta v každém druhém "přeživším" filmu z té doby, je mi smutno... ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Jméno waltzu, který se ve filmu objevuje, je The Merry Widow Waltz. (Witta)
  • Hitchcock, který měl podepsanou smlouvu s Davidem Selznickem, natočil film pro studio Universal. Selznick za to dostal 150 000 amerických dolarů, z čehož připadla Hitchcockovi třetina. I tak to byl pro něj výrazně vyšší honorář, než na který byl zvyklý z předchozích filmů. (ČSFD)
  • Filmový debut mladé Edny May Wonacott. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno