Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

maseer2 

všechny recenze uživatele

já vám nevím.. čekal jsem od Záskoku podobnou smršť vtipu a nesmrtelných hlášek, jako nabídlo geniální Dobytí severního pólu, ale nedostal jsem ani jedno.. ne, že by to snad místy nebylo zábavné, nebo alespoň úsměvné, ale po většinu času jsem se zkrátka nesmál.. moje druhé setkání s Divadlem Járy Cimrmana tak dopadlo spíš zklamáním.. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, jak špatně zdejší csfd funguje a jaké má fatální nedostatky. Opomenout zařadit mezi zdejší hereckou smetánku plzeňskou legendu Karla Infelda Prácheňského je totiž věc neodpustitelná! Záskok. Možná to není ta úplně nejlepší hra z per mistrů Svěrák-Smoljak, ale řekněte upřímně, kdy se vám poštěstí jít na jednu (konkrétní) hru a dostat jich (za stejnou cenu) hned několik?! (viz „Tu lípu nedám!“, „jedu říkáš?... do kávy?“. Něco mi říká, že ani pánové Jirásek, Mrštíkové..., by proti tomuto „lehce“ netradičnímu výkladu (pojetí) zhola nic nenamítali. U mě (snad až na seminář) bez sebemenších námitek. p.s. označit část (sedícícho vlevo) publika za blbce si může skutečně dovolit snad pouze Z. Svěrák, aby se mu posléze dostalo upřímných úsměvů z řad „osočených“ :-) 93% p.p.s. otázka „na tělo“. Nechtěl byste, mistře (ústavu narychlo upravíme), kdyžtak sleduji ty předvolební (prezidenstké) debaty, i vy kandidovat? Zabily by se tím dvě mouchy jednou ranou. Česká republika by získala do čela skutečnou osobnost, které si můžeme vážit a vy byste alespoň předvedl Cimrmana světu a zapsal ho tak definitivně a nesmazatelně do (světových) dějin. Já vím, on už tam je, ale.....a něco mi říká, že i Láďovi Smoljakovi by tahle myšlenka nebyla proti srsti... ()

Reklama

Bones! 

všechny recenze uživatele

Tuto hru považuji za nejlepší z těch, které"Cimrman"vytvořil :-))Pravděpodobně největší zásluhu na tomto názoru má postava K.I.Prácheňského, kterou brilantně hraje Zdeněk Svěrák.Samozřejmě tím nechci opomíjet ostatní, jenž mu připravují"půdu"(Dá se říct, že doslova:-) ), pro místy vskutku neubránitelný atak na naše bránice...Někdy jsem měl opravdu, co dělat, abych se smíchy takřka neudusil..."Tak končí, alespoň doufám, naše komédie...":-)Prostě dokonalé! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ťažko je hodnotiť záznamy divadelného a muzikálového predstavenia, keď som nebol priamym účastníkom, preto sa záznamom skôr vyhýbam. Chýba tá atmosféra, okolité publikum a priamy kontakt. Ale pri takomto priemere hodnotenia som to musel skúsiť, a teda nasmial som sa dosť, za silné štyri hviezdy. Svěrákov neobyčajný prístup k divadlu je mimoriadne originálny, až je škoda, že som nemal možnosť to vidieť naživo. To by som určite pridal aj tú chýbajúcu polhviezdu do plného počtu. –––– Tady nebožka je ještě naživu, a on se chová, jako by už byl vdovcem. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

V Českých Budějovicích by (možná) chtěl žít každý, já však každopádně dobře vím, že těch Cimrmanů se nikdy nevzdám. U Záskoku, téhle jejich naprosto ikonické hry plná geniálních hlášek, co opravdu zlidověly, to platí obzvláště. Skoro by se zde totiž dalo říct, že co slovo to perla. Prim tu hraje vynikající Zděněk Svěrák v hlavní roli herce Karla Infelda Prácheňského, u něhož vskutku platí, že kam se hrabe Bittner. Ale on ani takový zvědavý invalida Jirka Karásek není k zahození. Po vzhlédnutí téhle hry si tak divák může spokojeně říct: "Tak končí naše komédie! Zlo prohrává, dobro žije!" ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • V Českých Budějovicích vzniklo hnutí nazvané podle slavné věty ze hry Záskok – „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý“. Hnutí má za cíl zkrášlit život v Budějovicích. (mnaucz)
  • Zdeněk Svěrák považuje hru za nejlepší. (Kulmon)

Reklama

Reklama