Reklama

Reklama

Frank Adler (Chris Evans) je svobodný muž, který všechny síly věnuje výchově své energické neteře Mary (Mckenna Grace), zázračného dítěte. Jejich společný šťastný život se ale ocitá v ohrožení ve chvíli, kdy se o matematickém nadání vnučky dozví Frankova arogantní matka (Lindsay Duncan), která už má s Mary jiné plány. (Bontonfilm)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (311)

jerry12 

všechny recenze uživatele

65%. Oprášit ideu Willa Huntinga nebyl špatný nápad. Gifted ale bohužel vypočítavě prahne po uznání, a to jej sráží k patetickému průměru. Čekání v nemocnici na porod nebo pseudodramatický proslov Evelyn u soudu jsou scény, které ve mně evokují touhu tvůrců zcela zbytečně příběh patetizovat a dramatizovat ve prospěch oscarových škatulek, přitom komediální pohodové pojetí by tomu slušelo daleko víc. Nicméně díky tomu, že dnes už se divák může velmi často spolehnout na herecké výkony, je tak jako tak Gifted relativně slušnou jednohubkou, kde jsou Chris Evans a Mckenna Grace líbivým tandemem. Jen bych si u takového námětu představoval buď víc feel-good ražení, nebo naopak využití intelektuálního potenciálu; nedostal jsem ani jedno. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rozvíjet talent nebo normálně žít?  1)  Neumím jednoznačně odpovědět. Snad by byl východiskem nějaký kompromis. Ovšem obvyklou vlastností kompromisů je, že neuspokojí ani jednu stranu. Dítě stejně nebude mít "normální" (rozuměj nevyčuhující, neodlišující se) životní styl a současně jeho talent víceméně zakrní. Frustrující závěr. Ovšem diváci si tuto otázku klást nemusejí, autoři jednoznačně fandí nerušenému dětství. No, přiznám se bez mučení, že já taky._____ 2)  Někteří komentátoři prezentují rozumný postoj k tématu, ale mnozí se nechali filmem (nebo možná hrdostí na vlastní dítě) strhnout k jednostranným postojům._____ 3)  Snímek obsahuje hezké momenty, ale jako celek je jakýsi uondaný._____ 4)  Závěrečná pointa je eso vytažené z rukávu, deus ex machina. Kromě toho démonická babička nejedná jen z přesvědčení, ale realizuje si tím i vlastní komplexy, což divákovi morální hodnocení celé věci značně zjednodušuje. Bez těchto berliček (spíš kolečkového křesla) by si scenáristé tvrdě mákli, ale věc by dávala víc smyslu._____ 5)  Překvapilo mě, že soudce vůbec nedal slovo Mary. Jistě, že názor sedmiletého byť geniálního dítěte nebude mít právní platnost, ale alespoň bych se zeptal. Nejsem si jistý, jak to je ani v našem právním řádu v současnosti._____ 6)  Nedalo mi to, a vyhledal jsem na netu Trachtenbergovu metodu. Fakt existuje, ale moc jsem jí neporozuměl. Být alespoň trochu geniální jako Mary..._____ 7)  36letý Chris Evans (strejda Frank) má své charisma. Ale musím zdůraznit, že postava 67leté Lindsay Duncanové (babička Evelyn) je mnohem barvitější._____ 8)  Vtipný postřeh k filmu uvádí Gortyna**. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osobne ma viac na scenári zaujali postavy strýka a babičky ako samotného dieťaťa. A ten scenár a Webb si toho sú vedomí a poskytujú obom postavám solídne pozadie pre rozohranie celkom krutej psychologickej hry. A nakoniec toho veľa povie aj niekto už dávno mŕtvy. Je Mary obetný baránok tejto hry dospelých? Má právo na vlastný názor? Nemá v niečom predsa len tá babka pravdu? Nie je pre Franka Mary iba nástrojom na vyrovnanie sa s minulosťou aj napriek tomu, že dieťa úprimne miluje? Odpovedí a autorského postoja sa nám nakoniec dostane a sú predvídateľné, ale celkovo zvraty v scenári mi prišli prekvapivé a čo je najdôležitejšie, majú svoju logiku. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Milé drama o tom, "jak (ne)využít geniální dítě". Velmi prostý a sympatický snímek, o vztahu malé matematické "bohyně" a jejím strýci, jehož hlavní náplní bude klasický souboj hlasů rozumu a srdce. Velice všední režie s nedotaženou chemií mezi geniální holčičkou a jejím strýcem však dělá film vcelku snadno zapomenutelným, i když po dokoukání ve mně převládaly spíše ty pozitivnější pocity. Kdyby film nabídl víc scén mezi kapitánem Americou a jeho neteří (scéna s povídáním o bohu úžasná!!), bylo by to ještě lepší. Lepší 3* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přetahovaná o dítě v různých obměnách už tu byla mnohokrát, ale Gifted je přeci jenom specifický. Nejde jen o to, že se tu střetávají matka a syn či že jde o geniální dítě, ale i o fakt, že ani jeden z postojů soupeřících stran není úplně správný, ačkoliv je fakt, že kdo má srdce, musí fandit strýci. Nicméně ta neochota vyjít vstříct je jedním z pilířů filmu. Tím dalším je celkem brutální hra na emoce, která ale funguje takřka dokonale. Těch vyhrocených okamžiků je tu celá řada ať už se jedná o soud nebo o plnění jeho verdiktu. Svůj podíl na tom má i sugestivní projev Mckenny Grace, která má supertalent a přehrává všechny své zkušenější kolegy o parník a to Evans s Lindsay Duncan podávají výborné výkony. Od Webba jsem něco podobného nečekal, ale o to víc mě dostal. 95% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se od 7. října do 20. listopadu 2015 ve městech Savannah, Tybee Island a Atlanta ve státu Georgia v USA. Scenárista Tom Flynn chtěl natáčet film ve městě St. Peresburg na Floridě, jelikož se tam film odehrává, ale nedokázal přesvědič producenty, aby tam natáčeli. (BMW12)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno