Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný folkový zpěvák Tommy Brown žije a vystupuje s nenáviděnou manželkou Ednou, náboženskou fanatičkou. Ta svévolně nakládá se všemi penězi, které Tommy vydělá. Navíc mu vyhrožuje, že zveřejní důkazy o jeho někdejším sexuálním poměru s nezletilou zpěvačkou Maryann. Zmanipulovaná dívka je totiž nyní zcela pod jejím vlivem. Jelikož Tommy je i pilotem malého soukromého letadla, naplánuje rafinovanou dvojitou vraždu – letoun během jeho pilotování dostane „poruchu" a zřítí se. Edna s Maryann zemřou, zatímco Tommy jakoby zázrakem přežije. Poručík Columbo však na zázraky nevěří... (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl hodnotím jako vynikající. Po dlouhé době má Columbo "sympatického" protivníka, i když je třeba to samozřejmě brát s nadsázkou a značnou rezervou, protože přece jenom měl na svědomí život dvou lidí. V titulní roli populárního folkového zpěváka Tommyho Browna se představí skutečný úspěšný zpěvák Johnny Cash.Tato epizoda je dle mého názoru opravdu velmi dobré podívaná. Na pozadí hrůzného činu fingované letecké havárie, kterou Tommy Brown vymyslel a uskutečnil, si můžeme poslechnout i pěknou muziku, které jednoznačně v tomto případě vévodí skladba "I saw the light". Vyšetřování tohoto případu je rovněž velmi dobře poskládané, Columbo s pečlivostí sobě vlastní neponechá vůbec nic náhodě a případ prošetří do sebemenšího detailu. Tento díl nelze hodnotit jinak než stoprocentně. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mála (pokud ne jediný) z dílů, kde je vrah vysloveně sympatický a člověk chce, aby se Columbo alespoň jednou nedíval a nevyptával, a šel za manželkou. Johnny Cash je perfektní, ač není herec - prostě hraje sám sebe. A vůbec se mu nelze divit, že tu svou zákonitou poslal někam, byť tvrdila, že její pán ji dobře ochraňuje. Co jiného s takovou náboženskou makovicí, no ne? Perfektní díl, spousta dobrých písní a efektní zakončení. Snad jen ta děsivá hudba by mohla být jiná. Z perliček filmu mě dostala funebrácká prezentace („Tak si domluvíme schůzku...“ ), nebo úsměvná chybička, kdy se Brown po ráně pěstí natahuje k ženě na lehátku pro berlu a říká jí: „Dej to sem, ty idiote!“. Jednoznačně 5 hvězdiček - 100%. A věřte, že Tommy Brown není špatný člověk. Protože kdo takhle zpívá, nemůže být zlý... ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Johnny Cash jako vrah je totální bomba, nejde mu to nevěřit a i kdyby nebyl známý muzikant, byl by to pořád jeden z nejlepších Columbo dílů vůbec. I konec je naprosto dokonalej a způsob vraždy originální. Líbí se mi, jak si obvykle vybírají takový způsob, ve kterém využijí nějaké své znalosti v jistém oboru. Nikdy nezapomenu na poslední rozhovor Columba a Browna (Cashe). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z těch dílů, kdy má Columbo proti sobě veskrze sympatického protivníka - tedy až na tu dvojnásobnou vraždu ze zištných pohnutek, že ano:) Ale vážně - Columbovy případy někdy (někdo by řekl, že nikdy) nebyly o poctivé detektivní práci a logických dedukcích jako spíš o leckdy vpravdě ukrutných haluzích, náhodách nebo podrazech, které jsou i na americký právní systém moc. A pak přicházelo ke slovu prostředí, do kterého byl případ zasazen, a pak už zmíněná osoba pachatele. A Johny Cash, to je opravdu těžká váha. Tak těžká, že když znáte jeho tvorbu - hlavně jeho vězeňské koncerty - tak vám ani to pravděpodobné doživotí nepřijde jako kdovíjaká tragédie:) 80% ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádna časť. Johnnyho Casha zbožňujem, jeho pesničky a hlavne jeho hlas boli vždy geniálne, tak asi aj preto mám túto časť rád. Jediná časť, kedy som dúfal, že to vrahovi prejde. No, možno ešte nejaké 2 časti by sa našli, kde som s vrahom sympatizoval. Veľmi netradičný spôsob vraždy. A skvelá úvodná pieseň. Výborný koniec. "Nemáte strach, že tu sedíte s vrahom?" "Nie, vy by ste sa priznal, aj keby som Vás nedostal. Niekto, kto takto spieva, nemôže byť zlý." A tá scénka s tým vymletým generálom, čo si myslel, že každú chvíľu môže byť poplach, tak to bola bomba. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (10)

  • Letadlo používané Johnny Cashem je 1973 Cessna 172L Skyhawk s / n 17259853 (N2853Q) a je stále aktivní a registrované v Oaklandu v Kalifornii. (Epistemolog)
  • Píseň, která v podstatě celou epizodu doprovází, a kterou Tommy Brown (Johnny Cash) zpívá na koncertu a v rádiu, nese název „I saw the light“. Tento song v roce 1948 napsal a proslavil Hank Williams. (majky19)
  • Při výslechu Tommyho Browna (Johnny Cash) se ptá Columbo (Peter Falk), proč nebyl Tommy připoután a on odpovídá, že se natahoval pro baterku, která byla v přihrádce. Potíž je v tom, že žádná „přihrádka“ typu přihrádky v osobním autě před spolujezdcem v letadle Cessna 172 není a přístrojová deska obsahuje pouze přístroje a všude je možno dosáhnout bez nutnosti se odpoutat. Na otázku, proč v navigačním kufříku nebyly žádné mapy, Tommy odpověděl, že se otevřelo okno a podtlak mapy vysál. I to je nesmysl. Cessna má sice otvírací okna, ale ta jsou jen výklopná tak, že závěs okna je na horní hraně a okno v závěsu visí. Zámek je pak na dolní hraně okna. Pokud dojde k otevření (resp. odklopení – okno se houpe na závěsech a jeho maximální otevření je mechanicky omezeno) jednoho okna, nikdy nenastane takový podtlak, aby mohlo být cokoliv vysáto. Pokud by se otevřela obě okna, nastal by silný průvan a pak by to bylo možné. Při jednom otevřeném okně nikoliv. Ostatně obsah kufru, který je evidentně hodně těžký, vidíme, když se Tommy na akci připravuje a z kufru vyjímá mapy, manuály apod. Při otevření jednoho okna nastane jen mírné proudění, které sotva rozvlní vlasy. (pjotri)

Reklama

Reklama