Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný americký skladatel George Gershwin (26. 9. 1898 - 11. 7. 1937) se narodil v chudé rodině v Brooklynu. Od dětství projevoval hudební nadání a zároveň velmi toužil po úspěchu. Jeho cílem bylo prorazit v hudební branži, což se mu povedlo už v šestnácti letech díky písni Swanee. Největšího úspěchu a profesního uznání však dosáhl díky skladbě pro klavír a symfonický orchestr Rapsodie v modrém. Jeho největším přínosem pro moderní hudbu bylo spojení klasiky a džezu; kromě Rapsodie v modrém např. i ve skladbě Američan v Paříži či v operním díle Porgy a Bess. Jeho ambice však měly i odvrácenou stránku: právě ony například zmařily Gershwinův romantický vztah se zpěvačkou Julií Adamsovou.
Životopisný film režiséra Irvinga Rappera, nazvaný podle Gershwinovy nejznámější skladby, zachycuje osudy tohoto významného hudebníka od jeho dětství až po předčasnou smrt v necelých čtyřiceti letech. Film zasvěceně provází diváky jak životními peripetiemi George Gershwina a jeho blízkých, tak především hudebním světem tohoto génia. Součástí filmu je i zkrácené koncertní provedení Rapsodie v modrém. Zajímavostí je, že dekorace v sekvenci s představením Porgy a Bess je přesnou kopií původní výpravy, vytvořené pro broadwayskou inscenaci této opery v roce 1935. V hlavní roli debutoval Robert Alda, otec herce Alana Aldy. Film získal dvě nominace na Oscara v kategoriích Nejlepší hudba a Nejlepší zvuk. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla po válce asi v r.1947. Jedná se o životopisný film skladatele Georga Gershwina. Nakolik pravdivý a nakolik upraven scénaristou a režisérem, to už dnes nezhodnotím. Vzpomínám si, že mě neuchvátil ani tak děj, protože "zamilovaných filmů" zde bylo z americké produkce do r.1948 habaděj, ale hudba byla originální a nádherná. Byl to klasický americký jazz ve formě klavírního přednesu za doprovodu orchestru. Ústřední melodie "Rhapsody in Blue" byla tak úchvatná, že jsem kvůli tomu viděla film 3x. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem Rhapsody in Blue, jakož i několik dalších Gershwinových věcí onehdy v Rudolfinu (v nádherném podání lucemburského symfonického orchestru) a samozřejmě v nekonečném množství různých interpretací (jako asi každý) - ale dal bych snad rok svého života, abych se mohl účastnit prvního uvedení ve 20. letech. Chtěl bych být jedním z těch zmatených diváků, netušících, že jsou svědky historického okamžiku. A to přesto, že je to strašné klišé: Genius se setkává s nepochopením průměrných současníků, nakonec však díky vlastní píli a vytrvalosti prorazí. Klišé, na němž je založena určitě většina životopisných snímků, včetně Rapsodie v modrém. Ta však nabízí mnoho zajímavých okamžiků: Gershwin senior, posuzující důležitost synových skladeb podle délky trvání, naměřené během koncertu na hodinkách; okamžik, v němž Gershwinův učitel hudby vysvětluje, v čem tkví důležitost gigantů klasické skladby; The Man I Love v šarmantní francouzské verzi; zajímavá obrazová interpretace An American in Paris... George Gershwin sám je ve snímku vykreslen jako dobrotivý, ale totálně sebestředný génius, snažící se využít každou minutu svého života, byť často nepříliš štastným způsobem. Celkově se mi tento filmový portrét zdá být - přes mnoho much, které by se zde jistě daly najít - velmi podařeným. ()

Reklama

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Rapsodie v modrém je aj po vyše šesťdesiatich rokoch fakt dobrým filmom, ktorý zaujme skvelou hudbou (miestami som mal pocit, že som skutočne na nejakom koncerte) a výborným hlavným predstaviteľom (Robert Alda). Žiaľ, musím sa priznať, že miestami som sa nudil a 135 minút mi pripadalo viac ako by sa bolo patrilo - takže za prehnanú minutáž strhujem 1 hviezdičku, inak je film výborný. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

George Gershwin byl na svou dobu nepochybně génius. Dokázal skládat hity, broadwayské šou i vážnou hudbu. Vemte si že byste měli skladatele, co dostane hit na Evropu 2, mezitím složí muzikál a když ho to omrzí, napíše operu - to je v dnešní době nepředstavitelné. Nicméně protože nejsem fanda jazzu, starých muzikálů ani vážné hudby, od Gershwina nic neznám, takže mě to za srdce nechytlo. Ta hudba tvoří tak 70-80% filmu a kromě ní jsou tu jen střípky života - Gershwin obklopen přáteli a přesto sám, protože na lidi neměl čas, jeho vztah s profesorem (vymyšlený) i nenaplněná láska se zpěvačkou (rovněž vymyšlená). A to vše navíc v šílené délce dvě hodiny dvacet minut. Být fanoušek dávám určitě víc, takhle 3* za slušné řemeslo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dobově tendenčně (;-) natočené životopisné drama se skvělým Robertem Aldou (a já si pořád říkal, odkud je mi ta tvář povědomá - jde o otce Alana Aldy - no tedy ta podoba! :-) v roli G.G.... A i když říkám tendenčně natočený - přesto jde o film, který ani po více jak šedesáti letech vlastně ani tak moc nezestárnul. Nakonec tak jako i skvělá hudba George Gershvina... P.S. Jakto, že zde není R. Alda uveden coby představitel hlavní role?! Faux pas v černém! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Na filmovém festivalu v Cannes v roce 1946 byl snímek nominován v kategorii nejlepší film. (Terva)
  • Robert Alda v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Reřisér Irving Rapper si přál, aby George Gershwina hrál Tyrone Power. Ten se ale nemohl role ujmout, protože v té době sloužil v armádě ve 2. světové válce. (Marek#33)

Reklama

Reklama