Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklidný život jedné kalifornské rodiny naruší síly z onoho světa, které se zabydlí v jejím domě na předměstí. Zpočátku jsou vetřelci jen dva, ale brzy se celý dům změní ve strašidelný zámek. "Návštěva" se v žádném případě nechová přátelsky - a naší nešťastné rodince nejspíš nezbude nic jiného, než co nejrychleji vyklidit pole, aby nepadla za oběť přízrakům. Poltergeist je fascinující, hrůzostrašná a hlavně dynamická podívaná, která vám naočkuje koňskou dávku napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (422)

Matty 

všechny recenze uživatele

„They're here.“ Zvláštně rozpolcený horor, který se vzorově osmdesátkové yuppie rodince a jejímu životnímu stylu (racionalita, pragmatismus, odtržení od přírody, která nyní v podobě dotěrných komárů a lidožravého stromu vrací úder) zprvu vysmívá, posléze skrze ale skrze její neštěstí obhajuje právě ty hodnoty, na nichž reaganovská Amerika stála (dvojznačně vyznívá využití paranormálních jevů jako podnětu k navracení postav do doby, kdy ještě „věřily na zázraky", jak říká Diane). Podobně film nemá jasno v tom, zda by se divák měl duchů bát, nebo s nimi soucítit, protože jsou – dle jasnovidkyně – tak osamocení. Možná obojí, jenomže ty přechody od family-friendly zábavy, udržující nás v iluzi, že vlastně o nic nejde, k brutálnímu hororu, kdy se postavám odlupuje kůže z obličeje (a připomínají flákotu masa, kterou se chystaly zkonzumovat, což nevím, zda měla být nějaká sofistikovaná kritika konzumerismu), projevující se i proměnlivým stylem (naléhavé detaily x celky s více plány akce), nejsou příliš jemné. Vyrovnaný není film ani rytmicky (zpomalují jej dlouhé vysvětlovací pasáže, vyprávění pokračuje v „nastaveném čase" poté, co bylo vše podstatné dořečeno), ani z hlediska triků (některé jsou stále působivé, jiné, jako digitální tornádo, vyvolávají úsměv). Třebaže v sobě Poltergeist obsahuje to nejlepší z tvorby Stevena Spielberga i Toba Hoopera, nedaří se mu oba přístupy spojit tak, aby to nepůsobilo rušivě. 70% Zajímavé komentáře: JFL, DaViD´82, Jordán, Slasher, zputnik, Cimr ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoptimističtějších hororů, jaké jsem kdy viděla (né-li ten úplně nej) - krom jiného také z důvodu, který Mr.Apache zmiňuje jako "megaspoiler" (a modří už vědí). Rozjezd sice celkem pomalý, ale postupně mě film bavil víc a víc (nejlepší scéna asi ta s "chlápkem před zrcadlem" - a tentokrát červení vědí). Ráda se někdy podívám znovu, protože Poltergeist, se svou specifickou atmosférou, má opravdu něco do sebe - třebaže bát se člověk (nebo alespoň většina) opravdu nebude. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ozaj prevratné dielo, čo sa týka poňatia mysteriózneho žánru. Nakopol tento žáner a považoval by som to za akéhosi predchodcu známych 'X Files' a im podobných. Na tú dobu určite nevídané, čo sa týka aj vizuálnej techniky, napätia a celkového spracovania si drží slušnú úroveň aj v túto dobu. 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já se nebál a to jsem čekal všelicos. Hlavně teda mě uzemnilo jméno hned na začátku, které na tomto filmu spolupracovalo a jak zde čtu komentáře, tak toho udělalo víc, než samotný režisér, tedy Steven Spielberg. To jméno mě hodně namlsalo, jenže krom opravdu hrůzostrašně dobrých hereckých výkonů hlavních představitelů jak dospělých tak dětských jsem viděl jen neskutečnou kravinu, která se opravdu dost zvrhne až na samotném konci, kde to je teda už opravdu masakr, ale být to tak celý film, rozhodně si nestěžuju. Takhle jsem se skoro celý film opravdu nesnesitelně nudil. Že Poltergeist existuje tak či onak, jsem věděl, ale že dokáže dělat takovéhle kousky, které mi hlava nebrala, to jsem opravdu netušil. Jediné strašidelné jsou na tom všem ty zjevy samotných herců, díky ním je asi tento film tak slavný, jinak se teda Spielberg moc nepředvedl, dle mého. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na slovenskej verzii internetovej encyklopédie Wikipédia sa píše: "Slovo poltegreist je nemeckého pôvodu (v preklade búchajúci, hlučný duch) a označuje nevysvetliteľný jav, pri ktorom sa v ľudských obydliach bez jasnej príčiny ozývajú nevysvetliteľné zvuky a často dochádza i k pohybu predmetov ako presúvanie nábytku, rozbýjanie riadu a pod." Svoje by o tom vedeli povedať aj členovia rodiny Freelingovcov, hlavní hrdinovia filmovej trilógie „Poltergeist“. Úvodný film, v réžii horrorového priekopníka Tobe Hoopera a v produkciu hollywoodskeho perfekcionalistu Stevena Spielberga, je dodnes jedných z najlepších duchárských snímkov, čo som videl. Na svoju dobu naozaj výborné špeciálne efekty. Dokonalé hudobné doprovody Jerryho Goldsmitha. Premyslený Spielbergov scenár. Dobrí herci. Predovšetkým obdivujem herecký talent malej Heather O´Rourke. To ako zahrala blonďavú Carol Anne je s prihliadnutím na jej vek niečo neuveriteľné. **** ()

Galerie (93)

Zajímavosti (67)

  • Herečka Heather O'Rourke, predstaviteľka malej Carol Anne Freelingovej, hovorila, že keď od nej chceli na scéne vystrašený pohľad, predstavovala si, že sa jej stratili jej mačičky, domáce zvieratká, ktoré milovala. (8HitBoy)
  • Natáčení začalo 11. května a skončilo 17. srpna 1981, natáčelo se v Kalifornii. (Varan)
  • Americká hudobná skupina The Misfits zložila na základe tohto filmu pesničku "Shining", ktorá sa nachádza na albume American Psycho z roku 1997. (Jello Biafra)

Související novinky

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Del Toro a Raimi: Návrat k hororům

Del Toro a Raimi: Návrat k hororům

29.04.2012

Přestože dnes točí vysokorozpočtové trikové podívané pro masové publikum (Sam Raimi dokončuje fantasy Oz the Great and Powerful, del Toro právě zahájil natáčení monster filmu Pacific Rim),… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Reklama

Reklama