Reklama

Reklama

Obsahy(1)

30. léta minulého století. Joe (Ewan McGregor) se nechá najmout jako dělník na loď driftující mezi Glasgowem a Edinburgem. Osudovým se mu stane setkání s manželkou svého zaměstnavatele, krásnou Ellou (Tilda Swinton). Brzy se začnou intimně scházet. Jednoho dne je ale v kanále nalezena mrtvola mladé ženy. Pachatel je policií zadržen, ale při vyšetřování vychází najevo, že Joe ví o mrtvé dívce víc, než by se mohlo zdát... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (63)

Radim 

všechny recenze uživatele

Tiráž na přebalu DVD je absolutní blábol - film je o úplně něčem jiném. A že je mu vyčítáno přespříliš sexu a snaha na něj přilákat diváky? Nevím jak vám, ale mě na TĚCHTO sexuálních scénách nic vzrušujícího nepřipadalo, spíš bych řekl, že to bylo asexuální. Film nicméně ve mě nějaký hlubší dojem nezanechal. Snad ho ocení někdo, kdo četl předlohu nebo se vyžívá v hledání skrytých jinotajů. Rád bych ale upozornil na herečku Tildu Swinton, které jsem si všiml už v několika filmech. Dokáže být hrozivá jako bezpohlavní anděl v Constantinovi, ktásná jako Sal v Plážích i charizmaticky odpudivá jako v Adamovi. Zkuste si ji všimnout. ()

SkyLukey 

všechny recenze uživatele

Lákadlem mi byl především můj oblíbený herec Ewan McGregor a opět nezklamal. Mezi herci patří k samé špičce. Jen mě překvapuje jeho výběr filmového obsazení. Ovšem roli Joea ztvárnil bravůrně. Přiznejte si, kdo by tohle zahrál líp? Vážně si nedokážu přerdstavit nikoho jiného na jeho místě. V půrběhu filmu mi několikrát k Ewanovi neseděla Tilda Swinton, ale zpětně přiznávám, že do tohoto filmu prostě patří. Opět perfektní herecký výkon. Chápu, že ne každý těmto psychologickým filmům musí přijít na chuť, ale jestli film vypnete po 25 minutách, vážně už jej zde nehodnoťte prosím. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rebelství jako archetypální pocit aneb Аrtový film pro fajnšmekry. 1) Tento zvláštní film skutečně není pro mainstreamového diváka. Takový konzument se filmu bojí, nerozumí mu, nesedne mu zachmuřená mlžná poesie skotských kanálů, překladišť uhlí a obecně industriálního světa stejně jako vnitřní nezařazenost postavy Joea, který si neví rady, co vlastně s životem dělat. 2) Ono totiž nejde o děj, o akci, o to, co se stalo či stane. Jde o atmosféru, o pocity, prázdné, nejasné, neznámé. Jde o pocity, které si divák neumí zařadit, popsat, pojmenovat a tím je ovládnout. Naopak, ony ovládají jeho (Joea i diváka). Archetypálních emocí se bojíme, protože nevíme, co s nimi, možná se cítíme i trochu ohroženi ve svém vidění světa, v tom, co považujeme za správné a co ne. 3) I konec filmu nám říká, že ani Joe si s tímto problémem neví rady, nezmění se, nepoučí. Je nám v tom možná bližší, než kdyby se zachoval tak, jak velí mravní kodex. 4) Velký podíl na vyznění snímku má Ewan McGregor (Joe), kterého si fanynky i fanouškové mého typu rádi prohlédnou i zepředu nahého v několikavteřinovém záběru. Ale hvězdičky mu za hezký penis opravdu přidávat nebudu. 5) Komentátor Igi B. výstižně pojmenovává nejen stupiditu distributorského popisu, hloupě zvoleného názvu filmu, ale i povrchnost mnohých přítomných "kolegů" při jejich hodnocení, potažmo při sledování filmu, potažmo při vnímání kulturních statků obecně. Ach jo. 6) Docela mě pobavily některé komentáře. Až díky jim jsem jsem dozvěděl, že ve filmu bylo příliš mnoho sexu, že vrahem dívky je Adam (!), že konec byl jasný od začátku, že se něco na začátku stane a na konci se to nevyřeší a mezitím spousta...keců o ničem. Když si tohle přečtu, tak si říkám, že ten distributor věděl, pro koho svůj pomatený popis píše. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Ještě je tu přes všechno čarovné budování atmosféry a vedení herců příliš cítit tezovitost scénáře, nerozpracovanost toho přerodu, ale už je znát, že by z Davida Mackenzieho mohl jednou být zatraceně dobrý režisér.  Což absolutně dokazuje dalšími díly, viz např. moje recenze na Perfect Sense nebo Hell or High Water. *~ ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Spousta čaje, spousta sexu, spousta Ewana. McGregor, Tilda, Peter i Emily jsou tady super, to rozhodně. Bohužel je to nesnesitelná nuda! Od začátku víte, co se stalo a vlastně od začátku víte, že do konce filmu se už nic dalšího nestane. David Mackenzie měl evidentně složité režisérské začátky, naštěstí se z toho dostal. Britská deprese, která vlastně nemá moc čím zaujmout. Navíc tam nemáte ani postavu, se kterou byste se ztotožnili a přáli jí, prostě nic. Čekal jsem od toho mnohem více. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • První film, na jehož natáčení Ewan McGregor nevzal svou rodinu. (viperblade)
  • Původně měly být všechny nahé scény s Ewanem McGregorem pro kina v USA vystřiženy, ale poté, co sám herec proti tomuto protestoval, scény ve filmu zůstaly. (viperblade)

Reklama

Reklama