Reklama

Reklama

Obsahy(1)

30. léta minulého století. Joe (Ewan McGregor) se nechá najmout jako dělník na loď driftující mezi Glasgowem a Edinburgem. Osudovým se mu stane setkání s manželkou svého zaměstnavatele, krásnou Ellou (Tilda Swinton). Brzy se začnou intimně scházet. Jednoho dne je ale v kanále nalezena mrtvola mladé ženy. Pachatel je policií zadržen, ale při vyšetřování vychází najevo, že Joe ví o mrtvé dívce víc, než by se mohlo zdát... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (63)

Mitzi 

všechny recenze uživatele

Těch 80% není jen pro mého velkého oblíbence, je to opravdu zajímavý film. Ale žádný příběh není "pro každého"... některý obzvlášť :-) Oficiální text distributora filmu škodí (podobně jako hodně jednohvězdičkových hodnocení). Jak může "idylka končit" v první minutě filmu? Leda že ani nezačala žádná idylka... já jsem ji nezaznamenala ani na minutu... čekala jsem úplně jiný film, což vůbec neznamená, že jsem zklamaná. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Syrový, živočišný, sexem a nahotou nabitý film. Líbilo se mi zasazení příběhu do nižších společenských vrstev a atraktivního prostředí říční přepravy, líbila se mi ta pomalá, ponurá atmosféra, líbila se mi drobnokresba charakterové nedostatečnosti hlavního hrdiny, úžasně se mi líbila hudba a tělo Emily Mortimer. Nízkému hodnocení nicméně rozumím, na tohle musí mít člověk náladu a s tou mojí se to dnes potkalo. ()

Reklama

SkyLukey 

všechny recenze uživatele

Lákadlem mi byl především můj oblíbený herec Ewan McGregor a opět nezklamal. Mezi herci patří k samé špičce. Jen mě překvapuje jeho výběr filmového obsazení. Ovšem roli Joea ztvárnil bravůrně. Přiznejte si, kdo by tohle zahrál líp? Vážně si nedokážu přerdstavit nikoho jiného na jeho místě. V půrběhu filmu mi několikrát k Ewanovi neseděla Tilda Swinton, ale zpětně přiznávám, že do tohoto filmu prostě patří. Opět perfektní herecký výkon. Chápu, že ne každý těmto psychologickým filmům musí přijít na chuť, ale jestli film vypnete po 25 minutách, vážně už jej zde nehodnoťte prosím. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rebelství jako archetypální pocit aneb Аrtový film pro fajnšmekry. 1) Tento zvláštní film skutečně není pro mainstreamového diváka. Takový konzument se filmu bojí, nerozumí mu, nesedne mu zachmuřená mlžná poesie skotských kanálů, překladišť uhlí a obecně industriálního světa stejně jako vnitřní nezařazenost postavy Joea, který si neví rady, co vlastně s životem dělat. 2) Ono totiž nejde o děj, o akci, o to, co se stalo či stane. Jde o atmosféru, o pocity, prázdné, nejasné, neznámé. Jde o pocity, které si divák neumí zařadit, popsat, pojmenovat a tím je ovládnout. Naopak, ony ovládají jeho (Joea i diváka). Archetypálních emocí se bojíme, protože nevíme, co s nimi, možná se cítíme i trochu ohroženi ve svém vidění světa, v tom, co považujeme za správné a co ne. 3) I konec filmu nám říká, že ani Joe si s tímto problémem neví rady, nezmění se, nepoučí. Je nám v tom možná bližší, než kdyby se zachoval tak, jak velí mravní kodex. 4) Velký podíl na vyznění snímku má Ewan McGregor (Joe), kterého si fanynky i fanouškové mého typu rádi prohlédnou i zepředu nahého v několikavteřinovém záběru. Ale hvězdičky mu za hezký penis opravdu přidávat nebudu. 5) Komentátor Igi B. výstižně pojmenovává nejen stupiditu distributorského popisu, hloupě zvoleného názvu filmu, ale i povrchnost mnohých přítomných "kolegů" při jejich hodnocení, potažmo při sledování filmu, potažmo při vnímání kulturních statků obecně. Ach jo. 6) Docela mě pobavily některé komentáře. Až díky jim jsem jsem dozvěděl, že ve filmu bylo příliš mnoho sexu, že vrahem dívky je Adam (!), že konec byl jasný od začátku, že se něco na začátku stane a na konci se to nevyřeší a mezitím spousta...keců o ničem. Když si tohle přečtu, tak si říkám, že ten distributor věděl, pro koho svůj pomatený popis píše. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Young Adam je pozoruhodný film, který stojí za vidění a je velká škoda, že možná vinou prvního, kdo plácnul 1* a ostatní neměli odvahu dát víc a nebo byli naopak upřímní, protože film byl nad jejich síly, mu další nedají šanci a když, tak jen obdivovatelky Ewana McGregora a bojím se, že pro ty to spíš bude léčba z lásky šokem. Mele se tu pořád o hlavní postavě jako o nadrženém vandrákovi. Já v jeho bezradném těkání vidím spíš podobnost s Holly ze Snídaně u Tiffanyho - touha po penězích a špercích byla jen chiméra lávky ke štěstí a stejně tak Joe jde od ženy k ženě ve snaze naleznout sám sebe, své místo, úděl, lásku nevyjímaje. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • První film, na jehož natáčení Ewan McGregor nevzal svou rodinu. (viperblade)
  • Původně měly být všechny nahé scény s Ewanem McGregorem pro kina v USA vystřiženy, ale poté, co sám herec proti tomuto protestoval, scény ve filmu zůstaly. (viperblade)

Reklama

Reklama