Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na půdorysu parodování televizních zpráv, dokumentů a reklam vznikla zábavná reflexe své doby se solidním nadčasovým přesahem. Na konci každého dílu se objevovala krátká "sklepácká" parodie jazykových kursů němčiny Alles gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry. Prvních pět dílů moderoval Vlastimil Zavřel, zbytek Petr Čtvrtníček. S minimálním rozpočtem se dařilo vytvářet solidní napodobeniny předražených televizních reklam, nevybíravé satirické šlehy se nevyhnuly patrně žádnému z významých politiků a hrubozrnný humor se čas od času setkal se silným odporem "postižených" celebrit, jejichž protesty patrně přispěly ke stažení pořadu z vysílacího schématu České televize. Kultovní televizní pořad devadesátých let. (MarekMotor)

(více)

Recenze (258)

panfilmu 

všechny recenze uživatele

Nekorektní, rasistické, šovinistické, gendrově nevyrovnané, xenofobní. Prostě takové, jaké to v té době mělo a mohlo být. Jsem rád, že ten pořad existoval o to víc si ho dnes cením, protože něco takového se už nikdy nenatočí. Miloval jsem jejich reklamy, zprávy, Alles Gute a další skeče, které by dnes ochránce mravů vytáčeli do běla. Mrzí mě jen, že ČT si tento pořad nedokázala uhájit a dnes paradoxně by proti němu asi nejvíce brojila. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem kompilát těch nejšťavnatějších momentů české sody, ale dostal jsem pravý opak - to nejnudnější a nejsušší z celého cyklu. Skoro celý "film" je slepenec úplně prvotních dílů, kde je naprostá absence vtipu zato notné dávky trapnosti. Od mizérie to zachraňuje jako vždy vynikající Alles Gute. Pokud se chcete opravdu zasmát, doporučuji Českou sodu tak od 10. dílu. Tomuhle se obloukem vyhněte! ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Některé scénky se hodně povedly a některé se hodně nepovedly. To je hlavní důvod, proč dávám „jen“ tři hvězdy. U čtyřhvězdičkové komedie bych očekával více tref do černého a výrazně méně výstřelů mimo. I když uznávám, že spousta scének byla svázána s tehdy aktuálním děním a nyní s odstupem několika let už jejich smysl a vtip je asi poznamenán zubem času. Jako v našich končinách málo vídaný nápad a jiný, svým způsobem se stále nedostávající druh humoru to ale mělo něco do sebe. Škoda, že takto necenzurovaná a bez servítek podávaná satira nemá nějaké kvalitní následníky. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám istotu, či som si pozrel správnu verziu, pretože som v niektorých príspevkoch čítal o nezhodách autorov, ktoré ma zaujímajú ešte menej ako samotný produkt. Chápem, že od turbulentnej doby nás delí už takmer 30 rokov a dobové vtipy sú pre mladú generáciu nezrozumiteľné a pre mňa nevtipné. Česká soda mi svojou šablónovitou koncepciou, prvoplánovým humorom a nedostatkom vkusu pripomenula obdobné  Tele tele. A aj keď sa rád zasmejem, humor produkovaný hercami divadla Sklep vo mne vzbudzuje nanajvýš pousmiatie prekryté pocitom trápnosti. ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Česká soda si zaslúži nesporné uznanie za pionierstvo v oblasti televíznej satiry. Rovnako legendárne scénky ale ponúkli aj nasledovníci v podobe slovenských odchovancov Sody Noga a Skrúcaný, ktorí spolu s Filipom a Radičom vytvorili kultové Apropo TV a Telecvoking a na českej strane bolo nemenej úspešne Tele Tele. Napriek tomu nemá tento snímok čo hľadať v Top 200 filmov, nakoľko ide o nie príliš podarený strihový materiál, ktorý nijakým spôsobom nezvyšuje hodnotu daného materiálu. Takže za Alles Gute, Mečjar a maratónca zaslúžene 2*. ()

Zajímavosti (6)

  • Název je narážkou na „dostat sodu“, v přeneseném slova smyslu to znamená dostat za vyučenou, to proto, aby se dotyčný zklidnil. A proč sodu? Soda bikarbona má schopnost tlumit rozbouřené trávení, tak proto. (sator)
  • Tvář, která se objevuje v úvodní znělce, patří fotografovi Karlu Mesnerovi, příteli Fera Feniče. (sator)

Reklama

Reklama