Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Frank navštíví krachující hotel, který vede zmrzačelý James Temple a jeho snacha Nora, vdova po Frankově příteli z války. Vládu nad hotelem přebral Johnny Rocco a jeho gang. Zpočátku je Frank k Roccově chování k jeho milence-alkoholičcce lhostejný, avšak vražda dvou Indiánů ho dovede k přesvědčení, že Rocco musí být zastaven. Frankova jediná šance přichází, když ho Rocco donutí, aby mu pomohl doplavit se i s gangem na Kubu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

anais 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd, ale ve chvíli, kdy na ostrůvek Key Largo zaútočí hurikán a Edward G.Robinson začne vyšilovat, nemá to chybu. Bogart tu má opět několik perfektních hereckých akcí a Bacallová jeprostě úžasná:-) Za zmínku samozřejmě stojí vyinikající dialogy. Pořád nechápu jak je možné, že toto období, konkrétně film-noir, dokáže člověka tak strhnout. Zdá se mi, že je to tím pomalým odhalováním motivací některých postav. V hereckých výkonech se mísí živočišnost a přirozenost s teatrálností, a dohromady to funguje skvěle. Zůstává mi rozum stát. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

V roce 1948 natočil John Houston dva snímky. Poklad na Sierra Madre a Key Largo. Přestože prvně jmenovaný má lepší hodnocení a kritiky, mým “ favoritem “ je tento “ nízkorozpočťák. “ Možná je to I díky té ( již mnohokrát zmiňované ) “ lacinosti”, kdy je snímku vyčítána určitá studiovost a do očí bijící fakt, že se jedná o převedení divadelní hry – ( nějak to na mě působí veskrze kladně, takže jsem si s tímto snímkem postupující dobou “ vypěstoval “ určitý vztah a zamiloval si ho), ale spíše to bude příběhem samotným , gradující atmosférou, hereckým duem Humphrey Bogart-Lauren Bacall a především potom Edwardem G. Robinsonem coby Johnnym Roccem ( gangsterem vzpomínajícím na staré dobré časy prohibice ).Přestože number one je zde již jednou mnou zmiňovaný Robinson, těch pár společných záběrů Bogarta s Bacall má patřičnou sílu a pouze mě vždy utvrzují ve faktu, že jsou ( pro mě osobně) jednou z NEJ…jiskřivějších dvojic filmového plátna. Přestože mou srdcovkou, co se týče této dvojice je tento o 2 roky starší snímek http://www.csfd.cz/film/4176-hluboky-spanek/ , jedním dechem dodávám, že Key Largo je jeho důstojným “ bratříčkem “, ikdyž v tomto případě o NOIR zase tolik nejde. Jedno se ale J. Houstonovi musí přiznat. Je až s podivem, co se mu ( i s pomocí Richarda Brookse a herců ) podařilo vykouzlit, člověka strhnout a držet v napětí. A že by člověk mohl mít výtky k samotnému “ americkému “ konci. V tomto případě to Bogartovi i přeju. SPOILER! Přece ho nemohli nechat tvůrci na té lodi chcípnout, to by jim valná většina z vás ( nás) neodpustila…..85% ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Milujem tú čiernobielu koláž, milujem umenie rozprávať, milujem tú osudovosť a fatalitu postáv, obdivujem tú fabrikovanosť štúdiového systému, kde vďaka obmedzeniam vznikal pretlak tvorivosti ako i uhranutý Bogartov pohľad v kombinácii z bezchybnou Hustonov réžiou. Milujem Key Largo. Prečo? Pretože kombinuje všetko vyššie zmieňované. Díki Dougu :-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá (a nikoli poslední) vzájemná spolupráce dvou klasiků Johna Hustona a Bogarta. Navíc jde o čtvrtý (a tentokrát poslední) film jedné z vůbec nejlépe "jiskřících" dvojic stříbrného plátna Humphrey Bogarta s Lauren Bacall (což je zajímavější o tu skutečnost, že mezi nimi byl rozdíl rovného čtvrtstoletí). Key Largo vzniklo ve stejném roce jako jiný společný projekt prvně jmenované dvojice Poklad na Sierra Madre, v jehož stínu se tak trochu ztrácí. Což je nespravedlivé. Výsledek sice trpí jistou mírou studiovosti a tím, že se až moc okatě jedná o adaptaci divadelní hry, ale atmosféru jedné parné hurikánové noci by tomuto snímku mohla tiše závidět kde jaká slovutnější záležitost. A je to především Hustonovou zásluhou. Navíc kompletní herecké osazenstvo se rozehrává k velkým výkonům. Noir to sice ve výsledku zase tak moc není, ale o perfektní film jde nade vší pochybnost. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce obsadenie a dráma plná thrillerového napätia. Divadelné prostredie, ktorého dominanciou sú skvele napísané postavy. Bogard dominuje, a aj keď jeho postava toho veľa nenahovorí, práve ona je nosným pilierom tohto filmu, ktorý má veľkú výpovednú hodnotu. Na druhej strane Edward G. Robinson ako stelesnený gangster odviedol skvelú prácu. Navyše pamätná scéna, kde je Lionel Barrymore (v skutočnosti) pripútaný na vozík a pod nátlakom emócií a hnevu sa snaží prekaziť zlé úmysly líderovi gangu Roccovi je skutočne veľmi emotívna. Veľa súvislostí, ktoré robia tento film niečím viac si dnešný divák neuvedomí, ale to nevadí. Aj tak dostane skvelý film s kvalitnou réžiou, dobrým príbehom a plným charizmatických hercov. 85%. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (9)

  • Gaye Dawn (Claire Trevor) spieva pieseň "Moanin' Low". Táto pieseň bola populárna na začiatku 30-tych rokov v podaní speváčky Libby Holman. (beso74)
  • Hlavný hrdina Frank McCloud (Humphrey Bogart) opisuje Nore (Lauren Bacall) bitku pri San Pietro v Taliansku, ktorej sa zúčastnil aj jej nebohý manžel. Režisér a spoluscenárista John Huston mal s touto bitkou osobnú skúsenosť, pre potreby americkej armády vytvoril dokumentárny film s názvom San Pietro (1945). (beso74)
  • "Santana" bolo meno skutočnej jachty Humphrey Bogarta. Mal ju tak rád, že podľa nej pomenoval svoju spoločnosť. (fishki)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama