Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající detektivní zápletka, perfektní hlavní hrdina, hrdinka a záporňáci, zejm. vrah Wilmer. Nemohu dát 5*, protože mě tento film nedokázal "přikovat" do sedačky a několikrát jsem odběhnul. Chvílemi se mi zdál příběh líčen příliš zdlouhavě (můj subjektivní názor), ovšem samotný závěr snímku stál za to - dobrý konec (dobrý není ve smyslu, že vše dobře dopadne). Připojuji se k názorům ostatních, že český dabing je tu strašný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že film, který stojí na počátku slavné černé série a představuje tak základní stavební kámen žánru noir, jsem jako klasický noir nikdy nedokázal vnímat. Mám ten žánr spíš spojený s tragikou a vnitřními démony, kdežto Maltézský sokol na mě díky obsazení a hereckým kreacím vždycky fungoval jako čistokrevná krimikomedie. Nemůžu se zbavit pocitu, že Bogart svého soukromého detektiva Sama Spadea přehrává. Přidává mu tolik ležérnosti, sebevědomí a cynismu, že místy překračuje hranice karikatury. Záludné a intrikánské postavy Joela Caira a jeho šéfa Kaspera Gutmana se pak díky podání Petera Lorreho a Sydney Greenstreeta mění spíš v kašpárky než v postavy, ze kterých má jít strach. Románová předloha je považována za jedno z nejvýznamnějších děl americké detektivní literatury, byla ostatně zfilmována úspěšně víckrát. Jenže mě vždycky souboj o záhadnou drahocennou sošku s komplikovanou historií přišel, jako by vypadl z dobrodružných příběhů Indiana Jonese, nikoliv jako "seriózní" námět. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

Aidan 

všechny recenze uživatele

Napínavé, stylové, tajemné i zábavné... co více si přát? Z filmařského hlediska vážně nic. Ve svém žánru se jedná o vrcholný exponát. Přesto však pevně doufám, že na mně atmosféra filmu noir nezanechá vážnější stopy. Copak to mám zapotřebí procházet se po světě s cynickým šklebem, čekaje, kdy na mě nejbližší přítel, sestra nebo soused vytáhnou bouchačku? Kdo mě zachrání z téhle chamtivé noirové paranoie? Včelko Májo, pospěš mi na pomoc. Večerníčku! Medvídku Pů! Gumídci! Všechny dobré bezelstné duše, stůjte dnes při mě a chraňte mé sny před maltézskou noční můrou. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu to mohol byt zabavny snimok, pricom aj dnes som sa prijemne pobavil, pretoze tam bolo dost ironickych scen. Detektiv Sam Spade sa uz viackrat ocitol v ohrozeni zivota, pricom som mal ja ako divak pocit, ze nech je v akejkolvek blizkosti zlocincov, nic sa mu nestane. Najviac sa mi pacil jeho styl vysetrovania, ako pekne prisiel na plan zlocincov za honbou vzacnej sosky Maltezskeho sokola a ako si s nimi poradil. Je to dialogovy film a mozno mi aj nieco uniklo, ale Bogart je skvely herec a uz len kvoli nemu sa oplati film vidiet... 06.10.2009 _____ Humphrey Bogart - (Sam Spade) +++ Mary Astor - (Brigid O´Shaughnessy) +++ Gladys George - (Iva Archer) +++ Peter Lorre - (Joel Cairo) +++ Barton MacLane - (detektív Dundy) +++ Lee Patrick - (Effie Perine) +++ Hudba: Adolph Deutsch +++ ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Největší sílu Maltézského sokola jsem našel ve scénáři. Tak úchvatné dialogy jsem snad ještě nikde neviděl. Každá věta tu má své osobité kouzlo, stejně tak jako jednotlivé postavy. Já prostě nemám slov, celé to bylo neskonale úžasné, pět hvězdiček ovšem dát nemohu, neboť zážitek mi trochu pokazil šílený tlumočník, který film daboval. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (51)

  • Gutman a Wilmer jsou nazýváni jako "Fat Man" a "Little Boy". Stejně se později jmenovaly obě bomby svržené v roce 1945 na Nagasaki a Hirošimu. (Kulmon)
  • Väčšina filmu je natočená spoza ramena Humphreya Bogarta, aby diváci mohli celé dianie sledovať z jeho uhla pohľadu. (beso74)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama