Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

swamp 

všechny recenze uživatele

"I hope they don't hang you, precious, by that sweet neck. Yes, angel, I'm gonna send you over. The chances are you'll get off with life. That means if you're a good girl, you'll be out in 20 years. I'll be waiting for you. If they hang you, I'll always remember you." Tohle že mají být úchvatné dialogy?! Mazaný Filip je parodie, ale tohle vypadalo jako parodie parodie. Hrozný scénář, toporný Humphrey Bogart, ztracený čas.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Určitá míra potíží mi nevadí." Debut jednoho z největších klasiků stříbrného plátna Johna Hustona a aura jedné z nejlepších noirovek vůbec. To tak nějak přebíjí skutečnost, že jde vlastně "pouze" o dobrý film, který táhne nahoru především Humphrey Bogart, z kterého charisma doslova odkapává po litrech (což ovšem není žádná novinka). Zásadní chyba Maltézského sokola je, že se k jeho galapředstavení nikdo nepřidal. Což především u ženských postav vyloženě zamrzí. Kladný dojem tak z velké části stojí až na perfektním závěru. Pokud však od této klasiky nebudete očekávat nemožné, tak vás snad ani zklamat nemůže. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Charismatický Humphrey Bogart v roli soukromého detektiva, Mary Astor coby jeho femme fatale, jeden z prvních filmů noir. Nicméně napětí trochu vázne a zub času si také vybral již svou daň. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slušně vystavěná detektivka podpořené neméně slušnou dramatickou hudbou. Bogart jako velice sebevědomý detektiv, který si dost zahrává s ohněm. Vadil mi na něm jeho neměnný kamenný výraz – zabili mu partnera a s ním to nehne, líbá se s ženou a tváří se u toho, jako by si četl ranní noviny. Ale jinak dobrý výkon. Jak jsem nasal – slušná detektivna, ale chtělo by to nějaký napínavější moment nebo pořádnou nějakou eskalaci děje, takhle nejspíš zůstane jen jako jedna z mnoha. Jinak je to dobře koukatelná noir. # [viděno: v noci, sluchátka] # příběh 7 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

A teď bych vás rád pozval na drink....Jj, Humphrey byl vždy férovej chlap. Tuhle nabídku bych JÁ rozhodně nikdy neodmítnul. Dali bychom si pár drinků, zavzpomínali na staré dobré časy a třeba vyřešili i nějakou tu vraždu. Maltézský sokol je kvalitní krimi-noir " ze staré poctivé školy ", s mistrně napsanými dialogy, šťavnatým příběhem, pro jehož plné vychutnání si je potřeba se plně soustředit (opakované projekce rozhodně nejsou na škodu ), přesto výroky typu: " nesrozumitelný příběh " rozhodně nejsou na místě! Oproti např. http://www.csfd.cz/film/4176-hluboky-spanek/ tento snímek působí jako " polopatický ". Jak říkám, soustředěnost je na místě, nicméně nepochopení tu rozhodně nehrozí a hlavně tu pozornost, kterou příběhu věnujete, vám snímek měrou vrchovatou vrátí. ( což se o mnohých snímcích rozhodně říct nedá). The Maltese Falcon má pomalejší rozjezd, v druhé polovině snímek nabírá potřebné tempo, aby Vám v závěru Humphrey dokázal, že zásadoví muži stále ještě existují, ikdyž je to ohrožený druh ( téměř před vyhynutím ). Jediným nedostatekem ( pro mě osobně však dosti podstatným ) je skutečnost, že pokud Humphrey a rovnocenná herecká partnerka, tak pro mě jedině v tomto podání http://www.csfd.cz/herec/737-lauren-bacall/. Přesto se jedná bezesporu o kvalitní žánrovku, u které ( pokud jste fanoušky tohoto žánru, či Humphreyho ) se rozhodně nudit nebudete. 80% ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Knižní postava soukromého detektiva Sama Spadea vycházela z autorových (Dashiell Hammett) vlastních zkušeností během práce u Pinkertonovy detektivní agentury v San Franciscu. Křestní jméno hrdiny (Sam) je původním jménem spisovatele (Samuel). (džanik)
  • Celé desaťročia nebolo možné tento film vysielať v americkej televízii. Dôvodom boli sexuálne vzťahy medzi postavami. O'Shaughnessy (Mary Astor) bola promiskuitná a indície nasvedčovali tomu, že Joel Cairo (Peter Lorre) bol homosexuál. (beso74)
  • Film je často označovaný za prvý film noir, no neupozorňuje na seba dostatočne s hrou svetla a tieňa tak príznačnou pre filmy noir. Badateľné je to len v záberoch na začiatku, keď meno hlavného protagonistu a jeho spoločníka vrhá tieň na podlahu kancelárie a na konci, keď sa tieň mreží objavuje na tvári zatknutej hrdinky. (Biopler)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama