Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlie Partana, kmotřenec mafiánského vůdce, je nájemný vrah, který je zvyklý "odstraňovat všechny potíže rodiny Prizziů". Na rodinné svatbě se zamiluje do krásné Irene. Krátce poté dostane Charlie za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irene, která ho přesvědčí, aby ji nezabíjel. Charlie však musí najít chybějící peníze. Idylka zamilovaného muže skončí ve chvíli, když zjistí, že Irene, se kterou se oženil, je jeho kolegyní z branže. A když mají později zabít jeden druhého, je to už hotová manželská krize... (TV Nova)

(více)

Recenze (172)

danecek24 

všechny recenze uživatele

43. Zlatý Glóbus za rok 1985 - cena (4) - *Nejlepší film (komedie / muzikál), *Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Kathleen Turner, *Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Jack Nicholson, *Nejlepší režie - John Huston + nominace (2) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Anjelica Huston, Nejlepší scénář - Richard Condon, Janet Roach ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 19.11.1988, réžia českého znenia (ÚPF 1987) = MARIE FRONKOVÁ - Keď som to videl pred mnohými rokmi, pripadal mi tento film smrteľne nudný, nakoľko za komančov nám nebola dopriata skúsenosť s Kmotrom. Po rokoch však táto HUSTONova komediálna pocta pre mňa predstavuje vrchol žánru, ktorý pokoril tak Coppolu ako aj Scorseseho. No a hoci by to dnes už nikto nepovedal, tak Kathleen a Anjelica boli "setsakramentsky" ostré a príťažlivé baby. (22.3.2010) ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Mafiánské filmy mám rád, především ty, jenž se můžou pyšnit vykreslenějším scénářem a výborným hereckým obsazením. Nevím kolik jich je, v kinematografii jsem stále na začátku ale už teď se k nim může přidat další kousek, o jehož existenci jsem ještě včera nevěděl :-) [7/10] (ABC) (Barevný /// Produkce: John Foreman /// Scénář: Richard Condon, Janet Roach podle románu Richarda Condona /// Kamera: Andrzej Bartkowiak /// Hudba: Alex North, Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini /// Oscar: Anjelica Huston (herečka ve vedlejší roli) /// Nominace na Oscara: John Foreman (nejlepší film), John Huston (režie), Richard Condon, Janet Roach (scénář), Jack Nicholson (herec), William Hickey (herec ve vedlejší roli), Donfeld (kostýmy), Rudi Fehr, Kaja Fehr (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Taťka John, slušný vypravěč, za kamerou, jeho dcera Anjelica excelující před ní, zanedlouho si odnášející Oscara za vedlejší roli. Sarkastický gangsterský příběh těží ze solidního scénáře podle románové předlohy a hereckých výkonů. Výborný je také kmotřenec mafiánského bosse Jack Nicholson, kombinující chlapíka s dlouhým vedením a toho se záchvaty vzteku, nebo Kathleen Turner, která dokazuje, že si troufá na široké spektrum rolí. Její profesionální vražedkyně, jejíž profese se dostane do nepříjemného rozporu s osobními vztahy, je znovu velmi slušná. Stejně jako kamera Andrzeje Bartkowiaka. Filmy o mafii se vrátily v poměrně velkém stylu, a žlutá saka a tmavé roláky, antihrdinové i cynická režisérská ruka Johna Hustona staví tenhle konkrétní docela vysoko. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem větší pecku. Jako karikaturu, melodrama, grotesku a hlavně oslavu cynismu film beru, opravdu daná kritéria splňoval. Ale nedal mi očekávané, já zůstanu u klasiky typu Kmotra. Chvílema mě bavily konverzačky, herecké obsazení, ale jinak jsem se nenašla v žádném výše uvedeném žánru. Vyšel mi chaotický čtyřmix, ve kterém jednotlivě chyběla hlavní zásada vyvážené chuti a následného požitku. Kdyby se Jackova rodina ubírala touto cestou - "Heller ho musel odkrouhnout, tudíž ty odkrouhneš Hellera." "Tak jo." - vypila bych celou flašku bez rozmýšlení a ještě bych žádala přídavek. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Autor předlohy a scénáře Richard Condon napsal kromě knihy "Prizzi's Honor" také ještě další 3 díly, a to "Prizzi's Family", "Prizzi's Glory" a "Prizzi's Money". Další známé dílo autora je také "Manchurianský kandidát", který byl zfilmován dokonce dvakrát. (dokec)

Reklama

Reklama