Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Ironické vyprávění o touze člověka po hmotném bohatství a jejím zlu, které přináší tvrdý pád. Ale hlavní je přece se zasmát dobrému vtipu, který rozfouká vaše bohatství po mexických pouštech. Strhující výkony ústřední trojky, těžkou paranoiou nakaženého Bogharta, mrzutého a světem protřelého zlatokopa Hustona a nedůvěřivého Holta, atmosféra mexické pustiny, kde se srdce poctivých mužů pod vlivem zlata mění ve vyprahlý písek. ()

Lopic 

všechny recenze uživatele

Africká královna se mi taky hodně líbila, ale z dosud viděného je todle pro mě nejlepší Huston. Režijně i herecky na jedničku zvládnutý film. Bogart si za svůj výkon oskara určitě zasloužil, jeho přeměna z obyčejného chlapíka bez práce v po zlatu bažící hyenu byla fakt něco. Ale Walter Huston ani Tim Holt nijak nezaostávali, takže všehovšudy herecký koncert který doporučuju každému. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snímek trpí rozvláčností, ve které se drama o posedlosti zlatem, kvůli němuž si začnou jít dosavadní parťáci po krku, skoro ztrácí. Gogartův vytřeštěný výkon mě nijak neoslnil, zato Walter Huston zahrál svého "téměř vyléčeného" zlatokopa a protřelého trapera jakoby mezi skalami při hledání zlata strávil celý svůj život. /6. 5. 15./ ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Objektivně vzato to možná pětihvězdičkovej film není, ale poctivá porce dobrodružství z dob, kdy chlap byl na plátně ještě nezpochybnitelně chlapem a jeho ješitnost byla považovaná za kladnou vlastnost, tomu se prostě nedá říct ne. Kupodivu Bogart tentokrát hraje vlastně největšího slabocha své kariéry. Už předtím hrál záporáky, ale vždycky chlápky s charakterem brusného papíru, kteří měli maximálně melancholickou náladu z toho, že budou zítra mrtví (Petrified Forrest). Je to tak trochu šok ho sledovat v téhle nové podobě. Nicméně trio herců je tak dobré, že by ani lepší být nemhlo. Tim Holt jako dobrák, který nad mamonem zvítězí a hlavně Walter Huston jako nevypočitatelný veterán, který neustále překvapuje roztodivnými vrtochy a výbuchy smíchu v těch nejnapjatějších chvílích - to je prostě brilantní trojka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre je jednou z troch Travenových kníh, ktoré sú v mojej knižnici. Uplynulo veľa rokov, než som sa dostal k možnosti vidieť film nakrútený podľa nej opakovane. Neviem prečo ho označujú za western, keď iba hudba znela z času na čas westernovo. Je to plnokrvná dráma o životných hodnotách. Miestami naivná, ale s dostatočnou výpovednou hodnotou, ktorá mi pripomenula Stroheimovu Chamtivosť. Autentické prostredie, vynikajúce herecké výkony, gradujúce napätie mi aj po rokoch pripravili podobný zážitok, aký som mal pri jeho prvom zhliadnutí. O zmene päťhviezdičkového hodnotenia vôbec neuvažujem a na prípadné vyradenie z Top 100 je vždy dosť času a málo adeptov. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Jak se natáčení protahovalo, měl Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) obavy, že propásne závod Honolulu Classic, kterého se chtěl, jakožto zanícený jachtař, zúčastnit. Opakovaně dorážel na režiséra, zda se film stihne dokončit včas, až mu John Huston jednou zakroutil nosem. Pak už se neptal. (džanik)
  • Walter Huston (Howard) ve filmu mluví zcela plynule a jakoby přirozeně španělsky – španělštinu však ve skutečnosti neovládal, roli se naučil podle nahrávky rodilého Mexičana, kterého najmul režisér. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama