Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, docela mě zklamalo, jak předvídatelný a místy toporný ten film je. A rok 1948 není středověk, takže nějaká doba vzniku mě neoblafne. Ano, má to povětšinou atmosféru, ale postavy jsou hrozně jednorozměrné, děj je málo zábavný, málo chytrý i originální. Většina motivů je naprosto ponechána ladem. Veškerá síla stojí na námětu, což filmu jako adaptaci knihy nemůžu moc přičítat. Slušná žánrovka - toť vše. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre je jednou z troch Travenových kníh, ktoré sú v mojej knižnici. Uplynulo veľa rokov, než som sa dostal k možnosti vidieť film nakrútený podľa nej opakovane. Neviem prečo ho označujú za western, keď iba hudba znela z času na čas westernovo. Je to plnokrvná dráma o životných hodnotách. Miestami naivná, ale s dostatočnou výpovednou hodnotou, ktorá mi pripomenula Stroheimovu Chamtivosť. Autentické prostredie, vynikajúce herecké výkony, gradujúce napätie mi aj po rokoch pripravili podobný zážitok, aký som mal pri jeho prvom zhliadnutí. O zmene päťhviezdičkového hodnotenia vôbec neuvažujem a na prípadné vyradenie z Top 100 je vždy dosť času a málo adeptov. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Humphreyho Bogarta dělá z tohoto film nezapomenutelný zážitek. Klobouk a baloňák? Kdeže Pot, strniště a nebezpečně vychytralý výraz jsou tu Humphreyho hlavními zbraněmi. Přiznám se, že mě „poklad“ přišel trochu moc dlouhý, a o něco méně zábavný než spolupráce Hustona s Bogartem na Key largu a Maltézském sokolu. Přesto krásný film. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart tentokrát nehraje šarmantního chlápka v padnoucím kvádru s cigárem či doutníkem a do čela staženým kloboukem. Naopak, jeho Dobbs je uválený zoufalec, který nezavadí o práci a když zavadí, nezaplatí mu. Štěstí se na něj ale nakonec usměje, protože se svým přítelem potká sice vysloužilého ale zkušeného zlatokopa, který oba muže vyhecuje k cestě za zlatem. Přesto, že Dobbs se při vyprávění o zhoubném vlivu zlata na lidskou duši a svědomí holedbá, že si chce jen "vykopat" svoje a jít, je to právě on, kdo přibývající mamon psychicky nezvládne. Z Bogartova Dobbse zpočátku přátelského, postupně až paranoického mi běhal mráz po zádech, na Waltera Hustona v roli starého Howarda ale neměl, jeho skvělý výkon byl po právu oceněn Oscarem. Taky režisér John Huston, který si střihl malou roličku, se předvedl v nejlepším světle a já mohu tento příjemně napínavý klasický superkousek jen doporučit. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nevybíravá přímočará podívaná podle Travenovy předlohy o zhoubném vlivu zlata na člověka. Sympatický tuláček a neškodný pobuda Bogart postupně se měnící v schizofrenní, paranoidní trosku. Stupňující se tempo s úžasnou symbolickou závěrečnou půlhodinkou a největší klenot rodiny Hustonů, která si z oscarového klání roku 1949 odnesla tři zasloužené plešouny. Ten Johnův za vynikající, dynamickou režii je asi nejzaslouženější. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Jak se natáčení protahovalo, měl Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) obavy, že propásne závod Honolulu Classic, kterého se chtěl, jakožto zanícený jachtař, zúčastnit. Opakovaně dorážel na režiséra, zda se film stihne dokončit včas, až mu John Huston jednou zakroutil nosem. Pak už se neptal. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama