Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder a Scullyová pronásledují radioaktivní entitu, osvobozenou z potopeného druhoválečného vraku. (Disney+)

Recenze (7)

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pozor spoilery! Jeden z mých nejzamilovanějších dvoudílů. Duo "Piper Maru" / "Apocrypha" mám hodně rád, často si ho pouštím jen tak (bez ohledu na mytologii nebo nějaké celkové projíždění seriálem). Poprvé se tu objevuje černý olej, který patří k mým nejoblíbenějším součástem mytologie. Mytologické epizody už v minulosti převedly, že umí být děsivé, ale právě černý olej je v rámci hlavního příběhu asi tím největším hororovým elementem. Černá substance v očích mi v mládí způsobila nejednu noční můru. A i dnes je to mrazivé (především musím vyzdvihnout herečku v roli manželky potápěče - vypadá opravdu démonicky). Už jsem to zmiňoval u předchozích dílů, ale velmi se mi líbí, že tyto klasické mytologie mohou fungovat i jako samostatný díl. Tohle je prostě příběh o mimozemské entitě, která skáče z těla do těla a hledá své ztracené UFO. I bez znalosti předchozích mytologických dílů si to příležitostný divák může vychutnat. Ovšem ten mytologický kontext tu hraje důležitou roli a přidává dílu další rozměr. Přímá návaznost mytologických epizod třetí série, kterou jsem zmiňoval v komentáři u "Paper Clip", je u tohoto dvoudílu nejvýraznější. Máme tu nejenom pokračování dějových linií z trilogie "Anasazi" (Krycek a digitální páska + vyšetřování vraždy sestry Scullyové), ale i souvislost s "Nisei" (vytažené UFO, které tam Mulder viděl ve skladišti v přístavu, je to samé UFO, které zde hledá černý olej...nebudu lhát, tato souvislost mi došla až po několika zhlédnutích). Tahle provázanost se mi opravdu líbí. Je to dobře napsané a zatím to ještě všechno dává smysl. "Piper Maru" je z mého pohledu naprosto famózní díl a je plný nezapomenutelných momentů (úvodní teaser s potápěčem, Skinner v restauraci, černobílý flashback z ponorky, konfrontace Muldera a Kryceka na letišti, konec). Bowmanova režie opět bezchybná. Kdybych mohl dát 6 hvězdiček, tak je dám. ()

Reklama

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidní pečeť - 80 - 89%_ S Piper mám problém takový, že některé scény působí tak trošku divně, ale jinak je to klasická solidní mytologie, která se ale na ty největší pecky nechytá. Je super že se vrátil Krycek, a je to pořád zábavné, a poměrně napínavé. Druhá část je ale myslím lepší. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"You're in the basement because they're afraid of you, of your relentlessness, and because they know that they could drop you in the middle of the desert and tell you the truth is out there, and you'd ask them for a shovel." ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama