Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

Terva 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman ( Nicolas Cage ) napsal o svém životě, který žije. Se všemi potížemi. Jeho dvojče, bratr Donald ( Nicolas Cage ), žije způsobem, jaký napsal. S bláhovou odevzdaností. Susan ( Meryl Streep ) napsala o životě, který ale nemůže prožít. Johnův ( Chris Cooper ) život je kniha, která čeká na adaptaci. Jeden příběh. Čtyři životy. A milion způsobů, jak to může skončit... Ocenění : Oscar '02 - vedlejší herec (C. Cooper); nominace: hlavní herec (N. Cage), vedlejší herečka (M .Streep), adaptovaný scénář Zlaté glóby - vedlejší herec (C. Cooper), vedlejší herečka (M. Streep); nominace: režie, film (muzikál/komedie), herec v muzikálu/komedii (N. Cage), scénář BAFTA - adaptovaný scénář; nominace: hlavní herec (N. Cage), vedlejší herec (C. Cooper), vedlejší herečka (M. Streep) MFF Berlín - Velká cena poroty, nominace na Zlatého medvěda Boston Society of Film Critics Awards - scénář Broadcast Film Critics Association Awards - vedlejší herec (C. Cooper), scénář (společně za film Milujte svého zabijáka) Central Ohio Film Critics Association - adaptovaný scénář, veldješí herec (C. Cooper) Chicago Film Critics Association Awards - scénář, vedlejší herečka (M. Streep), nejnadějnější výkon (M. Gyllenhaal zároveň za filmy Milujte svého zabijáka a Sekretářka) Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards - vedlejší herec (C. Cooper) Florida Film Critics Circle Awards - film, scénář, vedlejší herec (C. Cooper), vedlejší herečka (M .Streep) Kansas City Film Critics Circle Awards - vedlejší herec (C. Cooper) Los Angeles Film Critics Association Awards - vedlejší herec (C. Cooper) National Board of Review - scénář (zároveň za film Slez ze stromu a Milujte svého zabijáka), vedlejší herec (C. Cooper) New York Film Critics Circle Awards - scénář San Diego Film Critics Society Awards - adaptovaný scénář, vedlejší herec (C. Cooper) Satellite Awards - adaptovaný scénář Seattle Film Critics Awards - vedlejší herec (C. Cooper) Toronto Film Critics Association Awards - herec (N. Cage), film, scénář, vedlejší herec (C. Cooper) Vancouver Film Critics Circle - vedlejší herec (C. Cooper) Washington DC Area Film Critics Association Awards - adaptovaný scénář, režie, vedlejší herec (C. Cooper) ......Scénář : Charlie Kaufman podle své reálné snahy zfilmovat knihu "The Orchid Thief". Kamera : Lance Acord. Hudba : Carter Burwell - V povzdálí je možno zaslechnout The Rolling Stones - Wild Horses http://www.youtube.com/watch?v=Xb3fZmkzy84 ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Ad rovněž "Věčný svit..." a další veledíla: V Somálsku je hladomor, tají nám ledovce a někdo spláchne do hajzlu pěkných pár miliónů za něco takového, protože nějaká vlivná dekadentní skupina si řekne, že jeden Ňu Jorský šílenec je IN (Genitální)! To je snad větší facka civilizaci, než když někdo vybalí miliardu za nějakého vypatlaného čutálistu.... ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ujetost z pera Kaufmannova. Tentokrát o něm samém. Aneb jak napsat film o adaptaci knížky a využít přitom všechna "hollywodská" klišé. Jen by mě zajímalo jaká osobnost je asi Charlie ve skutečnosti. Jediné co tomu chybí je "ujetější" režie, prostě Jonzova je až příliš obyčejná a nenápaditá. Ke Kaufmannovým věcem se tento styl vůbec nehodí (aneb Gondry to jistí). Pro mě až třetí nejlepší snímek dle jím sepsaného scénáře. PS - Vyplatí se počkat na dva dovětky po titulkách. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Senzace, která přechytračí i toho nejslovutnějšího chytráka - holý fakt, který si pro sarkastický postoj filmu není snadné připustit k tělu a ... zadaptovat se na něj. A čí je to vina? Charlieho. Charlieho a jeho neopakovatelného, neustále překvapujícího a mistrovského scénáře (ano, musel jsem to potvrdit i já), který ve své rafinovanosti a posedlosti naleznout v močálu tu nejvzácnější z nejvzácnějších "orchidejí" zašel za bod nenávratné nedosažitelnosti (čili do míst, kam by se za ním vypravil jen další Kaufmanův počin - což se, pokud se má ne/poskvrněná a věčně zářící paměť nešálí, stalo). Na úkor Kaufmanova pisálkovství by ovšem nebylo spravedlivé zapomínat na Jonzeho vizuálně nápaditou režii (by byl donebevolající nonsens snižovat jej do pozice pouhopouhého nádeníka) a na skvělé obsazení. Vždyť já dokonce musím pochválit Nicolase Cage! Lakonicky řečeno - excelentní film. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Škoda, první půle filmu byla skvělá, druhá průměr. Možná chtěl Kaufman schválně sklouznout do "tuctového thrilleru", který vlastně psal jeho bratr - a tím docílit harmonie - mě to tam teda nesedělo. Oproti jiným Kaufmanovým věcem (Věčný svit) je tohle dost strohé... přesto dávám 7/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Keď Susan (Meryl Streep) hovorí s Johnom (Chris Cooper) vo svojej hotelovej izbe, je jasne vidieť kábel, ktorý vedie z jej telefónu. Ale keď rozhovor pokračuje a Susan leží na zemi, kábel zmizol. (Pat.Ko)
  • Scenár je uvedený s tým, že ho napísal tak Charlie Kaufman, ako aj jeho fiktívny brat Donald. (Pat.Ko)
  • Postava Martyho Bowena, ktorého hral Ron Livingston, bola inšpirovaná skutočným talentovým agentom rovnakého mena. Bowen bol agentom scenáristu Charlieho Kaufmana a napriek Kaufmanovým obavám, že jeho scenár pre film V koži Johna Malkovicha (1999) sa nepredá, Bowen sa vsadil, že áno, a podarilo sa mu to. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama