Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný mohl napsat ódu na na proces psaní scénáře, na obtížnost adaptace díla jiného člověka, na strašlivost tvůrčí krize, upozornit na to, že je scénárista jen malinký člověk v celém soukolí filmového průmyslu, upozortnit sám na sebe (kolik z toho co se honí v hlavě filmového Charlieho, je i v té skutečné, autorské?) a hlavně, poukázat na úskalí snahy být originální, když to přece v Hollywoodu nikoho nezajímá, (uffff) než samotný virtuóz scénáristické profese, Kaufman Charles? Postava Donalda Kaufmana, Charlieho slabomyslnějšího dvojčete je tak úžasná a jeho repliky a nápady tak krásně debilní, že sem u nich skoro brečel smíchem a dojetím. Postavy se musí vyvíjet řekl McKee... a Charlie (ten reálný) si jeho radu vzal nakonec k srdci a přenechal dopsání posledních dvacet minut filmu svému imaginárnímu dvojčeti. Jak geniální! Kromě autora scénáře, nezapomínat na bravurní dvojroli Nicholase Cage (pro mě jeho nejlepší výkon) a velice zajímavé role Coopra a Streepové. Není to pro mě taková srdcovka jako Věčný svit, ale co do preciznosti scénáře se mu může směle rovnat. 100% ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Škoda, první půle filmu byla skvělá, druhá průměr. Možná chtěl Kaufman schválně sklouznout do "tuctového thrilleru", který vlastně psal jeho bratr - a tím docílit harmonie - mě to tam teda nesedělo. Oproti jiným Kaufmanovým věcem (Věčný svit) je tohle dost strohé... přesto dávám 7/10 ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý film (a nikoli pouze tím, že v něm Nicholas Cage HRAJE). Hledáte postmoderní nářez s fikčním světem zavinutým do sebe samého? Tu je. Scenárista Kaufman napsal příběh o scenáristovi Kaufmanovi, který píše scénář o neschopnosti scenáristy Kaufmana stvořit scénář. V důsledku toho scenárista Kaufman (č. 2) chce natočit film o orchidejích (vyloženě filmové téma) a protože mu to nejde, píše scénář o Kaufmanovi č. 3, kterému nejde psát scénář o kráse květin. Díky tomu se scenáristovi Kaufmanovi č. 1 podařilo vytvořit bezmála geniální scénář o scenáristovi 2 a 3 a mimo jiné i o kráse orchidejí. Charlie Kaufman je prostě geniální mozek. Na rozdíl od V kůži Johna Malkoviche vytvořil vcelku divácký film, pokud se divák dokáže smířit s tím, že jakákoli zásada o psaní scénáře padne na plátně, realizuje se i v samotném filmu (viz. "I když je scénář o ničem, důležitý je, aby měl dramatický konec, kterej bude přirozeně vyplývat z dosavadních událostí.") Tato struktura dává vzpomenout na fraktálovitý příběh klipu Michela Gondryho k písni Bachelorette od Bjork, což je jen důkaz, že geniální magor k jinému sedá (krom toho, že je Gondry velký kámoš se Spikem Jonzem, točil pro Kaufmana Věčný svit neposkvrněné mysli). ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Film o scénáristovi, který právě píše scénář filmu, na nějž se díváte. Je to tak chytré a inteligentní, že člověk cítí povinnost dát hned plné hodnocení. Stejně jako u předchozího Kaufmanova filmu mám ale pocit, že geniální nápad při své realizaci kdesi skřípe. Nepůsobí tak dokonale, jak by mohl a měl. Důvodem snad bude jistá nesourodost všech částí, která by měla být čímsi silným spojujícím překonána, ale není. Přesto je to nejlepší scénář, který byl nejen tohoto roku realizován. (Ne jako hnidopišství, ale jako tip chci upozornit na film "Myslící moře" Gerta de Graaffa, který téma právě psaného scénáře zpracovává ještě před Kaufmanem. Ovšem zcela jinak.) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sledovať naživo ako vzniká filmový scenár? Ako vznikajú jednotlivé repliky? Akým vývojom prechádzajú postavy? Ako prichádzajú krízy v písaní? Ako nápad dobré. Ale prečo mám sledovať nudný film o nudnom scenári? Jo ono to je o medziľudských vzťahoch a o vzťahu k sebe samému? No a to mi má stačiť? Samé otázky a žiadna uspokojujúca odpoveď. Takže ak máte chuť na veľkú porciu metafor, prirovnaní a filozofovaní o živote, tak to si teda prídete na svoje. Ale inak, orchideja nebola nikdy tak nudná. A to je už čo povedať. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Brucho v tučnom obleku Nicolasa Cagea v tomto filme bola naplnená šošovicou a korálkami, aby sa imitoval pohyb telesného tuku. Cage sa tak intenzívne potil vo svojom obleku, že šošovica začala klíčiť. (Pat.Ko)
  • V kaviarni, ruky Charlieho (Nicolas Cage) menia polohu zo stola na jeho stehná medzi zábermi. (Pat.Ko)
  • V scéne v bažine, keď Susan Orlean (Meryl Streep) hladí hlavu Johna Larochea (Chris Cooper), vlasy na jeho čele sú úplne rozhádzané. Potom v blízkom zábere sú jeho vlasy pekne rozčesané cez čelo. Naspäť do širšieho záberu sú jeho vlasy znova rozhádzané. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama