Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Vynikající schyzofrení snímek o scénáristické krizi Charlieho Kaufmana. Jeho filmy jsou vůbec všechny tak zvláštně skvělé (Věčný svit neposkvrněné mysli, V kůži Johna Malkoviche atd.). Nicolas Cage, myslím, zahrál svůj životní výkon, Meryl Streep a Chris Cooper také odvádí dobrou práci, velice se mi líbila i hudba (hlavně závěrečná písnička). Obdiv však jednoznačně patří Kaufmanovi, který je skutečnou hvězdou tohoto filmu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Musím říct (a asi jak se tak dívám tady budu dost výjimka), že mě tenhle film docela zklamal. Nemůžu říct, že by scénář byl špatný, neoriginální, herci mizerní, ... nic z toho, ale prostě mě nějak moc tahle záležitost neoslovila (přestože musím přiznat, že tam bylo pár výtečných věcí - hlavně po stránce scénáře). Bohužel režie podle mě skvělému scénáři dost ubrala a navíc mě nijak neohromil konec filmu (lépe řečeno posledních 20-30 minut). ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Senzace, která přechytračí i toho nejslovutnějšího chytráka - holý fakt, který si pro sarkastický postoj filmu není snadné připustit k tělu a ... zadaptovat se na něj. A čí je to vina? Charlieho. Charlieho a jeho neopakovatelného, neustále překvapujícího a mistrovského scénáře (ano, musel jsem to potvrdit i já), který ve své rafinovanosti a posedlosti naleznout v močálu tu nejvzácnější z nejvzácnějších "orchidejí" zašel za bod nenávratné nedosažitelnosti (čili do míst, kam by se za ním vypravil jen další Kaufmanův počin - což se, pokud se má ne/poskvrněná a věčně zářící paměť nešálí, stalo). Na úkor Kaufmanova pisálkovství by ovšem nebylo spravedlivé zapomínat na Jonzeho vizuálně nápaditou režii (by byl donebevolající nonsens snižovat jej do pozice pouhopouhého nádeníka) a na skvělé obsazení. Vždyť já dokonce musím pochválit Nicolase Cage! Lakonicky řečeno - excelentní film. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemný filmík, nad ktorým sa dá pousmiať aj popremýšľať. Väčšina však stojí na hereckej kvalite výkonu Nicolasa, ktorý najmä vďaka dvojroli dominuje. Je pekne vidieť hereckú pripravenosť na psychické rozpoloženie každého z bratov. Inak ma príbeh nijak zvlášť nenadchol. Mohlo to ísť viac do komediálneho žánru. 65%. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sledovať naživo ako vzniká filmový scenár? Ako vznikajú jednotlivé repliky? Akým vývojom prechádzajú postavy? Ako prichádzajú krízy v písaní? Ako nápad dobré. Ale prečo mám sledovať nudný film o nudnom scenári? Jo ono to je o medziľudských vzťahoch a o vzťahu k sebe samému? No a to mi má stačiť? Samé otázky a žiadna uspokojujúca odpoveď. Takže ak máte chuť na veľkú porciu metafor, prirovnaní a filozofovaní o živote, tak to si teda prídete na svoje. Ale inak, orchideja nebola nikdy tak nudná. A to je už čo povedať. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Keď Susan (Meryl Streep) hovorí s Johnom (Chris Cooper) vo svojej hotelovej izbe, je jasne vidieť kábel, ktorý vedie z jej telefónu. Ale keď rozhovor pokračuje a Susan leží na zemi, kábel zmizol. (Pat.Ko)
  • Hoci sa objavuje v záverečných titulkoch meno Stephen Tobolowsky, vo filme neobjavuje, pretože všetky jeho scény boli vystrihnuté. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama