Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezna Jůlinka je normální holka. Zatímco na zámek přijíždí poselstvo krále Huberta, který se uchází o její ruku, hraje si s vesnickými kluky. Když zjistí, že by si měla vzít ošklivého krále, poškorpí se s královskými rodiči a uteče do světa. Cestou se seznámí se dvěma milými chlapíky. Netuší, že jeden je opravdové strašidlo Mulisák a druhý vodník Brčál. Putuje s nimi světem a společně se přidají k cirkusu Kuldan. Tady se princezna opět setká s Frantou, který jí před časem pomohl z nouze. Když se pak mladík vinou úskočného padoucha, polykače ohně Dejmora, dostane do pekla, rozhodne se ho odvážná princezna zachránit. Dobrodružná výprava mezi čerty začíná. (TV Nova)

(více)

Recenze (77)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka na motivy Josefa Lady. Zlobivá princezna se nechce vdávat, na vdavky nemá ani pomyšlení. Radši uteče. Potká dvě dobromyslná strašidla, Habaděje Brčála a Mulisáka. Společně se dají k cirkusu. Získá si srdce mladého artisty Františka Kuldanů. Vysvobodí ho ze spárů pekla. Jak to v pohádkách bývá, i tady končí všechno dobře. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Film, který na rozdíl od některých jiných uživatelů považuji za opravdovou pohádku, byť svéráznou. Třeba ta mladičká princezna - ale ta je tu mladičká proto, že to tak je v původní Ladově pohádce a vlastně to určuje děj: "provdat ji chtěli, takové žábě..." Scénáristovi s režisérem se podařilo Ladu zpracovat do podoby pro mě snesitelné. Vyhovuje mně tu skoro všechno: hudba, tempo, humor, scenérie, herci i stručně naznačený milostný příběh - dvojice se sblíží tak, že Franta princeznu hecuje, že tohle a tohle nedokáže :-) to je v pohádkách neobvyklé a velice osvěžující. Představitelka princezny mohla mluvit lépe, jak už tu bylo naznačeno, ale jinak myslím, že na svůj věk roli zvládla dobře. Dlouhý tmavý cop byl evidentně její vlastní a přirozený obdiv k Frantovi by jí leckterá dospělá herečka mohla závidět. Vyzdvihla bych i obsazení: všichni herci tu přesně pasovali do svých rolí, viz vznětlivý král Vlach, roztomilá a důstojná královna Fischerová, trhač zubů Sloup, principál Pípal. Souhlasím s některými objektivními námitkami, na pět hvězdiček film není, ale pod čtyři nejdu. ()

Reklama

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný spíše rodinný film než pohádka. Není příliš pohádkový, i když mezi hlavní postavy patří král, princezna i několik strašidel. Ale své kouzlo má (včetně pohádkového konce)... Navíc je tu atraktivní cirkusové prostředí a mnoho zvířátek. I to možná přispělo k tomu, že se film velice líbil našim malým dcerám, takže v hodnocení oproti svému názoru hvězdičku přidávám - vždyť je to film, který je určen dětem. Zajímavé komentáře: sportovec, Jezinka.Jezinka, Mariin, CageDepp. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Zajímavé. Kdybych tuto pohádku hodnotila před rokem či dvěma, vedle mého jména by určitě zářily minimálně 4 hvězdičky. Patřila totiž mezi mé nejoblíbenější... Ale jak plyne čas, názory se mění. Pohádka se mi stále líbí, ale už ne tolik jako dříve. Postrádá totiž trochu té "pohádkovosti". A svou délkou pak také trochu nudí. Ani hlavní herečtí představitelé nebyli zvoleni příliš dobře... Nechci však říci, že se to nepovedlo. Na druhou stranu si pohádka drží unikát svým dějovým zasazením do cirkusového prostředí. Pěkné jsou i scény ze zámku Červená lhota či pohled na mladičkou princezničku. 62% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina 80. let má svůj zvláštní pohádkový punc - pohádka vypadá spíše jako televizní film, neprovází ji velká výpravnost, peklo nemá atributy mocnosti, naopak - dá se lehce obelstít, většina děje se odehrává mezi venkovskými vrstvami obyvatelstva a hlavně pohádková království vypadají velmi chudě, tak trochu na pokraji bankrotu - asi jako Československo a celý východní blok té doby... Nejinak je tomu i v pohádce princezny Jůlinky z království se sídelním městem Královská Lhota... Podobné filmy: S čerty nejsou žerty ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Dle slov Taťány Fischerové, která hrála královnu, nebylo natáčení příliš komfortní: „Bylo to dost namáhavé natáčení, protože jsme neměli tenkrát k dispozici žádné karavany na odpočinek. Věčně jsme čekali na natáčení někde v hospodě nebo na mezi. Měli jsme alespoň vůz, kde nám vařili kávu.“ (Seteh)
  • Filmovým sídlem pana krále (Oldřich Vlach) byl zámek Červená Lhota. Dále se natáčelo na Hrádku u Úštěka, v Záluží, Varvažově či v Křešicích a okolí. (rakovnik)
  • Na konci pohádky, když vojáci obléhají cirkus, jsou v pozadí na několik sekund jasně vidět sloupy elektrického vedení. (Mishell)

Reklama

Reklama