Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Československý prapor, vedený kapitánem Hlouškem, dobude slovenskou podhorskou vesnici dva dny před Štědrým večerem roku 1944. Z nedalekých německých pozic se ozývá vánoční a klasická hudba. Vojáci získají od svých velitelů souhlas k vánočním oslavám. Proti je jen strohý podporučík Jílek, o jehož minulosti se vyprávějí různé fámy a kterému vojáci nedůvěřují. Kapitán Hloušek se rozhodne pro průzkum nepřátelských pozic, který navzdory menšímu incidentu proběhne bez potíží. Svátky klidu a míru mohou začít jak u našich, tak u nepřátel.

Režisér Karel Kachyňa se ve svých prvních samostatných filmech (po spolupráci s Vojtěchem Jasným) věnoval vojenské tematice. Drama Tenkrát o vánocích natočil s řemeslnou zručností, projevil však velký cit pro vnitřní život a složitou psychologii svých hrdinů. Mohl se ostatně opřít o kvalitní herecký ansámbl, v čele s Otomarem Korbeláře, který ztvárnil kapitána Hlouška. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (39)

dyfur 

všechny recenze uživatele

moje zaujímavosti: Aj napriek tomu, že František Vnouček hovoril dobre rusky, jeho postavu dôstojníka Stepanova predaboval ruský študent. (dyfur) Filmovanie prebiehalo v okolí Hartmaníc. Štáb sídlil v Sušiciach. (dyfur) Otomar Korbelář sa vyjadril, že kapitán Hloušek bola jeho posledná veľká filmová úloha. (dyfur) ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních filmů, jehož fragmenty jsem si pamatoval z dětství, ale nemohl si vybavit název. V paměti mi utkvělo vyhrávání z amplionů, čímž chtěli fašisti zamaskovat přesouvání tanků a blížící se útok. Jeden ze svých nejlepších výkonů zde podává P. Haničinec. Update 28.12.2021: Film začíná datem 22.12.1944. Začátek: vojáci leží schovaní za sněhovou bariérou v domnění, že sníh se nedá prostřelit. Ve vánočním filmu nemůže chybět Vala a jeho tradiční průpovídky: „Nezmrzněte nám tady mladá pani a rači běžte zadělat na vánočku. Přijdeme na koledu.“  Člověk se aspoň dozví, co to je kanafas. Mudrování o vánočních stromečcích. Všichni chtějí slavit Vánoce, až by brečeli. Zazní ale i rozumný názor: „Upřímě řečeno mě to nic neříká. Rybu jsem v životě nevzal do huby a na ňáký svíčičky a stromeček nejsem zvědavej.“ Rádoby křesťané ale rozumují: „Ani na Vianoce nadajú pokoj. Pohani!“ Podporučík zastává střízlivý názor: „Chtějí slavit Vánoce. Jednou jsem už něco takového zažil a do smrti na to nezapomenu.“ Pak ale zazní nejrozumnější rozkaz celé války: „Všichni okamžitě na svá místa. Ruším Vánoce.“ Ještě, že zůstala Jílkova rota, jinak by Němci pelášili s tanky až ke Stalingradu. Hláška filmu: „Já vám dám Heilige Nacht!“ Ne válečným filmům! ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Další z docela dobrých a zapomenutých českých válečných filmů. Válka není idealizovaná, lidé nejsou hrdinové nemohoucí se bojování dočkat, nikdo není neprůstřelný a i o tom se divák přesvědčí v posledních desítkách minut. Předcházející část není, jak jsme tomu obvykle zvyklí z amerických válečných dramat té doby, suchým vypravováním, proč se to a ono stalo tak, jak se to stalo. Ale jedna hodně podobná proprieta tu je, jeden znalý a vědoucí chlapík, díky kterýmu přeci jen nebudou tak nepřipravení, jako by byli bez něj. Lidé jsou dobře popsaní a v téměř každé i menší roli dobrý herec dělají z tohoto filmu něco víc, než jen obyčejný válečný snímek. Navíc se tvůrcům povedlo se vymanit trochu z té odporné propagandy a tak se na tenhle film dá dívat i dnes bez nějaké duševní újmy. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Válečný film s vynikajícím hereckým obsazením a postavený na zajímavých základech, které se ale proměňují v až těžko snesitelnou dávku patosu. Děj je nadšenecky naivní o chrabrosti československých vojáků při osvobozování Slovenska na konci roku 1944, kteří se statečně a odhodlaně postaví zákeřnosti německých vojáků. Ale českoslovenští vojáci jsou uvědomělí a zodpovědní a zaženou Němce na útěk. Z postav. kapitán Hloušek (Otomar Korbelář), rozumný velitel této jednotky, lidský nadporučík Váňa (František Hanus), z minulosti poučený a přespříliš uvědomělý podporučík Jílek (Petr Haničinec), Vondráček (Rudolf Deyl), který všechno zařídil, kuchař Karlíček (Jiří Sovák), zamilovaný Vítek (Jiří Vala), snaživý Benko (Otto Lackovič), a jeho přítelkyně (Eva Klepáčová), Lojza (Vladimír Menšík), a další a další. Svátky klidu a míru se i velkou měrou naivity mění v líté boje o život a dobyté pozice. S vítězným a vlasteneckým nádechem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný film, který se nesnaží předvést hrdinné bojovníky, ale lidi z masa a kostí, vojáky unavené dlouhým válčením. Vojáci touží po jedné noci v čisté posteli a k dokonalému štěstí by jim stačilo, kdyby mohli oslavit Vánoce společně s vesničany. Dobrý příběh, dobrá režie i dobré herecké výkony jsou doprovázeny enervující hudbou bez jakéhokoliv nápadu. Otomar Korbelář si jedinkrát zahrál ve válečném snímku, což je poněkud překvapivé, když uvážíme, že se jako jeden z mála českých umělců války osobně aktivně zúčastnil. Za svoje nasazení v Pražském povstání byl po válce vyznamenán. ()

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie prebiehalo v okolí Hartmaníc. Štáb sídlil v Sušiciach. (dyfur)
  • Točilo se i v lokalitě bývalé obce Zhůří (Čachrov). (sator)
  • Otomar Korbelář sa vyjadril, že kapitán Hloušek bola jeho posledná veľká filmová úloha. (dyfur)

Reklama

Reklama