Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, ale pak jsem si o tom něco přečetl... V dějepisu bych tím možná raději nikoho neomračoval (viz Zajímavosti k filmu). Hlavně mi nejde do hlavy ta závěrečná scéna s americkým raketoplánem. Ta je na hranici parodie a celý to shazuje o třídu níž. Jinak z filmu se to nedozvíte, ale to teplý oblečení, co mu vnutila manželka, se jim nakonec zatraceně hodilo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že rusové mají v oblibě kosmonautický filmy, protože krom tohoto byl ve stejným rice ještě uveden film Vremja pěrvych, který se povedl o třídu více. Na Saljutu mně nejvíc vadila ta vražedná kombinace kopírování rukopisu Míši Baye a televizní lacinosti. Vůbec nechápu, proč rusové nezůstali svý, protože jejich filmařská síla je v geniálním obrazovým provedení s syrovějšího způsobu vyprávění. Já to vidím na ušmudlaný tři hvězdy, za některé kvalitně natočený scény, ale nezaručuju, že to v budoucnu o jednu hvězdu nesnížím. ()

Reklama

nonick1 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený kousek. Něco jako Gravitace na ruský způsob, ovšem oproti ní se navíc může pyšnit strhujícím příběhem, tu a tam obohaceným o úsměvné - řekl bych "slovanské" - momenty, které celou tu vesmírnou anabázi zlidšťují; ať už jde o pohroužení do hry „Jen počkej, zajíci!“...nebo "opravu" kladivem...o vodce, schované pro případ nejvyšší nouze, nemluvě :-) Mimochodem: v r. 2017 vznikl v Rusku kromě Saljutu-7 další skvělý film s vesmírnou tématikou – Spacewalker. Prostě dobrý ročník... ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Sovietska vesmírna stanica sa nehlási, Rusi vysielajú mechanikov, Amíci z obavy, že im môže dačo spadnúť na hlavu zas Challenger. Téma a spracovanie sú dobré, hlavne bolo fajn si pozrieť ne-hollywoodsky, neamerický film z toľko obľúbeného obdobia Studenej vojny. A boli bádať rozdiely. Zaoceánski patrioti idú viac do hĺbky či už naozaj alebo len na oko. Tu to bolo chladnejšie, miestami uveriteľnejšie, občas až príliš tempom bezváhové a tak sa môže stať, že napínavú scénu otupí konverzačná, prípadne emotívna. Hlavne finále si žiadalo slzy, ale práve ten chlad v kokpite a pred obrazovkou to nedovolil. No nakoniec všetko dobre dopadlo, veď CSKA vyhral na Spartaku, tak prečo by sme sa z toho netešili. Film určite za pozornosť stojí, Rusi tu dokázali, že vedia kráčať s dobou, vedia byť moderní, a preto sa nemajú za čo hanbiť. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ruská kinematografie už nejednou překvapila a trvá to i nadále. Jejich snímek ´Saljut-7´ se může s přehledem svojí kvalitou zařadit mezi ty hollywoodské. Svým zaměřením, atmosférou a dramatizací vlastně velice silně konkuruje právě hollywoodskému snímku ´Gravitace´. Je tu jen jeden jediný rozdíl. Děj ´Gravitace´ je smyšlený, Rusové sáhli po skutečné události. No, alespoň to tvrdí. Hollywoodem se však inspirovali velice striktně a tak zlí jazykové mohou mluvit dokonce i o vykrádání. Vesmírné scény na začátku dějství skutečně po technické stránce a atmosférou připomínají zmiňovaný snímek ´Gravitace´. Máme tu třeba i citovou scénu z řídícího vesmírného centra loučení manželky s astronautem. No jasně, ´Armageddon´ a loučení dcery s otcem. A když jsme v tom řídícím centru a události v něm, co snímek ´Apollo 13´? A takto by se dalo pokračovat dál. Příběh se odehrává za studené války a tak se podle toho odvíjí dramatizace. O to více překvapí konec, který se právě na tu dobu stává nepochopitelným. Týká se to samozřejmě americké posádky v raketoplánu a vzájemné reakce obou stran. Nebo je vtom myšlenka, že jsme jen lidi a v těžké situaci by jsme si měli všichni pomáhat? Tak či onak, po delší době tu máme ruský vesmírný snímek velice povedený, který rozhodně stojící za úvahu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Po Sojuze T-13 boli na Saľute-7 ešte dve posádky. 17.9.1985 posádky lode Sojuz T-14 Vladimir Vasiutin, Alexandr Volkov, Georgij Grečko a 5.5.1986 Sojuz T-15 Leonid Kizim a Vladimir Soloviov. (Raccoon.city)
  • Podľa producenta Bakura Bakuradzeho sa autori scenára spoliehali na denníky kozmonauta Viktora Savinycha, ktoré podrobne hovoria o celej expedícii, ale: „Pre človeka, ktorý nepozná jemnosti vesmírnej témy, je ťažké pochopiť všetky detaily. Preto bolo potrebné niektoré veci zjednodušiť, niektoré naopak posilniť, prispôsobiť nášmu chápaniu.“ Z týchto dôvodov boli pozmenené mená hlavných protagonistov. (Arsenal83)
  • Keď sa podarí odraziť kryt čidla a vesmírna loď sa znovu oživí a zapne sa prúd po lodi, sa začne rozliehať skladba "Arlekino" od vtedy najpopulárnejšej speváčky Sovietskeho zväzu Alli Pugačovovéj. Pri záverečných scénach a záverečných titulkoch zaznela skladba "Korabli" od Vladimira Vysockého, najpopulárnejšieho speváka Sovietskeho zväzu. (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama