Reklama

Reklama

V přístavu

  • USA On the Waterfront (více)
Trailer

Bývalý boxer Terry Malloy (Marlon Brando) se klidně mohl stát šampiónem, místo toho ale dře pro Johnnyho Friendlyho (Lee J. Cobb), předáka ve zločinem prolezlých docích. Když Terry nevědomky zaviní smrt jednoho ze vzpurných dělníků, pronásleduje ho pocit viny. Ale až láska k Edie Doyle (Eva Marie Saint), sestře zabitého muže, Terrymu ukáže, jak hluboko padl. Pak násilnou smrtí umírá i Terryho bratr Charley (Rod Steiger), protože odmítal vlastního sourozence zavraždit, a Terry se rozhodne Friendlyho zločinecké impérium rozbít. Nezapomenutelné drama o Terryho vykoupení patří mezi nejuznávanější filmy všech dob. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

eye candy 

všechny recenze uživatele

Herecky vykon Branda je nejsilnejsi strankou filmu. Brando zde ztvarnil na prvni pohled decentne zaostaleho ex-boxera na rozhrani, kteremu je jasne receno co delat ma a co by delat nemel. Bohuzel [pro sveho bratra charlieho] si uvedomi, ze by mel udelat to co chce, cemu opravdu veri. Takze pote co se postavi svemu svedomi mu zbyva uz jen postavit se nekolika tem padouchum. No a pak se jeste postavit. Ve filmu take zazni pamatny Marlonuv proslov "It wasn't him, Charley, it was you..." ktery pozdeji pouzil Scorsese v Zuricim bykovi ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbilo, že všechny postavy měly svá pro a proti a že se Elia Kazan nebál nechat hlavního hrdinu klidně pořádně proplesknout. Finální scéna se zmláceným Marlonem Brandem jdoucím po molu, kdy se kamera klátí skvěle navozujíc dojem, že on už chudák nemůže a následné pomalé zavření vrat symbolizujíc novour éru v přístavních docích se povedla moc. Dobrej byl i akční nebojácnej kněz. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

V přístavu Elii Kazana je mimořádně významné sociálně-kritické drama, kterým režisér a scenárista Budd Schulberg přenášejí na plátno skutečné události i vlastní pohnuté zkušenosti z období v Americe vrcholícího Mccarthismu (kolektivní pokrytecké hysterie), které pak navždy silně poznamenali jejich profesní i osobní životy. Kazanovi se podařilo nalézt přirozenou paralelu mezi osudovým pochybením a dramatickým příběhem Terryho Malloye, který se navzdory přesile a tragické ztrátě bratra (Rod Steiger) tvrdě postaví zločinnému uskupení předáků (Lee J. Cobb), čímž Kazan své jednání sice přímo neospravedlňuje, ale upřímně se za něj staví a určitým způsobem jej vysvětluje. V přístavu stojí na nezapomenutelném hereckém projevu Marlona Branda, který v roli Terryho Malloye předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. Zvláštní úlohu v Terryho snaze o vykoupení pak představuje Karl Malden v roli otce Barryho, který je sice nepřímým, přesto však stejně silným a odhodlaným bojovníkem proti zlu, které v přístavu panuje, a také Eva Marie Saint, představující sestru člověka, jehož smrt si Terry dává za vinu. V přístavu je výjimečný film, který má hodně co říci i dnešním divákům, nesnaží se zalíbit, zbytečně nemoralizuje, jasně vystihuje boj jedince se společností, konkrétně se zkorumpovanými mocipány, a zcela po právu se stal klasikou americké (i světové) kinematografie. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando tu je božský a hraje tak ako sa preslávil. Niečo si zamumle, hodí ten svoj rebelský kukuč a vy viete, že za tou rebelskou pretvárkou vidíte v jeho očiach dobro. Oscarový film z roku 1954 odvysielala STV 4.1. 2016! Neuveriteľné, ale i tak ďakujem. S jemným nadsadením by sa film V prístave dal označiť i za mafiánsky film, ale hlavne je silnou drámou s osudovou love story k tomu. Brando film suverénne ťahá, ale obklopený je i ďalšími skvelými hercami. Veľmi na mňa zapôsobil "presvedčovací" rozhovor v aute medzi Brandom a R. Steigerom ako jeho starším bratom. Ani jeden z nich nebol v ľahkej situácii...Až keď som si prešiel zaujímavosti k tomuto filmu, tak zisťujem, že celý Brandov monológ bol improvizovaný a pozmenil i celú scénu, ktorá mala vyzerať trochu inak. To je celý Brando...Mal na to cit a talent od Boha! 100%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale dívat se na Marlona Branda, jak hraje, to je prostě neskutečný zážitek. Pokaždé. Máte před sebou vždy jinou postavu. Víte, že je to jeden herec, ale jako kdyby nebyl. Tohle je skutečně úchvatné herectví, které vyráží dech. Nemluvě pak o tom, že tohle je film, kde jsou další výborní herci včetně krásné Evy Marie Saint. Navíc je to skvělé i režisérsky. Prostě nejde jinak než plný počet. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (35)

  • Marlonovi Brandovi (Terry Malloy) boli vo filme prirobené hrubšie očné viečka pomocou špeciálnych vatových tampónov. Rovnako tak mu bola ceruzkou prikreslená časť pravého obočia s jazvou (Brando žiadnu jazvu v skutočnosti na obočí nemá). (kazatelSVK)
  • Zlatá soška, kterou za svůj výkon dostal Marlon Brando byla buď ztracená nebo ji někdo ukradl. Ocenění bylo na prodej v londýnské aukční síni. (Kulmon)
  • O roli Terryho Malloye se ucházel i Frank Sinatra. (Kulmon)

Reklama

Reklama