Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Skutečný Karel Novák se mohl jít na svůj příběh podívat do kina, umřel v roce 1981, patoložka nedokázala uvést příčinu smrti. (sator)
  • Pro natáčení polských exteriérů se filmaři nevydali daleko, polské městečko točili v Praze Dejvicích a letiště Varšava v Karlových Varech. (sator)
  • Magnetofon používaný Bezpečností je KB 100, vyráběný v NDR v závodě VEB Fernmeldewerk Leipzig v roce 1959. Jeho unikátnost spočívá v tom, že byl vybaven rozhlasovým přijímačem. (sator)
  • Řidič náklaďáku (Pavel Jiras) řídí Tatru 111. Bezpečnost má vozy Škoda 1200, 1201, Tatru 600 Tatraplan a Škodu 1101 VO/P. Bourající vůz je Škoda 440. Zahraniční vůz je Opel Rekord z roku 1958. (sator)
  • Scéna, kdy málem dojde k usmrcení Karla Neumanna (Július Vašek) nákladním vozem, si vyžádala smrt kaskadéra Jiřího Plachého. Scéna se točila v pískovně Provodín, kousek od stejnojmenné železniční zastávky směrem na Staré Splavy. Pískovna je dodnes v provozu, přibylo tam i koupaliště. (sator)
  • Příběh je na podkladu skutečného příběhu Karla Nováka. Objevil se z neznáma a státní bezpečnost se nikdy nesmířila s tím, že není špionem, ač mu není schopna cokoliv prokázat. Třicet let mu znepříjemňovala život a kriminalizovala jej. V dokumentu Neznámý č.44 (2000) se můžeme dozvědět více. (sator)
  • Natáčení scény, ve které hlavní představitelé sedí ve venkovní restauraci, probíhalo na chatě Zvoneček v Dolním Podluží v Jizerských horách. Ve filmu je záběr hotelu Vlčina z Horeček ve Frenštátě. Točilo se také u rybníčku s lekníny pod zříceninou hradu Tolštejn. (M.B)

Reklama

Reklama