Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 2

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (237)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelný jaký příběhy dokáže válka napsat. Nechce se mně ani věřit, co všechno hlavní hrdina přežil, já bych zdechnul určitě v první minutě. Touha přežit musí být asi největší šíla, kterou je člověk schopen ze sebe vyprodukovat, protože jinak si tento příběh nedokážu vysvětlil. Válečný film to je pouze tím, že příběh se odehrává ve válce a náckové tam pěkně přitápí pod kotlem, ale spíš se jedná o outdoorovku. Chvála jde především na Jonathan Rhys Meyerse, ten si toho gestapáka dal fakt s gracií a velkolepá kamera, přechod zvířat přes hranici to už prostě nešlo líp nesnímat, úplně jsem chrochtal blahem. Do Norska posílám palec nahoru. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Najneuveriteľnejšie na tomto príbehu je to, že sa naozaj stal”. Táto veta z úvodu, Vám bude rezonovať v hlave po celú dobu sledovania tohto snímku. Miestami pomalšie, miestami rýchlejšie, no zato dostatočne zaujímavé nato, aby sa divák nenudil. Najväčším plusom jednoznačne “Nórsko” ako také, a jeho “bezcitná”, krutá príroda. Na “nefanúšika” vojnových filmov, viac než spokojný .. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dostal som zhruba to čo som očakával - náckov, ktorý všetkých nekompromisne postrieľajú, dvanásteho muža, ktorému sú v pätách a tuhu mrazivý Nórsku zimu, s ktorej tuhne krv v žilách. Aj keď je to natočene skutočne pekne a drsne a aj keď mám ten žáner rád, nebavilo ma to toľko ako by som chcel. Prišlo mi to niekedy dosť zdĺhavé, naťahované a po čase už aj trošku nudné. Úvod fajn, tak isto aj záverečné prefíkané finále, ale prostredná časť, v ktorej sa moc toho nedeje je slabá a nemá ten správny náboj. 70% - 3* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Síly ztrácející norský diverzant Frodo putuje skrz armádu nacistických skřetů k Hoře osudu zvané Švédsko a nebýt hrdinství Samů Křepelků, kteří mu pomáhají tu tíhu symbolu odboje nést, nikdy by cíle nedosáhl.. Zfilmování příběhu o nezlomné vůli Jana Baalsruda mi přineslo dvě pozitiva. Způsob nasnímání přírodních scenérií a výkon Rhyse Meyerse v roli duševně nestabilního Černokněžného sturmbannführera Angmaru. Problém ovšem je, že tenhle norský Revenant se zhruba od „hotelu Savoy“ začne utápět v monotónnosti a souboj muže, který se gangréně směje do očí, vetuje hlad a na mráz ukazuje dlouhý nos proti bezradným nacistům, kteří jsou nebývale nedůslední, sebelítostní a obligátně si vyhrožující východní frontou, ztrácí i vzhledem k prozrazenému osudu hlavního hrdiny na dynamice a naléhavosti. Den 12. mann určitě pozvedne norské národní cítění, ale v širším filmovém měřítku nenabízí trvalejší hodnotu.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Wau!! Toto bola bomba! Naposledy som takto žasol pri severskom Under Sandet. Medzitým som videl zopár vojnových filmov, ale ani jeden nebol tak intenzívny, ani jeden ma nedokázal naplno pohltiť. Mám veľmi rád i dobrodružné filmy, preto som bol z filmu úplne mimo, pretože sa navzájom previazali dva moje najobľúbenejšie žánre. Ak by potencionálny divák nevedel , kam si film zaradiť, tak film pripomenie hlavne Biele peklo alebo Útek zo Síbíri. Niekto neveriacky krúti hlavou, čo všetko dokázal hlavný hrdina prežiť, ale treba si uvedomiť, že ak ide človeku o holý život, dokáže neuveriteľné veci. Tak je to aj s tou scénou v ľadovej vode, kde väzňom hlavný záporák, inak výborný J.R. Meyers, meria čas. S vedomím istej smrti by každý z nich vydržal vo vode o dosť viac...Je tu mnoho výborných scén, poteší i dosť hororová atmosféra v "hoteli Savoy", ale výborná správa je, že film klape naplno aj v scénach v ktorých sa nič mimoriadne nedeje. Má to tempo, atmosféru, výborné herecké výkony i krásne severské a horské lokácie. Veľký priestor dostáva i nemecká strana a to je dobrá správa, pretože tým pádom má hon na tohto človeka omnoho silnejší náboj. Režisér H. Zwart zatiaľ nič mimoriadne nenatočil, ale toto mu fakt vyšlo. Skvelý film, akých nikdy nebude dosť. 100% čistých jak čerstvý severský sneh... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Zbraně pužité ve filmu byly samopaly MP-40, pušky Mauser K98 a kulomet MG-38. Letadlo, které útočilo na Jana (Thomas Gullestad), bylo Junkers 88. Jan (Thomas Gullestad) použivá pistoli Colt 1911. (K98)
  • Natáčelo se v Lyngen, Målselv a Sommarøy v oblasti Troms v Norsku, v hlavním městě Oslo a v Edinburghu ve Skotsku. (Punisher)

Reklama

Reklama