Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 2

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (236)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to jak ten suprový film, kde horolezec se zlomenou nohou schází do údolí, jen tu jsou navíc nacisti. Měl jsem podle komentářů strach, že to bude o norském supermuži, který jednou rukou kosí nácky kulometem a druhou si zašívá vlastní střelné rány jako Rambo. Ale vůbec ne. Je to fyzicky nepříjemný film o obyčejném týpkovi, kterému je hrozná zima, krvácí, má gangrénu a vůbec všeobecně dostává pokouřeno od norské přírody. Vydrží hodně, ale ne neuvěřitelně hodně, takže zhruba od půlky filmu není hrdina on, ale lidi, co ho drží při životě a nějak v celku se ho snaží dostat do bezpečí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelný jaký příběhy dokáže válka napsat. Nechce se mně ani věřit, co všechno hlavní hrdina přežil, já bych zdechnul určitě v první minutě. Touha přežit musí být asi největší šíla, kterou je člověk schopen ze sebe vyprodukovat, protože jinak si tento příběh nedokážu vysvětlil. Válečný film to je pouze tím, že příběh se odehrává ve válce a náckové tam pěkně přitápí pod kotlem, ale spíš se jedná o outdoorovku. Chvála jde především na Jonathan Rhys Meyerse, ten si toho gestapáka dal fakt s gracií a velkolepá kamera, přechod zvířat přes hranici to už prostě nešlo líp nesnímat, úplně jsem chrochtal blahem. Do Norska posílám palec nahoru. ()

Reklama

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Norové, jako každý jiný národ těžce zkoušený ve druhý světový válce má jistě nárok na své hrdiny. O tom žádná a to jim nikdo nebere. Ale pokud se někdo rozhodne nějakého hrdinu zfilmovat, měl by také kouknout jaký píšeme rok a netočit to, jako v padesátých letech, jako vyloženě propagandu. Neskutečně krásná, divoká, syrová je zde ztvárněna příroda, také, jak jinak. Pro mě je kámen úrazu a s čím mám problém, že některým věcem prostě nevěřím. Hlavně si myslím, že všichni, kdo mu pomáhali si zaslouží minimálně stejný obdiv, protože riskovali životy svých nejbližších. Nesmrtelnost hlavního hrdiny, ale hlavně závěr se sobíkem-pejskem mi už přijde vyloženě přestřelený, ale i tak jsem měl hezký filmový zážitek. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Den 12. mann ma ani nemohol sklamať, kombinácia tématiky, kedy nezlomný jedinec čelí drsnej prírode, obdobia vojny a s tým súvisiacich problémov a navyše to všetko v severskom prevedení a presne tak to aj dopadlo, výborne. Tu som už od samotného začiatku vedel, že ma to bude veľmi baviť, prekvapilo ma, že aj pri tejto výrazne nadpriemernej dĺžke tu vôbec netreba na nič čakať, hlavný hrdina po chvíli zostáva sám, čelí nespočtu problémom a tak je divák rovno vtiahnutý do deja. Film sa vôbec nevenuje žiadnym odbočkám a dokonca vlastne ani výraznejším flashbackom, práve naopak, neustále sa drží len jednej línie, tej hlavnej a tá je zvládnutá výborne. Film ani na chvíľu neupadne do stereotypu, hlavná hrdina behom svojho putovania prejde veľkú vzdialenosť, musí čeliť množstvu problémov, ktoré mu robí príroda a samozrejme aj nemci na čele s vytrvalým dôstojníkom, ktorý sa nikdy nevzdá a chce ho dostať za každú cenu a tak mi to po celý čas prišlo nadmieru atraktívne, pestré a napínavé, že by som tu nemenil snáď vôbec nič, každú chvíľu sa objaví nejaká vydarená situácia a veľmi sa mi páči, keď sa človek nikdy nevzdá a bojuje o prežitie a tohto som si tu užil do sýtosti a až na pár situácií aj v uveriteľnej podobe. Film podporia aj postavy, hlavný hrdina je perfektný, neustále som sa o neho obával a fandil mu, ale nejde len o postavu, ale aj samotný herec, ktorý to zahral skvelo a nechýba mu charizma. K tomu Jonathan Rhys Meyers ako nemecký dôstojník a dostatok sympatických vedľajších postáv, hlavne spomedzi tých, ktorí hlavnému hrdinovi pomáhajú. Kvalitných dobrodružných scén je tiež plno, príroda tu dáva zabrať a napríklad taký útok lietadla v kombinácii s lavínou sa teda mimoriadne vydaril. Režijne tu nemám absolútne žiadnych výhrad, skvelo natočené, nádherné prostredie, tu sa dá len chváliť. Takže filmu nedávam plno hodnotenie len preto, lebo som pri ňom nepociťoval až také nadšenie, aké bežne pri tých najlepších filmoch mávam, ale inak ma nenapadá vôbec nič, čo by som tu mohol vytknúť, prvotriedne zvládnutá žánrovka. 80% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nepochybuju o tom, že mají zástupci severských národů větší odolnost vůči nižším teplotám, zvlášť když mají tuhý kořínek a výcvik k tomu, ale přece jen…kámen úrazu tohoto filmu je hrdinova zdánlivá nesmrtelnost. Do jaké míry mu ji ještě budete věřit, nebo vůbec onomu tvrzení o pravdivosti (některé věci jdou hůře skousnout, ať už se tím „skutečným příběhem“ film ohání, jak chce, nejvíce mi asi v žaludku ležela ona „sněť“…snad jen proto, že nejsem vyučen v medicíně). Nicméně, i když jsem v předchozích řádcích spíš kritizoval, film jako takový mě navzdory výše zmíněnému dost bavil. Když odhlédnete od těch řekněme „problémových“ scén, jedná se o hodně intenzivní, surový zážitek, a i přestože víte, jak vše celé dopadne, napětí rozhodně nechybí a film vás vtáhne. To, že své „odehraje“ i norská příroda, je pochopitelně velká výhoda, ovšem snímek zdaleka nespoléhá jen na ni (ačkoliv některé záběry a scenérie byly opravdu úchvatné). Dávám trochu váhavé slušné 4*, kdo bude více „věřit“, může si i přihodit. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Zbraně pužité ve filmu byly samopaly MP-40, pušky Mauser K98 a kulomet MG-38. Letadlo, které útočilo na Jana (Thomas Gullestad), bylo Junkers 88. Jan (Thomas Gullestad) použivá pistoli Colt 1911. (K98)
  • Natáčelo se v Lyngen, Målselv a Sommarøy v oblasti Troms v Norsku, v hlavním městě Oslo a v Edinburghu ve Skotsku. (Punisher)

Reklama

Reklama