Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Debut Evy Gerové po boku Zity Kabátové v románu Marie Blažkové  Další úspěšnou adaptací románu se Zitou Kabátovou v hlavní roli, který původně vycházel ve Hvězdě, se staly Spodní tóny Marie Blažkové. Pro film byl titul aktualizován jako Manželství na úvěr a z Ostravska převeden do Prahy. Na plátna kin přivedl vedle Kabátové také teprve šestnáctiletou Evu Gerovou a rok od roku populárnější Věru Ferbasovou. Příběh se tentokráte věnoval milostnému životu sester Ley a Emy Pohlových a komickým eskapádám Kristýny Žitné, Eminy spolužačky. Příznivý ohlas a zájem publika udržel film v neutuchající pozornosti celou zimní sezónu 1936/1937. (Filmexport)

(více)

Recenze (30)

Rejže 

všechny recenze uživatele

Za peníze lásku... jak nadčasové. Leč ani dnes není láska zadarmo. Nejvíce mne ale oslovila na tomto filmu rétorika, humor a skvělé hlášky." Olek - to je samé ek ek..." je jen jednou z řady dalších. Hlas krásné femme fatale Zity Kabátové jemně přec pečlivě diktoval každé slůvko jako práskání biče... Možná snad jen vyvrcholení filmu chtělo menší konflikt, ale láska zvítězila nad penězi, tak to má být... Za povšimnutí stojí též výkon Theodora Pištěka a roztomilých kuřátek v rozpuku Evy Gerové a Věry Ferbasové... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Sentimentální limonáda o pár veklých nedorozuměních. Herci ale ze scénáře vydupali víc, než by byl asi Oldřich Kmínek schopen. Zita Kabátová často v takových rolích přehrávala, Ferbasová průměr, Novotný nic moc. Ale Eva Gérová - té bylo tenkrát pouhých šestnáct, krásné děvče! Ovšem tři body za spolubydlící partaje, pana majitele Pištěka s jeho poslechem zápasu Sparty s Ambrosií a ještě lepší trojice trojice klepen - Nollová, Balek-Brodská a moje milovaná Betty Kysilková. Nollová mi vždy připomene moji babičku a Kysilková zase její sestru... ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Kabátová a Ferbasová excelentní. Gerová obsazena do takové role předčasně=působí dětsky, jako telátko, vizuálně je značně nezajímavá, tuctová. Poslední ca.třetina filmu už trpí zdlouhavostí/statičností a lehkost celého filmu je pak totálně uzemněna/zničena zbytečně a nevhodně předramatizovaným rozuzlením situace, vzniklé mezi oběma sestrami a mladým doktorem. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se to jeví jako komedie, ale ke konci se to zvrtne v dívčí románek. Nevím, no, já to dokoukal až do konce, ale podruhé to vidět nemusím ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Trochu se divím, že tento snímek u diváků uspěl. Zvláště v konkurenci jiných a slavnějších filmů, které byly v ten rok/y natočeny a uvedeny. Pravda, film je dobře obsazen, ale přijde mi hodně naivní, směřující k očekávanému konci. Nejzábavněji působil Theodor Pištěk. Podobných filmů bylo natočeno víc a celkově byli přece jen promyšlenější a lepší. Možná, že právě přesun do Prahy byla ta chyba, ačkoli chápu, že Ostrava nepůsobila zrovna nejatraktivněji. Nicméně zajímavých míst v Československu bylo dost. ()

silvusaak 

všechny recenze uživatele

Pro me celkove zklamani. Cekala jsem primovni komedii/drama v podani Kabatova - Ferbasova, toto byl podivny mismas, ktery tahla nahoru Vera Ferbasova svym lisactvim tomu dodala smrnc, Kamera se snad ani nehla, dialog poradne nikde, stronzo zabery me uspavaly, pribeh by se i dal, ale ztvarnneni jaksi zaostalo i pres hvezdne obsazeni Zity Kabatove. Zabery Prahy parada to se musi nechat. Trosku sviznosti a pohybu by tomu dalo jiskru. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Ovšem Věra Ferbasová s Bedřichem Veverkou mne tu pobavili dost ...,-) Zita Kabátová moje oblíbenkyně a překvapil pan Smolík ... ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Kmínek byl opravdu neumětel, vedle kterého pochopíme kvality Slavínského a pak Friče, Vávry a dalších. Tohle je zfilmovaná limonáda z listu paní a dívek českých respektive románku jisté Blažkové (Spodní vody). Takových autorek bylo mnoho a ani Marie Blažková nebyla špička oboru. Scénář napsali Josef Neuberg a Jaroslav Svára (nevím, proč to není uvedeno tady) a v něm je první problém, prostě je hrozný, šustí a dialogy jsou asi jako by je psala Paris Hilton. Herecké obsazení je docela slušné, když si vzpomenete na Antonína Novotného v Katakombách nebo jiných filmech, je jasné, že byl schopen hrát slušně, Věra Ferbasová taky jen pronáší jakoftipné hlášky, Zita Kabátová sice byla vždycky trochu umělá, ale tady je to zvláště patrné, František Smolík začínal takovýmihle jalovými milovníky, ale herec byl. Eva Gérová tady debutuje a je to naivky jako řemen, špatná, ačkoli jindy dokázala svoje naivky hrát daleko přirozeněji Takže v hercích to není, je to Oldřich Kmínek, Podíváme li se na jeho díla, nenajdeme nic než pitomé sentimentální snímky, není ani žádná výjimka, takže je to vcelku jasné. At si napíše scénář sám nebo to udělá někdo jiný, je to vždy špatné. Takže v tomto filmu je jen standardní Nedošínská ve své rutinní šarži, zcela stejný Theodor PIštěk a slušná - dobově vzato - hudba Josefa Stelibského, Jen pro milovníky starých filmů nebo studenty filmové historie. ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Přes chabý děj a prkenné herecké výkony ve mně film vyvolal nepochopitelně silný záchvat prvorepublikové nostalgie, takže jsem zamáčkl slzu a vymáčkl třetí hvězdu. ()

Reklama

Reklama