Reklama

Reklama

Otzi, muž z ledu

  • Německo Der Mann aus dem Eis (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Objevili muže, ale ne jeho příběh... Ötztalské Alpy před více než 5300 lety. Nedaleko potoka se usadil klan z doby neolitu. Jejich vůdce Kelab je zodpovědný za to, aby střežil svatou relikvii skupiny zvanou Tineka. Zatímco je Kelab na lovu, osada je napadena. Členové kmene jsou brutálně vyvražděni, mezi nimi i Kelabova žena a syn, jen jedno novorozeně přežije... a Tineka je pryč! Kelab, oslepený bolestí a vztekem, touží po jediném – pomstít se. Z Kelabovy honby za vrahy se nakonec stane dlouhá a trnitá cesta. Bojuje o novorozencův život a proti silám přírody. A jedna fatální chyba promění Kelaba z lovce v lovnou zvěř. Osamělost v něm navíc začne probouzet čím dál větší pochyby o jeho činech. Když Kelab konečně stane tváří v tvář vrahům svého klanu, jeho největší výzvou bude, aby se sám nestal pronásledovatelem. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (39)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jak to bylo doopravdy s Ötzim neví samozřejmě dneska nikdo, dokonce ani pan rejža. Ale tahle jeho fikce je hodně podařená a ne úplně nepravděpodobná, jak vyplývá z poznatků o Ötziho ostatcích. Ale reálnost osoby pojmenované médii 'Ötzi' tu není vůbec podstatná a má za cíl jen vzbudit zájem větší množiny diváctva. Je to především dobrodružný film z pravěku z doby kamenné (pardon, měděné), s prostým příběhem o vraždě a odplatě, a s málomluvným, vlastně téměř nemluvným dějem. Jako kluk jsem byl jak pamatuju zklamaný ze zfilmovaných Štorchových knih s Bartoškou, ale tenhle film by mě býval tehdy určitě nezklamal. Dobrý příběh, více méně uvěřitelná realističnost i syrovost, slušná výprava, krásné exteriéry... Ale jednu výtku přece jenom mám: Nikdy bych nevěřil že já, který nesnáším užvaněnost, tu budu nějakému filmu vyčítat málomluvnost, ale je to tak. Vždyť víc si snad mezi sebou poklábosili i Neanderthálci, nežli tihle homové rozumní alpští! Jsem přesvědčený, že tehdejší Evropani museli vést mnohem obsáhlejší a složitější slovní komunikaci, když jejich současníci v Sumeru už vynalézali písmo. A i když na pochopení děje a zápletky nejsou slova zase až tolik potřeba, nějaké souvislejší (a otitulkované) dialogy bych uvítal všemi deseti. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Upřímně skláním pomyslný filmový klobouček. Nenapadlo by mě, že v Německu se někdo rozhodne natočit prehistorické drama se vším všudy. A to včetně i místního germánského dialektu. Myslel jsem si, že tyhle precizní ulítlosti má ve filmové branži na svědomí jenom Mel Gibson. Ve filmu tak nerozumíte ani slovo, ale příběh je tak jednoduchý, že vše pochopíte naprosto bez problémů. Příběh je jednoduchá pomsta a v devadesáti minutách plných krásných záběrů a pravěké doby si budete říkat, že takový filmový zážitek tu podruhé asi už nikdy nezažijete. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Já nějak nevím.. Odvážnému konceptu fandím, kamera je parádní, příroda a atmoška hezky syrová, hudba to citlivě dokresluje.. Ale stejně, když na to koukám něco mi tam nesedí. Nejsem historik (a už vůbec nevím nic o neolitu) ale jen tak od boku bych si dokázal tipnout, že člověk téhle doby, asi nevykazoval tak sofistikovanou morálkou jako tady Otzi.. Asi těžko by tam člověk narazil na sedmdesátiletého Nero-dědka.. nechápu jak jako tvůrci (potažmo historici) došli k tomu, že tohle je jazyk kterým se mluvilo před více než 5000 lety? Atd atd ... Na první dobrou je to docela ok, ale mám silný pocit, že kdyby si tvůrci dali více práce s detaily a celkovou autenticitou, mohl by z toho být kult. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Velmi podařené pravěké drama se slušnou výpravou - Alpy nikdy nemohou nikoho zklamat (snad kromě těch, kteří tam zemřou - promiň Otzi). Režijně čisté vyprávění o jednom lovci, u kterého se nelze nudit ani na chvíli. Snad jen jeden detail - kdo proboha řekl Vogelovi, že má zakládat šíp zrovna takhle? Je to ten nejnesmyslnější způsob. Otzi si ho bral za končík, jako všichni... ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Vždyť se to mohlo stát jakkoliv, tedy proč ne právě takto "jednoduše". Navíc jednoduchost příběhu je jistě přizpůsobena chybějícím titulkům a řeči, kterou se ve filmu mluví. Tímto krokem tvůrců jsem nadšen, co na tom, že vznikla později, dnes ji zná málokdo a je lepší, když se mluví řečí skutečnou, než úplně smyšlenou. Když nebudu příliš historicky vrtat, líbily se mi i osady, denní život v nich, nástroje a oděvy lidí. Navíc Otzi je reálný i syrovostí příběhu, ať už jde o putování zasněženou horskou krajinou, nebo výborně natočené přepadení, či souboje! Kamera je co se krajinných kompozic týče opravdu dokonalá, přesto je tu ještě něco lepšího! Jde o nádherně natočené dlouhé scény, ve kterých kamera pronásleduje, otáčí se, jednoduše neuvěřitelně vtahuje do děje. Ten nejsilnější "souboj na sekery" je jednou z nich, druhá, či spíše první přichází téměř v úvodu, přepadení osady. Obě jsou navíc podbarveny výbornou hudbou a nejen po technické stránce připomenou Revenanta. Hudbu má Otzi opravdu zajímavou, ale musí se hledat... tiše doplňuje kameru. Jediné, co mi více nesedlo je přibližně posledních deset minut, opravdu by se Kelab po tom všem choval takhle? A nebylo by špatné popřemýšlet o lehkém zamotání závěru, vždyť Otzi nemusel být zrovna Kelab, ale prakticky kdokoliv, líbil by se mi někdo z trojice. Závěr je trošku rozpačitý, ovšem do té doby výborné, včetně hereckého obsazení. A ano, i mě tam potěšil... 75% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Južnom Tirolsku na severe Talianska. (MikaelSVK)
  • Vedci objavili na nájdenom tele stopy krvi ďalších štyroch rozličných ľudí, a to len podporilo teóriu, že spomínaný Otzi pravdepodobne viedol život plný násilia. (MikaelSVK)

Související novinky

DAS FILMFEST zve na filmové hody

DAS FILMFEST zve na filmové hody

15.10.2018

3 země – 4 kina – 5 sekcí – 9 hostů – 34 celovečerních snímků a další tři bloky krátkých filmů. Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST si letos pro všechny filmové fanoušky přichystal skutečné… (více)

Reklama

Reklama